10 bin öğretmen İşsiz kalacak

MEB’in almış olduğu karar ile birlikte kapanacak dershanelerin müdürlerin Türkiye’deki eğitim sisteminin buna hazır olmadığını ifade ediyorlar. Dershaneler dosyasının araştıran Haber61.Net  Muhabiri Şükrü Üçüncü’nün bugün konuğu Artı Bir dershanesi müdürü

10 bin öğretmen  İşsiz kalacak

MEB’in almış olduğu karar ile birlikte kapanacak dershanelerin müdürlerin Türkiye’deki eğitim sisteminin buna hazır olmadığını ifade ediyorlar. Dershaneler dosyasının araştıran Haber61.Net  Muhabiri Şükrü Üçüncü’nün bugün konuğu Artı Bir dershanesi müdürü Cemil Sürül oldu. Milli eğitim bakanlığının bu kararı sadece öğrenciyi etkilemeyeceğini ifade eden Artı Bir dershanesi müdürü Cemil Sürül, “ Bu dershaneler sadece öğrenci bazında düşünülmesin. Buralarda çalışan eğitim fakültesinden mezun insanlar var ve bunlar istihdam oluyorlar. Burada çalışan temizlik işçisi de var, memuru da var. Kapanması durumunda yurt genelinde 200 bin kişi işsiz kalacak bunu unutmayın.”ifadelerini dile getirerek tepkisini gösterdi.

Üçüncü, “ MEB’in almış olduğu bu kararı nasıl görüyorsunuz? Sizce bu durum nereye varır?”

Bu habere yapacağınız yorumlar 11 Mart Salı günü haber merkezimiz tarafından okur görüşleri olarak yayınlanacaktır... 

Sürül, “ MEB’in yapmış olduğu açıklama, “ 2014 ve 2015 yılında dershaneler olmayacak.” Bu kadar. Bakanlığın kendiside nasıl bir çalışma yapacak ve nasıl bir yol izleyecek kendiside tam olarak bilmiyor. Bilse zaten bunu da çıkar açıklama olarak yaparak.”

Üçüncü, “ Dershanelerin kapanması Türkiye’de nasıl bir etki yapar?”

Sürül, “ Yurt geneline baktığınız zaman 200 bin kişi direk olmak üzere ve bunların aileleri dolaylı yollardan dershane üzerinden ekmek paralarını kazanmakta. Bu dershanelerin kapanması sadece öğrenciyi değil bu sektörde çalışan diğer branşları da etkileyecek. En basitinden ülke genelinde bulunan dershanelerde çalışan temizlikçileri düşünün bunların sayısı bir hayli fazladır. Buralar kapanınca işsiz kalacaklar. Birde KPSS’de atanamamış eğitim fakültesi öğrencileri var. Bunlar atanamayınca buralarda ders anlatarak para kazanıyor ve hayata tutunuyor. Bu daha çok sorun yaratacak. He deme ile biz kapatıyoruz olamaz bu sosyo ekonomik bir sorun çıkaracak. Kaldı ki birde bu işin yan dalları var destek aldığı basıp aşaması bunlarda işsiz kalacak. Bunlar derinlemesine araştırılması gerekli.”

Üçüncü, “ Dershanelerin kapanması sizce en fazla hangi okulda okuyan öğrencileri etkileyecek?”

Sürül, “ Şimdi şöyle şuradan baktığınız zaman eğitim sistemine en fazla etkilenecek okul mesleki eğitim veren liseler olacak gibi gözüküyor. Meslek Lisesi çıkışı bir öğrenci ile Fen lisesi çıkışlı bir öğrenci aynı sorular sorularak sınava tabir tutulmaları eğitimdeki dengesizliğin bir göstergesi. Baktığınız zaman dershanelerin kapanmasına bu durum şöyle gelişmeli. Çıkıp biz on yıl sonra kapatacağız demeleri gerekli ki ülke eğitimi de bir yöne doğru tayin edilmeli. Siz çıkıp ben yarın kapatıyorum söyleyemezsiniz.”

Üçüncü, “ Dershanelerin özel okul olma durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Sürül, “ Bu durumu düşünmeden önce Trabzon’da bulunan özel okulların sayısına bakmamız gerekli. Bölgede bulunan okulların doluluk oranı çok düşük gözüküyor. Bu nedenle sizlerde eğer bir okul açmak istiyorsanız yada özel okul olarak devam etmek istiyorsanız bunu düşünerek yapmalısınız. Birde dershaneler bin TL’den başlıyor. Ama özel okullar on bin TL sadece eğitim gideri var. Şimdi Trabzon yapı gereği fakir ve orta dereceli aile sayısı fazla bir kent sizler bu kentte nasıl olacakta böyle bir yol izleyeceksiniz merak konusu. Son olarak da şunu da demek istiyorum. Bu sistem 10 binlerce öğretmenin işsiz kalmasına sebep olacak.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler