2011'de kuraklık tehlikesi!

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2011 yılının kurak geçeceğini, bu durumda fındık ve diğer meyvelerde yeterli ürün alınamayacağını söyledi. Prof. Dr. Tu

2011'de kuraklık tehlikesi!

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2011 yılının kurak geçeceğini, bu durumda fındık ve diğer meyvelerde yeterli ürün alınamayacağını söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, 2010-2011 yılı kış mevsiminde Anadolu'nun birçok yerinde bugüne kadar yeterli kar yağışının olmadığının görüldüğünü, aynı şekilde Karadeniz Bölgesi'nde de kar yağışının yetersiz olmasının 2011 yılının kurak geçeceği endişesini gündeme getirdiğini belirtti. Topraktaki suyun önemli bir kısmının kar yağışı ile depolandığını hatırlatan Prof. Dr. Karadeniz, "Zira toprak yüzeyinde yavaş yavaş eriyen kar suları toprağa nüfuz ederek, hem yer altı sularını beslemekte hem de toprak suyunu beslemektedir. Yeterince kar yağışının gerçekleşmemesi durumunda ise yaz kuraklığı ile karşı karşıya kalınmakta, bu durumun ise fındık ve diğer meyve türlerinde yeterli mahsul alınamamasına, yetersiz yaprak ve sürgün oluşturmasına, sürgünlerde kurumalara sebep olacağı öngörülmektedir. Karadeniz Bölgesi'nde Artvin'den Kocaeli'ne kadar 14 ilde fındık tarımı yapan üreticilerimiz, eğer kış aylarında toprakta yeterli suyu depolayabilirlerse yaz kuraklığının kısmen önüne geçebileceklerdir.

Bunun için mümkün olduğu yerlerde, bu kış günlerinde yağmurlama sulama sistemleri ile fındık bahçelerini sulamaya devam etmelerini önermekteyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler