'4 Milyar Liralık Yanlışlık' İddiası

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından hazırlanan Trabzon- Erzincan Yüks

'4 Milyar Liralık Yanlışlık' İddiası

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından hazırlanan Trabzon- Erzincan Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin yanlış olduğunu öne sürerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a konuyla ilgili gönderdiği mektubu kamuoyuyla paylaştı. Projenin bilimsel temellerinin olmadığını savunan Prof. Dr. Çelik

"En çok 3 milyar TL'lik bir bağlantı mümkünken 7 milyar TL'lik bir proje dayatılmıştır" dedi.

Prof. Dr. Fazıl Çelik, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan'a yazdığı açık mektubu okudu. DLH'nin hazırladığı Trabzon- Erzincan YHT projesinin fizibilitesinin olmadığını, ülke kaynaklarının heba edildiğini iddia eden Prof. Dr. Çelik, projenin yanlış olduğunu savundu. Projenin bilimsel temellerinin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Çelik şöyle konuştu: "Projenin fonksiyonerlik, uzunluk, yapım maliyeti, yapım süresi, arazi kullanımı, proje kriterlerini karşılama, bakım maliyeti, işletme maliyeti ve zaman tasarrufu açılarından savunulabilir tarafı bulunmamaktadır. En çok 3 milyar TL'lik bir bağlantı mümkünken 7 milyar TL'lik bir proje dayatılmıştır."

'YÖRE MİLLİYETÇİSİ DEĞİL, BİLİM ADAMIYIM'

Proje yapılırken üniversitelere danışılmadığı dile getiren Prof. Dr. Çelik şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanım, ben Maçkalı'yım ve Maçka'dan geçen güzergahı savunmuyorum. Zira yöre milliyetçisi değil bilim adamıyım. Bilim ve ülke menfaatleri 'Tirebolu' diyorsa Tirebolu, 'Of' diyorsa Of tercihimdir. Bu işlerin hatır gönül işi olmaması gerekir. Böylesine önemli projeler yapılırken üniversitelere danışılmaması ne büyük talihsizliktir. Bu millet bu üniversiteleri ne diye finanse etmektedir."

ALTERNATİF PROJELER VAR

Trabzon- Erzincan YHT projesi için Başbakan Erdoğan'a alternatif projeler sunan Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti:

"Trabzon- Arsin- Bayburt- Erbaş ya da Of ve Rize alternatifleri de son derecede rantabıldır. Birinci önerimiz Trabzon- Arsin- Madenköy-Bayburt- Demirözü- Erbaş İstasyonu olup, diğerinde güzergah sadece Bayburt'tan sonra değişerek Sarıhan üzerinden Erbaş İstasyonu'na ulaşmaktadır. İkincisi ise Erzincan'dan başlayıp geniş Kelkit ve Bayburt ovalarından geçilerek, ya da daha kısa bağlantı olan Erbaş'tan Bayburt ovalarına geçilerek, oradan Of ya da Rize'ye çok rahat bağlanılabilir."

'ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK ALINMALI'

Prof. Dr. Fazıl Çelik, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği 6 sayfalık mektubunun son kısmında şu satırlara yer verdi:

"Sayın Başbakanım, Yüksek Hızlı Tren hamleniz bizi gerçekten heyecanlandırmaktadır. Hayalimiz inşallah gerçekleşecektir. Ancak, projelerin çok detaylı ve alternatifli olarak araştırılması, araya kasıtlı ellerin girmemesi, kaynakların heba edilmemesi ve başta üniversiteler olmak üzere herkesten destek ve katkı alınması şarttır. İsteğimiz DLH'nin yaptırdığı yanlış projeye el koymanız ve doğru projenin ortaya çıkması için çalışma başlatmanızdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel