2011'in bazı önemli olayları

Trabzon'da 2011 yılında bazı önemli olaylar yaşandı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde 2 Haziranda görülen duruşmada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin "görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" iddiasıyla yargıl

2011'in bazı önemli olayları

Trabzon'da 2011 yılında bazı önemli olaylar yaşandı.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde 2 Haziranda görülen duruşmada, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin "görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" iddiasıyla yargılanan 8 sanıktan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız 6 ay, diğer 4 sanık ise 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklardan 2'si ise beraat etti.

12 Haziran'da yapılan genel seçimde, AK Parti'den Faruk Nafiz Özak, Erdoğan Bayraktar, Aydın Bıyıklıoğlu ve Safiye Seymenoğlu, CHP'den Mehmet Volkan Canalioğlu, MHP'den ise Koray Aydın milletvekili seçildi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6 Temmuzda kurulan 61. hükümette, Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda, 15 Ağustosta, bu yıl 2. kez ayin yapıldı. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine, gürültü nedeniyle taş düşme riskine karşı 500 kişinin katılmasına izin verildi. Manastırın alt kısmındaki sosyal tesislerin bulunduğu alanda, ayine katılamayacak ziyaretçilerin, ayini canlı olarak izleyebilmesi için dev ekran kuruldu.

Trabzon'un merkeze bağlı Doğançay köyü mevkisinde düğün konvoyunda bulunan otobüsün devrildiği kazada 9 kişi ölmüş, 31 kişi ise yaralanmıştı.

Eylül ayında serbest piyasada geçen yıl 3,60 lira seviyesinden açılan Giresun kalite tombul fındık fiyatları, bu yıl rekoltenin de az olmasının etkisiyle 6,10 liradan işlem görmeye başladı. Bu yıl hava şartları nedeniyle geçmiş yıllara oranla pazara daha geç inen fındık, geçen yılın açılış fiyatına göre serbest piyasada yüzde 70'lik artışla alıcı buldu.

Trabzonlu balıkçılar, 1 Eylülde yeni balık avı sezonunun başlamasıyla birlikte "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.

Altın fiyatlarının rekor seviyede yükselmesi üzerine özellikle Trabzon ve yöresinde düğünlerin vazgeçilmez takısı hasıra olan talep yüzde 50 civarında azaldı.

-11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, Trabzon'da yapıldı-

11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları, 24-29 Temmuz tarihleri arasında Trabzon'da yapıldı. 49 ülkeden 4 bin dolayında sporcunun katıldığı organizasyon ile Türkiye'de ilk kez bir olimpiyat bayrağı dalgalandı. Rusya'nın ilk sırada yer aldığı organizasyonda Türkiye, 2 altın ve 7 bronz madalya elde etti.

-Trabzonspor, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi grup maçlarına katıldı-

Geçen sezon ligi 82 puan ile lider Fenerbahçe'nin arkasında averajla ikinci sırada tamamlayan Trabzonspor, UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Benfica ile karşı karşıya geldi.

Deplasmanda Portekiz temsilcisine 2-0 mağlup olan ve sahasındaki onarım çalışmaları nedeniyle İstanbul'da ağırladığı rakibi ile 1-1 berabere kalan bordo-mavililer, elenerek yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etmek zorunda kaldı.

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda eşleştiği Athletic Bilbao ile deplasmanda golsüz berabere kalan ve yine İstanbul'da yapacağı rövanş karşılaşmasının 1 gün öncesinde bordo-mavililer, futbolda şike iddiaları nedeniyle bir anda kendisini Fenerbahçe'nin yerine UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi grup maçlarında bulundu.

24 Ağustost'ta UEFA, Fenerbahçe'nin yerine Trabzonspor'un Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne direkt olarak alınmasına karar verdi ve kura çekiminin ardından bordo-mavililer (B) Grubu'nda İtalya'nın Inter, Fransa'nın Lille ve Rusya'nın CSKA Moskova takımları ile eşleşti.

-28 yıl sonra Inter'i devirdi-

Trabzonspor, gruptaki ilk maçında 28 yıl sonra eşleştiği İnter'i deplasmanda 1-0 mağlup ederek tarihinde oynadığı ilk grup maçında galibiyet elde etmeyi başardı.

Daha önce 14 Eylül 1983'de Inter'i sahasında 1-0 mağlup eden Karadeniz ekibi, bu yılın 14 Eylül'ünde de yapılan karşılaşmada bu kez deplasmanda aynı rakibini Celustka'nın attığı golle deplasmanda 1-0 mağlup etti.

Grubu Inter ve CSKA Moskova'nın arkasında 7 puanla üçüncü sırada tamamlayan bordo-mavililer, tekrar UEFA Avrupa Ligi'ne dönmek zorunda kaldı. Trabzonspor, UEFA Avrupa Ligi'nde bu kez Hollanda'nın Psv Eindhoven ile eşleşti.

-Trabzon'da 2 film-

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, Trabzon'un Çayırbağı beldesine itfaiye aracı hibe etmesini konu alan ve bir kısmı Trabzon'da çekilen "Yangın Var" adlı filmin Trabzon galası, 13 Aralıkta yapıldı.

Karadeniz insanının pratik zekası ile özdeşleşen ve ünü Türkiye'yi aşan Temel'in aşkına kavuşmak için verdiği mücadelenin hikayesini konu edinen ve büyük bir bölümü Trabzon'da çekilen "Sümela'nın Şifresi-Temel" filminin galası ise 14 Aralıkta Trabzon'da gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel