Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu üyesi Dr. Hasan Eraydın, 1 yıl önce başlatılan Aile hekimliği uygulamasıyla ilgili yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Trabzon'da aile hekimliği sayısının yeterli olduğunu kaydeden Dr. Eraydın toplumda, 1 Basamak Sağlık Hizmetine bakış açısının değiştiğini, hasta memnuniyeti ile güvenin arttığını söyledi.
Trabzon'da 214 Aile Hekimi bulunduğunu kaydeden Eraydın "5 Ocak 2009 tarihinde ilimiz pilot uygulama olarak aile hekimliğine geçti. Aile hekimi, yaş, cins ve hastalık ayırt etmeksizin önemli bir kavram. Çünkü biz hastaya bir bütün olarak bakıyoruz, bir organ bir hastalık olarak bakmıyoruz" dedi.
Bir yıllık uygulamayı değerlendiren Dr. Eraydın "İlimizde yaklaşık 214 aile hekimi birimi yani 214 tane aile hekimimiz var. İlk başlangıçta bu aile hekimlerine, bireylerin tercih etme hakkı olmadan yaklaşık ortalama 3 bin 250 kişilik bir nüfus verildi. İlimizdeki 214 aile hekimi arkadaşlarımızdan bazıları gezici hizmetler veriyor. Belki hayatında hiç doktor görmeyen kişiler hekim arkadaşlarımız ve birlikte çalıştıkları aile sağlığı ebesi yada hemşiresi giderek köyünde evinde ziyaret ederek hizmet etmeye başladı.
Bunların da sayısı hekim başına düşen şu anki rakamlar sağlık müdürlüğünün verilerine göre gezici hizmet alan birey sayısı ortalama 768 kişi.Trabzon'da aile hekimliği yeterliliğimiz sayısı tamdır. Gelişmiş ülkelerdeki verilere göre konuşursak aile hekimi başına düşen hasta yada birey sayısının 2 bin 500 civarında olması gerekiyor. Belki ilerleyen yıllarda yeni planlamalarla yeni hekimlerin sürece katılması sağlanabilir şeklinde konuştu.
Aile hekimi başına düşen hasta sayıları ülkemiz için hekim yetersizliği açısından fazla diyen Eraydın Her mezra, köy mutlaka aile hekimliği hizmetinden yararlanıyor. Burada şu eksiğimiz var; aile hekimine kayıtlı olmayan bireylerimiz olabilir. Onlara da ulaşmaya çalışıyoruz. Aile hekimliği topluma ne kazandırdı. Toplumda bir kere birinci basamağa bakış açısı değişti, güven arttı, hasta memnuniyeti arttı. Dolayısıyla birinci basamak yani aile hekimliği hizmetlerine yönelik başvuru arttı. Bu ilimiz için de böyle diğer iller içinde böyle. Bütün sağlık verilerimiz, göstergelerimiz yükseldi" diye konuştu.