Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Karadeniz 10.000 Yıldır Taşıyor

KARADENİZ 10.000 YILDAN BERİ TAŞIYOR!

10.000 yıldan beri devam eden Küresel Isınmanın sonucu olarak

1- Karadeniz sürekli olarak taşarak kıyıları istila etmektedir.

2- Karadeniz Bölgesinin iklimi sürekli olarak değişmektedir.

Bu değişim ve dönüşüm çok yavaş da olsa AKYAZI PROJESİ gibi önemli kıyı tahribatı ve erozyonu ile gündem oluşturmaktadır.

 

5600 yıl önce Karadeniz sahili 100-150m daha derinde idi ( koyu mavi çizgi)

       ♦  Kolombiya Üniversitesinden Jeologlar Ryan ve Pitman’a göre Buzul Çağında Karadeniz tarım arazileri ile çevrili bir tatlı su gölü idi. Eski insanlar bu gölün çevresinde yaşamaktaydı.

       ♦  Günümüzden 12000 yıl önce buzul çağının sona ermesiyle dünyamız ısınmaya başlıyor. Kuzey yarım kürede yaygın haldeki buzullar erimeye başlayınca okyanuslar ve denizler daha da büyüyerek genişliyorlar.

       ♦  7000 yıl önce Akdeniz’den gelen sular Ege Denizi ve Boğazlar üzerinden Karadeniz’e boşalmağa başlıyor.

       ♦  Karadeniz sahil kesiminde Sinop civarında yapılan sondaj çalışmalarına göre 5600 yıl önce Karadeniz sahili 100-150m daha derinde idi ( koyu mavi çizgi).

       ♦  Geçmişten günümüze devam eden deniz istilası ile kıyı çizgisi sürekli olarak karalara doğru gerilemiştir (açık mavi çizgi). Tatlı su gölü hayvan kavkılarının tuzlu su da yaşayan canlı kavkıları ile bir arada bulunması bu teoriyi destekleyen en önemli bulgudur.

       ♦  Denizin karalara doğru ilerlemesi sonucu deniz kenarındaki yerleşim merkezlerinin sular altında kalması ve insanların Avrupa içlerine doğru göç etmesine neden olmuştur. Bu durum mitolojide NUH TUFANI olarak bilinir.

       ♦  Karadeniz’in bu istilası sonucu Karadeniz kıyılarında yaşayan insanlar Avrupa içlerine doğru göç ediyorlar.

Karadenizin100-150m su derinliğinde 5000 yıl öncesine ait yaşam kalıntıları Karadeniz’in taştığının ve kıyıları istila ettiğinin en önemli kanıtıdır.

       ♦  Günümüzde devam eden küresel ısınma nedeniyle okyanusların su seviyesi 3.2mm/yıl, Akdeniz’in 7mm/yıl, Karadeniz ise çevre nehirlerden boşalan tatlı su nedeniyle 27mm/yıl yükselmektedir ( Dünya Bankası Raporu, 2009 ).

       ♦  10.000 yıl önce başlayan Karadeniz’in kıyıları istilası günümüzde daha az olmasına rağmen etkinliğini kıyı erozyonuyla hissettirecek şekilde devam ettirmektedir..

       ♦  Dünya Bankasının 2009 yılında hazırlamış olduğu Küresel Isınma ve İklim Değişim Raporuna göre Karadeniz’in kıyı istilası ve kıyı erozyonu sahil yolunu ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu etkinliğin giderek artacağı kaçınılmazdır.

Karadeniz Küresel Isınmanın sonucu olarak 10.000 yıldan beri süre gelen taşmasına ve sahil erozyonuna devam etmektedir.

       ♦  23 Eylül 2011 Bakan Bin ali Yıldırım, Rize’de yaşanan sel afetine neden olarak gösterilen Karadeniz Sahil Yolu’nu savunan açıklamasında, yolun kodunun düşük yapılması halinde şehri bu kez deniz suyunun basma riski bulunacağını vurguluyor.

       ♦  ODTÜ’den Prof. Dr. Ayşen Ergin ve arkadaşlarına göre “Kıyı alanlarında yapılan projeler genellikle hem ekonomi hem de zaman bakımından geniş imkanlar gerektirmektedir. Bu yüzden bu tür projeler bu iki etmen düşünülerek optimize edilmelidir. Kıyı yapılarının maliyetleri çok yüksek olduğundan, bu tür yapıların tasarım aşamasında çökme riski aza indirilmelidir. Bu konuda en hassas bulgular ise yapının kuvvetli dalga koşulları altında nasıl davranacağının tespit edilebileceği model deneylerinden elde edilebilir. Bu konuda güncel bir örnek olarak Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi ve Kıyı Koruma Yapıları verilebilir. Yörede oluşan fırtınalarda taş dolgu kıyı koruma yapılarının hasar görmesi sonucu karayolu da hasar görmektedir”.

       ♦  Tarih 8 Kasım 2011 TRABZON AKYAZI

“Dev projeyi dalgalar yuttu"

Trabzon'da dev spor kompleksi inşaatını sular bastı. Firma 'Duvarı yükseltip fırtınaya karşı önlem alacaktık. MMO'nun başvurusu sonrası mahkeme kararıyla çalışmalar durunca yetiştiremedik' diyor. Odalar projeye tepkili. Zarar ise 6 milyon lira” Milliyet Gazetesi...

SONUÇ: Jeolojinin temel kural: “Geçmişte ne olmuşsa günümüzde de aynı şeyler olma devam ediyor”

Prof.Dr.Osman BEKTAŞ

obektas@ktu.edu.tr

9 Kasım2011

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR