Erol Önsel

Erol Önsel

Kritik galibiyet

Türkiye Basketbol Ligi’nin 26. haftasında Trabzonspor Medicalpark, play-off mücadelesi açısından son derece önemli bir karşılaşmaya çıktı. Çünkü rakip, ligde son haftalarda  çok üst düzey  bir performans sergileyen ve ligin en iyi basketbol  oynayan takımlarından biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ydi. Dün akşam oynanan karşılaşma kaybedenin play-off umutlarının büyük olasılıkla biteceği bir müsabakadaydı.  Karşılaşmaya çok istekli başlayan takım Trabzonspor Medicalpark oldu. Dirençli bir savunma ve sonunda kazanılan toplarla yapılan  hızlı hücumlar sonrası Trabzonspor Medicalpark ilk periyotta rakibini sahadan sildi. Özelikle Dwight Hardy Türkiye’de her takımda oynayabilecek bir skorer olduğunu hepimize gösterdi. Henüz ilk periyotta attığı 10 sayı ve 3 asistin yanında, en krıtik anlarda aldığı sorumlulukla takımını taşıyan oyuncu oldu.  Sete set oyunlarda zorlanmamıza rağmen ilk periyodu  34-18 gibi önemli bir farkla kapattık.

İkinci periyotta ise Trabzonspor Medicalpark, rakibin etkili alan savunması karşısında hücumda son derece zorlandı. Adama adama savunmada özelikle oynanan ikili oyunları oyuncu değiştirerek (switch) savunmaya çalışan İBB,  bu savunma tercihinde fazlasıyla zorlanırken, alan savunmasıyla, ekibimizin sayı bulmakta zorlanmasına sebep oldu. Bu da ilk periyotta yapılan 16 sayılık farkın eriyerek, ikinci periyodun 47-43 lük bir skorla, 3 sayı farkla bitmesine neden oldu. Özelikle  çember altına çok iyi kullanan rakip, ilk yarıyı 26/15 lik bir rebound üstünlüğü ile kapattı.

İkinci yarı başlarken karşılaşmanın sonuna kadar oyunun başa baş gideceği belliydi. Rakip, özelikle Vujacıc ve Markota gibi son derece tecrübeli ve kaliteli oyuncularla maç sonuna kadar  oyunun içerisinde kaldı. İkinci yarıda yine alan savunmasını kullanan İBB, özelikle ters taraftan gelmesi gereken yardımlar gelmeyince çemberimize 4-5 pozisyonda bomboş turnike bırakarak kolay sayılar buldu. Karşıyaka maçında Alper Saruhan’a az süre verdiği  için eleştirdiğim Markovic bu hafta Alper’i sahada daha fazla tutarak bence doğru bir tercih yaptı. Özelikle Marshall’ın bu kadar formsuz olduğu ve oyuncu rotasyonunun böylesine zayıf olduğu bir dönemde Alper Saruhan kesinlikle faydalanılması gereken bir oyuncu. Rakip sahada ne kadar tutunmaya çalışsa da eğer karşılaşmayı 31 sayı ve 4 asist gibi müthiş bir istatistikle tamamlayan Hardy gibi bir skoreriniz varsa, Velickoic gibi 14 sayı, 10 rebound, 9 asistle çok önemli bir tecrübe ona eşlik ediyorsa işiniz kolaylaşıyor. Fakat savunma direncinin biraz daha yukarılara çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.

Eğer Trabzonspor Medicalpark bu karşılaşmayı kaybetseydi play-off umutlarına büyük ölçüde veda edecekti. Fakat play-off şansı için rakiplerin ortaya koyduğu mücadeleyi izlerken işin hala hiç de kolay olmadığını anlıyoruz. Royal Halı Gaziantep ve Türk Telekom da haftayı galibiyetle kapattılar ve takımımız 12 galibiyette iken onlar galibiyet sayılarını 13 e çıkardı. Royal Halı Gaziantep’le ikili averajda rakibin avantajlı olduğu düşünüldüğünde işimiz hala kolay değil. Önümüzdeki hafta bize mağlup olduğu taktirde küme düşme olasılığı çok yukarılara çıkacak olan Rönesans Ted Kolejliler ile deplasmanda oynayacağız. Bu maç da yine her iki takım açısından hayati bir karşılaşma olarak görünüyor.  Görünen o ki  kümede kalma mücadelesi de play- off mücadelesi de son haftaya kadar kıran kırana devam edecek.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR