157 yıllık tahta dönme dolap

Rize’nin Ardeşen ilçesinde her Kurban Bayramı'nda hazırlanan tahta dönme dolap, yöre halkının en büyük eğlencesi oluyor. Aynı anda 4 kişinin binebildiği dönme dolabı, 6 kişi elleriyle döndürüyor.Rize'nin Ardeşen ilçesinde 157 yıldır bayram ve özel günlerd

157 yıllık tahta dönme dolap

Rize’nin Ardeşen ilçesinde her Kurban Bayramı'nda hazırlanan tahta dönme dolap, yöre halkının en büyük eğlencesi oluyor. Aynı anda 4 kişinin binebildiği dönme dolabı, 6 kişi elleriyle döndürüyor.

Rize'nin Ardeşen ilçesinde 157 yıldır bayram ve özel günlerde kurulan "tahta dönme dolap" yöre halkının en büyük eğlencesi oluyor. Akdere köyünün "Voroni" adı verilen meydanında kurulan tahta dönme dolabı, son 20 yıldır Ahmet Karaca (63) ile 6 kişiden oluşan ekibi yapıyordu. Dolap ustası Karaca, 20 yıldır sürdürdüğü yapım işini geçen yıl genç nesillere emanet etti. Tamamen tahtadan yapılan dönme dolaplar 2 kişi yukarıdan ve 4 kişide aşağıdan olmak üzere 6 kişi tarafından elle döndürülüp, bir anda 4 yetişkin binebilecek şekilde dizayn edildi. Dönme dolaba binenler,4 dönüş yaptıktan sonra dolabı çeviren ekibe gönlüden kopan bir miktar parayı vererek 10 dakikalık süre içericide tahta dönme dolapta eğlenmenin keyfini yaşıyor.

Tulum eşliğinde yapılan tahta dönme dolap şenliğine Akdere köyü halkının yanı sıra çevre köylerden gelen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. 157 yıldır gelenek haline gelen tahta dönme dolap Kurban Bayramı boyunca tüm bölge halkının eğlenebilmesi için kurulu bırakılacak.

Köy Muhtarı Cevdet Enginar, dedelerimizden gelen tahta dönme dolap geleneğini sürdürmek, gelecek nesillere aktarmak için elerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.

Dönme dolabın yalnızca kendi köylülerine değil civar köyler ve yöreden gelen vatandaşlara da hizmet verdiğini bildiren Enginar, "Buraya gelen vatandaşlarımız, bayramın tadını tulum eşliğinde tahta dönme dolaba binerek çıkarıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel