Salih Çamoğlu

Salih Çamoğlu

HDP kapıyı açtı mı?

7 Haziran genel seçiminin üzerinden tam bir hafta geçti, siyasi partiler henüz seçim şokunu atlatmış değil.

Özellikle parti genel başkanları bir an önce kendilerine gelerek, önümüzdeki süreçte kurulacak koalisyon hükümeti hakkında sağduyumu düşünmeye ve doğru karar vermeye meyil etmelidirler.

Seçmen, sandıkta hiçbir partiye tek başına iktidar görevi vermemiştir.

Ancak tüm partilerin kurulacak koalisyona katkı verme gibi görevleri var.

Üç dönem üst üste Türkiye’yi tek başına iktidar olarak yöneten AK Parti’de 7 Haziran seçiminde birinci parti çıkmasına rağmen on puan oy kaybettiği için tek başına iktidar olma fırsatını kaybetmiştir.

Diğer siyasi partiler tek başına iktidara uzak oldukları gibi ortak bir hükümet kurmaları da imkansız görünmektedir.

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan koalisyon hükümeti kurma görevini ilk olarak AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na verecek.

Davutoğlu’da ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra, nezaketen MHP ve HDP genel başkanları ile birer görüşme yaparsa siyasi literatür açısından fena olmaz.

AK Parti tek başına iktidar olduğu zaman siyasi partiler arası uzlaşma görüntüsünden uzak bir duruş sergiledi, partiler arası görüşmeler yapılamaz oldu.

Hiç değilse 7 Haziran 2015 genel seçiminin sandık sonucuna istinaden ortaya çıkan siyasi partiler görüşmeye mecbursunuz tablosunun ardından partilerin aralarında görüşme yapmaları kaçınılmaz olmuştur.

Zira seçimin ardından bir hafta geçmesine rağmen koalisyon hükümetinin hangi partiler arasında kurulacağı fikri henüz ortaya çıkmamıştır.

Bana kalırsa en yakın olasılık AK Parti CHP koalisyonudur.

Bu iki partinin kuracağı koalisyon hükümeti, Türkiye için yeni ortak hamlelerin yapılması anlamına geldiği gibi, dış dünyada da olumlu ses getirecek derecede önemlidir.

AK Parti’nin sosyal politikalardaki eksiğini sosyal demokrat ortak olarak CHP gidereceği gi.i AK Parti’nin yeni anaysa yapma arzusu da bu formülle pek ala ortadan kalkarken, yeni anayasa oylaması büyük bir kesimden destek bulmuş olur.

Bu formülün dışında AK Parti MHP koalisyonu da Türkiye’ye yakışır.

İki partinin ortak yanları fazla, ortaklıkta verilecek tavizlerle pekala bu formülde hükümet kurulması AK Parti CHP dayatmalarına de mecbur bırakmaz.

HDP inandırıcı değil, Selahattin Demirtaş ikili konuşuyor.

Türk halkına başka mesaj veriyor, PKK’ya başka mesaj gönderiyor.

7 Haziran seçiminden sonra PKK’ya silah bırakın çağrısına verdiği Apo’lu mesaj Demirtaş’ın PKK’dan bağımsız hareket ettiğinin göstergesi gibiydi.

Demirtaş bu mesajında samimi, PKK ile arasında gerçekten bağ yok  ise kendisine koalisyon hükümeti kurma konusunda zeytin dalı uzatılarak PKK’nın tüm bağlantıları koparılabilir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR