Anahtar deliği 05.09.2020

Trabzon kulislerinden yansıyanlar

Anahtar deliği 05.09.2020

Başkan ‘kokmayacak’ dediyse kokmaz he ne dersiniz?

Bu köşemizde bazen eleştirinin yanında, kulislerde geçen bilgileri aktarırız. Bazende editör notu düşer uyarırız. Geçenlerde Balık sezonu açıldığından dedikki; “Çarşıbaşı’ndaki balık fabrikaları yine çalışacak. İstihdam sağlıyorlar bundan dolayım ilçeye büyük katkıları var. Lakin ciddi şekilde balık kokusu yayıyorlar. Bu konuda ilçe yöneticileri ile bir araya gelip, ciddi önlemler almaları gerekir”
İşte bu çağrımızdan sonra Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, konuyla ilgili bir bilgi yayınladı.

Bu bilgide bir balık fabrikasının baca taktığını duyurdu.
Kop-tur’un  mevcut bacasının filtresini güçlendirerek siziki yapısını da daha fazla etkin hale getirdiğini ifade etti.
Kop-Tur ciddi bir firma. Ülke ekonomisine önemli bir gelir sağlıyorlar.
Neyse biz Başkan Nuhoğlu’nun yazısına gelelim.
Başkan Nuhoğlu diyorki; 
“DİYALOG-İSTİŞARE-İLETİŞİM VE BAŞARI
İlçemiz  Ekonomisi’ne kattıkları kazançlar ve Dünya Pazarındaki söz sahipliklikleriyle bir çok vatandaşımıza iş imkanı sunan Kobyalar Grup Yeni bir çalışmaya imza atmıştır.
İlçe halkımızın yıllarca sorunu olan kötü kokular yüzünden Kobyalar Grup Yönetim Kurulu ile yapmış olduğumuz istişare sonrası kokuyu Minimize etmek ve gidermek için yapmaları gereken çalışmaları masaya yatırarak 2020 yılında en son teknik ile inşa edilmiş koku giderim ünitesine ek olarak 60m uzunluğunda baca eklemişlerdir. 5 kısımdan oluşan baca ile bu sorunu ortadan kaldırmak hedeflenmiştir. 
Bu çerçevede yapmış olduğumuz görüşmeler sonrası yapılan baca sayesinde ilçemizde yıllarca sorun haline gelen kokunun giderilmesi Belediyemiz olarak ta bizler için büyük bir önem taşımaktadır.
Belediye Başkanlığımızca yapmış olduğumuz talepleri dikkate alarak ilçe halkımıza daha temiz bir çevre kazandırmak için KOBYALAR Grup’un yapmış olduğu çalışmalara teşekkür ederiz.”
Bu yazıdan anladığımız Başkan Nuhoğlu, Koptur’un baca taktırdığını, koku asla yaymayacağının garantisini veriyor.


Veriyor da ya kokarsa?
Başkan ilçe halkına söz verdi. Koptur’dan koku gelmeyecek. Eğer gelirse bu defa başkana, “Yahu başkan sen kokmayacak diyordun. Ama bak kokuyor” diyecekler.
Başkan büyük bir riskin altına girdi.
Koptur’un yaptığı baca güçlendirmesi önemli bir adım lakin fabrika vadinin tam ortasında bulunuyor. Koku tümüyle gitmez diyenler oldukça fazla. Diğer fabrika sahipleri Kayalar gibi acaba onlar ne yapıyorlar? Onlarla alakalı Başkan Nuhoğlu’ndan da açıklama bekliyoruz.
O ki yaptı böyle bir açıklama diğer fabrikalarla alakalı da bireyler söylesin.
Hayır yapmıyorlarsa “Kardeşim bunlar bizi dinlemiyor” desin. Çarşıbaşılılar da bilsin. Gerekirse ceza versin. Bu cezaları kamuoyuyla paylaşsın.
Takip ediyoruz..

Bu demiryolu meselesi çok su kaldırır demedi demeyin

Bölgeye yapılması planlanan demiryolu meselesinde tartışma başladı. Gümüşhane ve Trabzon “Neden Rize? Rize nereden çıktı?” diyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rizeli olması, Rize lobisinin güçlü şekilde bastırması sonucu böyle bir kanaat oluştu.
Uzmanların çoğu farklı duruma bakıyorlar.
Mesela Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen demiryolu projesinin değiştirilerek Rize’nin dahil edilmesinin anlaşılır olmadığını savundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2018 yılındaki demiryolu sektörel projeler belgesinin, ulaştırma politika ve hedeflerinin uygulanmasına yönelik olarak “strateji belgesi” olduğunu belirten Şen, “Bu belgeye göre mekansal ve sektörel kararların bölgesel ve yerel düzeyde verildiğini biliyoruz. Olması gerekende böyle bir belge üzerinden yatırım ve kalkınmayı yönlendirmektir. Bu demiryolu güzergahları ile ilgili belgeler incelendiğinde Erzincan-Gümüşhane-Trabzon hattının projesinin hazırlandığı ve bu güzergahın bakanlık kayıtlarında demiryolu ağına dahil edildiği açıktır. Bu tür sektörel stratejik belgelerin gelir geçer evraklar olmadığı hukuki olarak da sabitken nasıl oluyor  da analizleri, gerekçeleri olmadan ve demiryolu strateji belgesinde yer almadan güzergah değişebiliyor anlaşılır gibi değil!” dedi.

İşte misafir ağırlamak budur ve bölge turizmine katkıdır

Çarşıbaşı’nın gözü kucağı Nurettin Akıntürk Kobya, bir paylaşım yaptı ve dikkatimizi çekti.
Bir ailenin ilçe sahilinde çadır kurduğunu ve onlara sunulan ikramlardan bahsetti.

Önce ne yazdığını aktaralım;
 
“İzmir'den eşi ve çocuğu ile Türkiye turuna çıkan Engin Elmalı'nın bu akşam ki durağı Çarşıbaşı SÜRKO.
Çarşıbaşı Limanı'nda kurduğu çadırda yanına giderek "hoş geldiniz" dedik. Ve KEŞAN hediye  ederken bu ne deyince " bu ürün Dünya'da sadece bizim ilçede dokunur" sözümüze inanamadı. Anlattık biraz olsun Trabzonspor formasındaki keşan desenini ve tarihini…”

Bölgeye bir aile geliyor. Çadır kuruyor. Keşan hediye ediliyor.
İşte Karadeniz turizminde bu dönem başladı.
Pandemi sürecinden sonra insanlar aileleriyle geliyorlar.
Kamp kuracak yer arıyorlar.
İyiki Çarşıbaşı’nda bulmuşlar ve kimsede onlara “Burada yapamazsınız” dememiş.
Evet artık şurası kesin; Sahil boyu her il ve ilçede kamp kurulacak alanlar oluşturulmalıdır.
Bunu Valiler, kaymakamlar bildirmelidir. 
Lütfen şunu yapın artık!
Bölgeye uyumlu turizme katkısı olan işlere imza atın da bizde manşetlerimizi süsleyelim.

Acaba millet ittifakı çatladı demek mi oluyor bu? 

İyi Parti’nin Beşikdüzü’nden Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Serkan Faiz, uzun süredir süren suskunluğunu bozdu. 

İlçesiyle alakalı şu duyuruyu yaptı; 
“Bir ilçe belediyesi düşünün; borçlu hatta borcu yıllık bütçesinin beş katı oranında. İlbank’tan gelen katılım payı ise her ay ters bakiye olarak işliyor, kredi taksitlerinin üçte ikisini ödeyemediği gibi maaş ve piyasa borçları da birikmeye devam ediyor. Dolayısıyla borçlar ödenemediği gibi katlanıyor her geçen ay...

Aynı ilçe belediyesinin 1/5000’lik imar planları yeni bitti ve 1/1000’lik imar planları yapılıyor. Bunun sonucu olarak işbu imar planlarından etkilenen vatandaşlar ile ne yazık ki bir sürü problem yaşanıyor...

Bahsi geçen ilçe belediyesinin sınırları dahilinde ve sözleşme gereği tarafı olduğu 27 katlı otel rezidans projesi var, bağlı bulunduğu ilde çalışan tek teleferik tesisi mevcut ve tesisin yaşam alanı gibi yerlerinde inşaat yapım işleri sıkıntılı olarak devam ediyor. İlbank’a satılmış sonrasında da başka bir yatırımcıya satışı yapılmış göz bebeği bir aquapark tatil köyü ve bu tesisin üzerine yapılması planlanan otel rezidans projesi var. Şehrin hafızası olan meydanında yapılmış mahkemelik olan bir Toki inşaatı, sorunlu bir kapalı pazar yeri, bitmeyen bitirilemeyen sahil dolgu projesi var. Bunların yanı sıra birçok belediyede olmayan makine parkı var ama lastikten parça eksikliğinden, pandemiden (!) çalışamıyorlar. Velhasıl var da var...

Gel gör ki; belediye başkanı çok çalışmış gibi pandemi zamanı toplanamayan meclisine Ağustos ayı tatili verdi fakat Büyükşehir meclisini kaçırmadan katıldı.
Eylül ayı Meclis toplantısını zoraki yapacak lakin hiçbir problem olmayan bu güzel ilçede meclisi gündemsiz toplayacak. Uzun lafın kısası belediyecilik oynamaya devam zira düğünlere cenazelere katılmak yetiyor...…”

Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, CHPli.
Millet ittifakından.
Aynı ittifaktan Serkan Faiz meclis üyesi seçildi.
Yani Beşikdüzü’nde millet ittifakı çatladı gibi duruyor.
Çatlamasa da izleri belirlemeye başladı sanki.
Bu arada yukarıdaki eleştiriler ittifak bozulsun aman olmuyor diye yapılan eleştiriler değil. Beşikdüzü’nde  öne çıkan siyaset üstü bir kaç ismi aradık. Gerçektende durum bu şekilde ve vahimmiş.. Beşikdüzü iyi yönetilmiyor. 

Kömür değil dolar fena halde yakıyor!

İYİ Parti trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli’nin önemli bir konuya değindi. Doların hızlı yükselişi nedeniyle Trabzon’da yaşam olumsuz etkileniyor dedi. Bunu demesinin sebebi kör kullanan bir çok aile var. Henüz doğalgaza geçmeyen, evinde mecburen kömür yakanlar var. Azmi Kuvvetli bu konuda şöyle diyor; “Bir çok ilçesinde hala doğalgaz gelmemiş olan Trabzon’da vatandaşlarımız kış yakacağı kömürün ödemesini dolar bazında yapmaktadır. Gerçekten vatandaşın refahını düşünüyorlarsa kömür fiyatını Türk lirasına sabitlesinler” dedi.
Azmi Kuvvetli, Hazine Bakanı Berat Albayrak’a da seslenerek, “Hemşerilerin çok zor durumda. Ekonomik nedenlerden dolayı icra dosyaları sadece 6 ayda yüzde 50 arttı. Bir gel Trabzon’a, bir esnafı gez. Neden yapmıyorsun?” diye çağrıda bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler