3 sektör lideri Doğu Karadeniz'den

Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden 2013 yılında 1 milyar 586 milyon 19 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, ihracatta bir önceki yıla göre (2012 yılı ihracatı 1 milyar 639 milyon 278 bin dolar olarak gerçekleşmişti) yüzde 3,2 oranında bir düşüş yaşandığı b

3 sektör lideri Doğu Karadeniz'den
Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden 2013 yılında 1 milyar 586 milyon 19 bin dolarlık ihracat gerçekleşirken, ihracatta bir önceki yıla göre (2012 yılı ihracatı 1 milyar 639 milyon 278 bin dolar olarak gerçekleşmişti) yüzde 3,2 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi. 
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2013 yılında ülke genelinde yapılan 151 Milyar 707 Milyon Dolarlık ihracat içinde Doğu Karadeniz’in yüzde 1,04 oranında bir paya sahip olduğunu hatırlattı. Trabzon’un ülke geneli ihracat sıralamasında 81 il içerisinde 17. sırada yer aldığını kaydeden Gürdoğan “Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2013 yılı ihracatı toplam 392 firma tarafından gerçekleştirilmiş olup, bu firmalarında illere göre dağımı; Trabzon 216 firma, Rize 89 firma, Artvin 85 firma ve Gümüşhane 2 firma şeklinde olmuştur. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; 732 milyon 623 bin 662 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, 296 milyon 685 bin 250 dolar tutarındaki ihracatla da yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 267 milyon 516 bin 771 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölge ihracatının ana sektörler bazında dağılımında ise ihracat içinde tarım ürünlerinin payı yüzde 69, madencilik ürünlerinin payı yüzde 17 ve sanayi ürünlerinin payı da yüzde 14’e tekabül etmektedir. Bu ana sektörlerden de Sanayi Ürünleri ihracatımızda yüzde 5 oranında artış görülmesine rağmen, tarım ürünleri ihracatında yüzde 2 ve madencilik ürünleri ihracatında ise yurt dışı piyasalardaki emtia fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yüzde 13 oranında bir düşüş yaşanmıştır. Sanayi ürünleri grubunda Trabzon ilimizde üretimi gerçekleşen ve her geçen gün ihracattaki payı artan Otomotiv Endüstrisi sanayi grubu ihracatında önemli bir paya sahip bulunmakta ve Bölge içinde üretiminin gerçekleşmesi nedeniyle Bölge ekonomisine katma değer açısından çok büyük bir katkı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
 
EN FAZLA İHRACAT RUSYA’YA
 
Bölgeden 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde 113 değişik ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan “En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 11.5, Gürcistan’a yönelik ihracatımızda da yüzde 5.9 oranında düşüş yaşanmasına karşın ÇHC, İtalya ve Almanya’ya ihracatımızda ise önemli artışlar yaşanmıştır. Doğu Karadeniz Bölgemizden gerçekleşen ihracatımızın yüzde 45’i Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 30’u eski Doğu Bloğu ülkelerine gerçekleştirilmiştir. Bölgenin hedef pazarı konumunda olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 11,5 oranında bir düşüş yaşanmış olup, bu azalışta da en önemli etken özellikle yaş meyve sebze ihracatçılarımızın gerek Rus gümrük idarelerinde ve gerekse piyasa Rusya Federasyonu’nda yaşamış oldukları aşırı bürokratik uygulamalar ve karşılaşılan tarife dışı engellerden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra, yine yakın komşu ülke pazarlarımızdan olan Gürcistan’a yönelik ihracatımızda yüzde 6 düzeyinde bir düşüş yaşanmıştır. İhracatımızda yüksek oranlı artışların görüldüğü ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti’dir” bilgisini verdi.
 
3 SEKTÖR LİDERİ DOĞU KARADENİZ’DEN
 
Doğu Karadeniz bölgemizden ihracatın yapıldığı ülke sayısının her geçen gün artması ve hemen hemen dünyanın her kıtasına ihracat yapılır hale gelmesinin bölge ihracatçılarının yoğun gayretlerini açıkça ortaya koyduğunu kaydeden Gürdoğan “ Birliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz bölgemiz illerinden birliğimize kayıtlı ihracatçı firmalar arasından 3 sektör liderinin çıkması da bizler için önemli gurur kaynağı olmuştur. Fındık ve Mamülleri Sektöründe Trabzon merkezli Oltan Gıda Maddeleri İhracat Ltd. Şti., Yaş meyve Sebze sektöründe Trabzon merkezli Kalyoncu Nakliyat Turizm Tic. Ltd. Şti. firmalarımız sektörlerine Türkiye geneli en fazla ihracatı gerçekleştirerek birinci olmuş, yine Rize menşeli Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. firmamızda madencilik sektöründe Türkiye geneli en fazla ihracatı gerçekleştirerek sektöründe birinci olmuştur. Bu üç ana sektörlerde de Türkiye geneli gerçekleşen sektör ihracatının; fındık ve mamülleri ihracatının yüzde 41’i, yaş meyve sebze ürünlerinin yüzde 13’ü ve madencilik ürünlerinin de yüzde 5’i bölgemiz ihracatçı firmaları tarafından gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.
 
İHRACATÇI 2014’DEN UMUTLU
 
Bölge olumsuz şartları ve ihracatın yapıldığı piyasalarda karşılaşılan sorunlardan dolayı bölge ihracatının sürekli düşüş trendinde bulunduğuna dikkat çeken Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bundan dolayı da, bölge olumsuz şartları çerçevesinde ihracatçılarımıza destek verilmesi, yatırım teşvik mevzuatında Bölgemizin 5.’nci veya 6.’ncı Bölge kategorisine alınması gerektiği yetkili makamlara ve bölge siyasi otoritelerine intikal ettirilmişti. Ancak, bölge olumsuz şartlarında ihracatçılarımızın destek görmemesi, global piyasalarda yaşanan çalkantılar, döviz kurlarındaki inişli çıkışlı ve istikrarsız seyir, hedef ülke piyasalarında ihracatçılarımızın yapmamış oldukları sorunlar bölge ihracatımızı düşüş trendine sokmuştur. Ancak, 2014 yılına ümitle bakıyoruz, özellikle ihracattan sorumlu Ekonomi Bakanlığı’na sektör içinden tecrübeli ve geçmişte bizler gibi ihracat sektöründe hizmetleri bulunan değerli Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin atanması ihracatçı için en önemli ümit kaynağı olmuştur. Bunun yanında, yakın komşu ülkeler ve Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızın artması için yapılacak çalışma ve projelerimizin hayata geçirilmesi ihracatımızı tekrar artış trendine sokacağına inanmaktayız. Bunun yanında, Bölge şartlarında ihracatımıza destek verilmesi için bölge siyasilerinin de ihracatçılarımızın sesine kulak vermesi bölge ekonomisine katkı olarak geri dönecektir. Bundan dolayı 2014 yılında Bölge siyasilerini ihracatçılarımızın projelerine daha çok sahip çıkmaya davet etmekteyiz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler