Hacı Ömer Sabancı Kimdir?

Hacı Ömer Sabancı kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte hakkındaki tüm detaylar...

Hacı Ömer Sabancı Kimdir?

HACI ÖMER SABANCI KİMDİR?

Hacı Ömer Sabancı, Kayseri'de dünyaya gelmiştir. Hacı Ali Sabancı ve Hacı Mehmet Sabancı adında kardeşleri vardır.

KARİYERİ:

13 yaşında babası Hacı Arap Sabancı'yı kaybettikten birkaç yıl sonra (1920 yılında), talihini denemek için köyünden ayrılan Hacı Ömer, 450 kilometrelik yolu yaya olarak Adana'ya göç etmiştir. Adana'daki yeni hayatına pamuk işçisi olarak başlayanHacı Ömer, kısa sürede işçi müteahhitliğine başlamış, bir iki yılda yaptığı tasarruflarla pamuk ticaretinde mütevazı bir iş kurmuştur. O dönemde yanında çalışan işçiler Hacı Ömer'i "Ağa" diye çağırmaya başlamışlardır. 1943 yılında Yağsa'ya ortak olan Hacı Ömer, 1946 yılında arkadaşları ile beraber Marsa'yı almıştır. Yaratıcı gücü, ileri görüşü ve yılmayan gayreti sayesinde, başarı zincirine birçok halkalar ekleyen Hacı Ömer önderliğinde, daha sonraki yıllarda sırasıyla Akbank, Bossa Un ve Çırçır Fabrikası, Bossa Tekstil Fabrikası, Oralitsa, Aksigorta, Teknosa kurulmuştur. 1951 yılında Atlı Köşk'ü alan Hacı Ömer, ailesiyle birlikte İstanbul'a taşınmanın ilk adımlarını da atmıştır. Hacı Ömer Sabancı Vakfı VAKSA tarafından Hacı Ömer Sabancı adını taşıyan İstanbul'da Galatasaray Lisesi kapalı spor salonu ve VAKSA tarafından yenilenen tarihi Beylerbeyi Lisesi isim olarak Beylerbeyi Hacı Sabancı Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiş, Adana'da kültür merkezi ve teknik öğrenci yurdu, Ankara'da kız öğrenci yurdu, Kayseri ve Van'da ilköğretim okulları yaptırılmıştır. 1950 yıllarında Türkiye'nin en zengin insanıydı.

ÖZEL HAYATI:

Hacı Ömer Sabancı, 1928 yılında Sadıka Sabancı ile hayatını birleştirmiştir. Çiftin Sakıp Sabancı, Özdemir Sabancı, İhsan Sabancı, Şevket Sabancı, Erol Sabancı ve Hacı Sabancı adında altı çocuğu vardır.

VEFATI:

1966 yılında, şeker ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle İstanbul Hilton Oteli 237 numaralı odada hayata gözlerini yummuştur. Cenazesi vasiyeti üzerine Adana'ya getirilip defnedilmiştir.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler