Cevheri Güven Kimdir?

Gazeteci Cevheri Güven kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? İşte Cevheri Güven hakkındaki tüm detaylar...

Cevheri Güven Kimdir?

CEVHERİ GÜVEN KİMDİR?

Cevheri Güven, 25 Kasım 1977 tarihinde Erzurum'da dünyaya gelmiştir.

KARİYERİ:

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun olan Cevheri Güven, 1999 yılında Cem Uzan'ın sahibi olduğu Star Gazetesinde stajyer olarak işe başlayıp ileriki yıllarda gazetenin bir çalışanı olmuştur. Eğitim ve güvenlik alanlarında haberler yayınlamıştır. 2004 yılında Cem Uzan'ın hükümetle yaşadığı siyasi gerilimler nedeniyle Star Gazetesi'ne TMSF tarafından el konulması sonrası Star'dan istifa etmiştir. Bir süre işsiz kaldıktan sonra aktifhaber.com web sitesini kurmuştur. 2007 yılında aktifhaber'den ayrılmıştır. 2009 yılında tekrar Star Gazetesine katılıp, Ankara haber müdürü olarak görev yapmıştır. Mayıs 2015'te Nokta dergisine genel yayın müdürü görevine getirilmiştir.

Cevheri Güven Kimdir?

NOKTA DERGİSİ DAVASI:

Nokta dergisinin 2-8 Kasım 2015 tarihli kapağı nedeniyle Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan tutuklanmıştır. Derginin kapağında Türkiye'nin bir iç savaşa sürüklenebileceğine ilişkin endişeler dile getirilmiştir. Dergi saatli bir maarif takvimiyle iç savaş tehlikesini çarpıcı biçimde dile getirmiştir. Güven ve Çapan, "halkı silahlandırarak isyana teşvik" suçlamasıyla gözaltına alınmışlardır. Ardından suç vasfı değişerek "suç işlemeye tahrik"ten tutukluluğa sevk edilmişlerdir fakat Sulh Ceza Hakimliği 'hükümete karşı silahlı isyana teşvik' suçlamasıyla Güven ve Çapan'ı suçun vasfını değiştirerek tutuklamıştır. Mahkeme en son kararı "Cumhurbaşkanı'na hakaret" olarak değiştirmiştir. 58 gün tutuklu kalan Çapan ve Güven, 29 Aralık 2015'te çıktıkları ilk duruşmada tahliye edilmişlerdir.  İkili hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştur. 1 Mart 2016'da çıktıkları ikinci duruşmada Savcılık silahlı isyana teşvik ve benzeri suçlardan beraatlerini talep ederken, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılanmaları için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınmasını talep etti. Mahkeme karar vermek için 17 Mayıs 2015'e duruşma günü vermiştir.

Güven ve Çapan tutuklu kaldıkları 58 günü tek kişilik hücrelerde tecritte Metris ve Silivri Cezaevinde geçirmişlerdir.  İkilinin serbest bırakılması için sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partilerinden çeşitli girişimler yaşanmıştır. Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül de tek kişilik hücrelerde Silivri Cezaevi'nde, Güven ve Çapan'ın yan tarafına konulmuştur.

Cevheri Güven Mayıs 2017'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Nokta Dergisi'nin 2-8 Kasım 2015 tarihli kapağı nedeniyle yargılandığı davadan, "İç savaş çıkarmaya çalışmak" suçlamasıyla 22,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Derginin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan da aynı cezayı almıştır.  Murat Çapan tutuklanarak cezaevine konmuştur. Cevheri Güven, yurt dışında bulunduğu için tutuklanmamıştır. Güven hakkında açılan diğer davalar ise yurt dışında bulunması nedeniyle sürdürülemiyor. 24 Aralık 2021'de yayımlanan Resmi Gazete'de; Türkiye'de bulunan tüm malvarlıklarının dondurulduğu belirtilmiştir.

2016 yılının başından beri yurt dışında yaşamaktadır. Karısı ve iki çocuğu ile beraber, kaçak yollardan Türkiye'yi terk ederek Yunanistan'a oradan da Almanya'ya gitmiştir. Türkiye'den kaçmak için insan kaçakçılarına 15 bin Euro ödemiştir.

Cevheri Güven Kimdir?

SEDAT PEKER TARTIŞMASI:

1 yıla aşkın süredir Sedat Peker'in video ve tweetlerini analiz eden Cevheri Güven, 15 Ağustos 2021 tarihinde yayınladığı videoda, Sedat Peker'in Hulusi Akar ve Hakan Fidan ile anlaştığını iddia etmiştir. İddiaları yalanlayan Peker ve Cevheri Güven arasında karşlıklı bir dizi video ve tweet tartışması yaşanmıştır.

Cevheri Güven Kimdir?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler