Bakanlık açıkladı! Pet şişeyle alışveriş dönemi başlıyor

Türkiye'nin yıllardır uyguladığı 'Sıfır Atık' projesi kapsamında yeni gelişmeler yaşanıyor.

Bakanlık açıkladı! Pet şişeyle alışveriş dönemi başlıyor

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, tek kullanımlık olarak tabir edilen ambalajların dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasına yönelik hazırlanan 'Depozito Yönetim Sistemi'ni 2024'e kadar tamamlayarak zorunlu hale getirileceğini belirtti.

Proje kapsamında iade bedelinden alınan puanlar da kartlara veya telefon uygulamalarına yüklenerek vatandaşın alışverişlerde kullanması sağlanacak. Ayrıca ilk etapta 20 milyar şişenin geri dönüşüme kazandırılması beklenirken 20 yılda ekonomiye 100 milyar kazanç sağlanarak 20 bin vatandaşa da yeni istihdam alanı açılması hedefleniyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Depozito Yönetim Sistemi" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bu yılın "Sıfır Atık Yüzyılı" olacağını söyleyen Kurum, sıfır atık kapsamındaki projeleri kararlı şekilde yürütmeye devam edeceklerini ifade etti.

Projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde 2017'de başladığını anımsatan Kurum, devam eden program kapsamında depozito yönetim sistemine geçileceğini kaydetti. Bakan Kurum, "Bu yıl itibarıyla 2 bin depozito iade makinesi, 5 bin depozito toplama noktasıyla, en az 7 bin noktada hizmet vereceğiz. Ürünlerimizin barkodlu şekliyle ihale süreçlerini başlattık, inşallah bu yıl içerisinde tüm bu sistemi tamamlayacağız ve 2024 yılı itibarıyla da zorunlu hale getireceğiz" diye konuştu.Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin başlamasıyla geri dönüşüm oranının bu yıl itibarıyla yüzde 27'ye çıktığını aktararak bu proje kapsamında 100 milyar liralık tasarruf ve 20 bin vatandaşa da doğrudan istihdam imkanı getirilmiş olacağını ifade etti.

DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?
Yıllık yaklaşık 50 milyar tek kullanımlık içecek ambalajının piyasaya sürüldüğü belirtilen Türkiye'de, atığa ayrılan ambalajların çevre sorunu olmaktan çıkması ve dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan "Depozito Yönetim Sistemi"nin işleyişi Türkiye Çevre Ajansı tarafından sağlanacak.

DEPOZİTO BEDELİ GERİ ÖDENECEK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen "belirli bir depozito bedeli" alınacak. Bu bedel ürünlerin kullanılması sonrasında iade edilecek ve depozito bedeli geri ödenecek.

ATIĞIN GERİ İADE EDİLMESİ GEREKİYOR
Vatandaşlar ise söz konusu ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirilecek, depozito bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek.

KARTLARA YA DA TELEFON UYGULAMASINA YÜKLENECEK
İade bedeli alışveriş puanı olacak ve bu puanlar ya karta ya da telefon uygulamasına yüklenerek, vatandaşların alışverişlerinde kullanabilmeleri sağlanacak.

2024'TE TÜM ÜLKEYE YAYILACAK
Türkiye genelinde bu yıl itibarıyla kademeli olarak işlemeye başlayacak sistem, 2023'ün sonuna kadar tüm il ve ilçelerde yaygınlaştırılacak.

BÜYÜK TASARRUF SAĞLANACAK
Depozito Yönetim Sisteminin hayata geçmesiyle ilk etapta 20 milyar şişe geri dönüşüme kazandırılacak. 37 bin ton sera gazı emisyonu azaltılacak.1,3 milyar kilowatsaat enerji, 3,6 milyon varil petrolden tasarruf sağlanacak.

20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Ayrıca 20 yılda ekonomiye 100 milyar kazanç, 20 bin vatandaşa da yeni istihdam alanları açılacak.

PİLOT BÖLGE KIZILCAHAMAM
Sıfır Atık Projesi'nde pilot bölge seçilen Kızılcahamam, depozito yönetim sistemi için de pilot ilçe oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem