3 lojistik merkezden biri Trabzon

 Kısa adı YİSAD olan Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayiciler Derneği üyeleri ile bu yılki Anadolu toplantılarından birini Doğu Karadeniz Bölgesine düzenleyerek Trabzon’da toplandı. Bölgedeki sektör üyeleri ile de bir araya gelen YİSAD Başkanı H. Tunca

3 lojistik merkezden biri Trabzon

 

Kısa adı YİSAD olan Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayiciler Derneği üyeleri ile bu yılki Anadolu toplantılarından birini Doğu Karadeniz Bölgesine düzenleyerek Trabzon’da toplandı. Bölgedeki sektör üyeleri ile de bir araya gelen YİSAD Başkanı H. Tuncay ve dernek üyeleri Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu ziyarette bulunarak bölge ekonomisi hakkında bilgi aldı.
 
TTSO’da düzenlenen toplantıda YİSAD heyetine Trabzon’un ekonomisi ve potansiyellerini içerin film gösterimi yapıldıktan sonra Başkanı H.Tuncay Sergen Trabzon Lojistik Merkezi ve Demiryolu hakkında bilgi edinmek istediğini ifade etti.
 
Trabzon’un en önemli özelliğinin uluslararası ticaret merkezi olduğunu gördüklerini kaydeden Sergen,”. Kafkasya’nın daha yakınında Artvin ilimiz var ama Trabzon bu bölgenin merkezi. Tarih olarak, kültür olarak, nüfus olarak liman olarak, ticaret olarak baş aktörlüğü yapacak yer. Kafkaslardan içeriye girmek için bir kapı olabilir. ”dedi.
 
İRAN’A TRABZON ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN ULAŞMASI DAHA KOLAY
 
Üyelerinin bir kısmının İran’a mal gönderdiklerini anımsatan YİSAD Başkanı Sergen, ulaşımda sıkıntılar yaşadıklarını ancak Trabzon’un İran’a ulaşımda geçmişteki aktif rolünün yeniden canlandırılmasının önemli olduğunu vurguladı. İran’a ulaşımdaki sıkıntıyı dile getiren Sergen Şöyle konuştu: “İstanbul’dan çıkıyoruz Akdeniz, Eğe denizi, Süveyş ve bütün Arap yarım adasını dolaşıyor sonra Hürmüz’den içeriye giriyoruz. Basra’dan. Onlar da aynı şekilde bize mal gönderiminde aynı yolu izliyorlar. Halbuki ki İran bize sınır. Buradan İran ile çalışabiliriz. İran’da büyük para var. Ticaret imkânları olan bir yer. Bunun geliştirilmesi için Trabzon’dan bir proje var mıdır?”
 
DOĞU KARADENİZ’DE SEKTÖRÜMÜZÜN DURUMUNU YERİNDE GÖRMEYE GELDİK
 
YİSAD bünyesinde üreticiler, tüccarlar, iç ve dış ticaret yapan üyeler bulunduğunu anımsatan Başkan H.Tuncay Sergen değişen dünya ile beraber Türkiye ile üretim ve ticaretin şartlarının değiştiğini belirtti. Bu duruma uygun stratejiler üretmeleri gerektiğine dikkat çekerek, “10 yıldır yılda 2 kez Anadolu’da çelik toplantılarını gerçekleştiriyoruz. Piyasaların durumunu yerinde göreceğiz. “dedi.
 
Yerel tüccar ve sanayiciler ile bir araya geleceklerini kaydeden YİSAD Başkanı H.Tuncay Sergen Doğu Karadeniz’de sektörde bulunan işadamları ile Trabzon’da bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi.
 
BAŞKAN M.SUAT HACISALİHOĞLU: TRABZON 4 ORGANİZE SANAYİ BÖLGELİ İL OLUYOR
 
Yassı Çelik İthalat, İhracat ve Sanayiciler Derneği heyetine Trabzon’un uluslararası bir ticaret kenti olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ticaretin ön planda olduğu kette buna paralel olarak sanayinin de geliştiğini aktardı. 2 tamamlanmış, birinde parsel dağıtımına hazırlanılan, bir diğerinin de kamulaştırmasının sürmekte olduğu toplamda 4 organize sanayi bölgesine sahip olunduğunu söyledi.
 
Türkiye’de yetişen fındığın yüzde 8’ini yetiştiren Trabzon’un toplam fındık ihracatının ise yüzde 40’ını gerçekleştirmeyi başardığını vurgulayarak, “ Öte yandan da üyelerimiz Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35’ini ihraç etmektedir. Trabzon’da yaş sebze ve meyve yok ama Rusya’yı Pazar olarak gören üyelerimiz bu konuda yetiştiricilikten ihracata kadar bütün alanlarda başarılı bir yapılanmayı sağlamıştır. ”dedi.
 
TÜRKİYE’NİN GERÇEK ANLAMDA 3 LOJİSTİK MERKEZİNDEN BİRİ TRABZONDUR
 
2 yıldan beri Trabzon’da lojistik merkezin takip edildiğini vurgulayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’de üç bölgede gerçek anlamda lojistik merkezin kurulmasının gerekliliğine değindi. Gerçek anlamda lojistik merkezlerin birinin Mersin’e kurularak Güneyimizdeki komşu ülkelere, bir diğerinin Tekirdağ’da kurularak Batımızdaki komşu ülkelerine ve üçüncüsünün de Trabzon’da kurularak kuzeyimizdeki komşu ülkelere hatta Kafkaslara ulaşılabileceğini söyledi.
 
Türkiye’de Demiryollarının liman bağlantılarına kurulması planlanan lojistik merkezlerden bu 3 şehir Mersin, Tekirdağ ve Trabzon lojistik merkezlerinin ayrı düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, “ Biz Lojistik merkez konusunda fizibilite çalışmasını tamamladık. Uygulama aşamasına geldi. Burada bütün Türkiye’deki işletmelerin yararlanabileceği gerçek anlamda bir lojistik merkez hayata geçirilecektir.” şeklinde konuştu.
 
ULUSLARARASI TİCARETTE TRABZON İSTİKRARLI VE GÜVENLİ BİR LİMANDIR
 
Uluslararası ticarette Trabzon’un istikrarlı ve güvenli bir liman olduğunu kaydeden TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Afganistan’dan askerlerini çeken Hollanda ve Norveç bu hattı kullandı, 2.5 yıl sürecek olan Almanya’nın çekilmesinde yine Trabzon üzerinden gerçekleşmekte olduğunu vurgulayarak, “Görüldüğü gibi burada doğal bir lojistik merkez vardır.” dedi.
 
AMBARGO İLE SIKIŞTIRILAN İRAN İLE BARTIR TİCARETİ ÖNEM KAZANACAK
 
Geçmişte İran ile Trabzon arasındaki lojistik işbirliğinin yeniden gündeme geldiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, “Eskiden Trabzon üzerinden İran’a traktör giderdi. Şimdi İran ürettiği traktörü Trabzon limanı üzerinden dünyaya ihraç ediyor.” dedi.
 
İran’dan ülke olarak aldığımız doğal gaz ve petrol karşılığının altın olarak ödendiğini ancak artan ambargo karşısında bu ülke ile ticarette bartır ticaretinin önem kazanacağına vurgu yaptı.
 
 
ÇİN’İN ÜRETİMİNİ BATI BÖLGESİNE KAYDIRMASI TRABZON’UN LEHİNEDİR
 
Çin’in üretimini batı bölgelerine kaydırması ile bu bölgeli ile gerçekleşen nakliye ve transit hareketinin artacağının hesaplandığını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, bu gelişmenin de Trabzon’u ön plana çıkardığına dikkat çekti.
 
Yakın geçmişte kullanılan Tiflis Kazbeği kapısının bugün yeniden aktifleştirildiğini, Gürcistan üzerinden Rusya federasyonuna ve Çin’e karayolu bağlantısının hareketlendiğini vurguladı. Bu noktada bir aktarma üssü planlandığını söyledi. TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Bu anlamda, YİSAD üyelerinin Trabzon’daki işbirliklerini geliştirmelerinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.
 
Toplantının sonunda YİSAD Başkanı H.Tuncay Sergen ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu günün anısına bir birlerine karşılıklı plaket sundular. Grup fotoğrafı çektirdiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel