Recep Ergenç

Recep Ergenç

Girişimcilere açık çağrı

 

Bu hafta tembellik hakkımı kullanıp, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumunun (TKDK) Koordinatörü Muhammet Bozali’nin Trabzolu Girişimcileri Trabzon’da yatırım yapmaya davet eden çağrısına yer veriyorum.

Bozali diyor ki: Ey Trabzonlu olup, Trabzon’da ya da gurbette yaşayanlar ey iş insanları, girişimciler; gelin Trabzon’da yatırım yapın. Yatırımınızın yarısı bizden yarısı sizden. Sonunda hepsi sizin…

Daha ne desin, değil mi?

Recep Bey Merhaba;

Haber61 deki köşenizde yayınlamak üzere, ister Trabzon’da yaşasın, ister gurbette. Tüm Trabzonlu iş insanlarını /girişimcileri 8. Başvuru Çağrı ilanı hakında bir miktar bilgilendirmek, bu yolla da Trabzon’da yatırıma devat etmek isterim.

Saygıdeğer İşinsanları;

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23.11.2012 tarihinde Sekizinci Başvuru İlanına çıkmış bulunmaktadır.

Başvuru kabulüne ilişkin bu çağrı, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında yatırım yapmak isteyen işletmeler tarafından destek almak üzere yapılacak başvurular ile ilgilidir.

Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Bu çağrı ilanının toplam bütçesi 295.134.385 Avrodur. Trabzon'un içinde bulunduğu illerin toplam bütçesi ise 169.865.577 Avrodur.(Yaklaşık 170 milyon Avrodur.

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.

Trabzon İlinde desteklenecek sektörler; Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesidir.

Proje kabulleri; Başvurular 17.12.2012 tarihi saat 09.00’dan itibaren, ilgili alt tedbirin destekleneceği ve yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 15.01.2013, saat 21.00’dir. Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

8. Çağrıya IPARD proğramında bazı değişiklikler (Modifikasyonlar)yapılarak çıkılmıştır.

Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak projelerde yapılan değişiklikler;

-İşletmelerin sağlaması gereken kriterlerden çalışan sayısı 10 kişiden 50 kişiye yükseltilmiş böylece mikro işletmeler proje sunabilirken küçük ve orta ölçekli işletmelerde Kurumumuza proje sunma imkanı sağlanmıştır.

-Şirketlerde başvuru yeterlilik şartı olarak aranan"üst yönetim kademesinde bir daimi çalışan" şartı kaldırılmış, "en az bir daimi çalışanı" değiştirilmiştir.

-Arıcılarda ÇKS ve AKS şartı aranırken, sadece AKS ye kayıtlı olma şartı getirilmiştir.

-Arıcılık proje alt limiti 10.000Avro iken, 5.000 Avroya indirilmiştir.

-Bal işleme ve kovan imalatı projelerinde, kovan bulundurma şartı kaldırılmıştır.

-Arıcılık projelerinde kovan sayısı 50-200 iken,bu sayı 50-500 kovan aralığına yükseltilmiştir.

-Süs bitkileri yetiştiriciliğinde kapalı alanda sera büyüklüğü 2 dekardan, 10 dekara çıkartılmıştır.

-Yine süs bitkileri yetiştiriciliğinde açık alan yetiştiriciliği 10 dekardan 20 dekara yükseltilmiş ve Traktör de uydgun harcama kalemleri arasına alınmıştır.

-Kırsal Turizm projelerinde yatak sayısı 15 den, 25 e tek/ çift çıkarılmıştır.

-Kültür balıkçılığında 0-50 ton/yıl kurulu kapasite desteklenirken,0-200 ton/yıl kapasiteye yükseltilmiştir.

-Kültür balıkçılığında; alabalık, sazan, yayın, kerevit, kurbağa ve su yosunu desteklenirken, sudak, tatlısu levreği, turna, tilapya, mersin balığı, yılan balığı, karayılan balığı ve amerikan yılan balığı destek kapsamına alınmıştır.

-Su Ürünlerinin İşleme ve Pazarlanması Projelerinde İŞLEME kapasitesi baz alınırken,yapılan değişiklikle ÜRETME kapasitesi şartı aranmaktadır.

Görüleceği üzere yapılan değişikliklerle hem potansiyel başvuru sahibi kitlemiz değişmiş hem de küçük ve orta ölçekli işletmelerinde kurumumuza proje sunmalarına zemin hazırlanmıştır.170 milyon avroluk bu pastadan azami şekilde faydalanabilmek için Trabzon'da yaşasın yaşamasın tüm Trabzon'lu hemşerilerimizi Trabzon'da yatırım yapmaya davet ediyoruz.

Saygılarımla...

Muhammet BOZALİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

Trabzon İl Koordinatörü

Tel: 0 462 225 03 85

Dahili: 9601-9602

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR