Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

İstanbul’un Kuzeyindeki Karadeniz fayı haritalarda niçin yoktur?

15.12.2015 tarihinde İstanbul’un kuzeyinde, Karadeniz Fayının ürettiği 4,5 büyüklüğündeki deprem, Karadeniz Deprem Kuşağını yeniden gündeme taşımıştır.

1-737.jpg

 

Aktif Karadeniz Fayı ve onun deprem kuşağı Karadeniz sahiline paralel uzanmakta ve sahilden en çok 10km kadar açıktan geçmektedir.

2-271.jpg

1968 yılında Karadeniz Fayı küçük bir sahil kasabası olan Bartın’da 6,6 büyüklüğündeki bir depremle 29 kişinin ölümüne, 2000 evin de yıkılmasına neden olmuştur.

Aktif Karadeniz Fayı batıdan doğuya doğru başta İstanbul ili olmak üzere, doğuda Sinop nükleer tesisi, denizde kurulan Ordu-Giresun hava alanı, denizde kurulan 40.000 kişilik Trabzon Akyazı stattı, denizde kurulacak olan Rize havaalanı ve sahil yolu ve sahil yerleşim alanları için bir risk kaynağı niteliğindedir.

Uluslararası deprem tehlikesi haritalarında yer alan Karadeniz Fayının depremselliği 1996 yılında yürürlüğe giren ve bu gün halen geçerli olan Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasına yansıtılmamıştır.

19 yıldan bu yana yenilenmeyen Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasına Karadeniz Fayının depremselliği yansıtılırsa özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinin deprem tehlikesi 2-3 kat daha artacaktır.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR