Recep Ergenç

Recep Ergenç

Futbol ile kalkınma 1

Trabzonspor, Trabzon ekonomisine katkı vermiyor.

Yani?

Zarardayız.

Nasıl yani?

İsmen saymayalım ama milyonlarca Euro paramız yurt dışına gidiyor. Menajerlere ve oyunculara ödenen paralar, Trabzon’da kalabilir.

Şampiyonluğa oynayan bir takım için bu kaçınılmazdır.

Star bir iki futbolcuyu anlarım da konu defans transferi olunca aklım almıyor. Sokağa çıkıp onlarca defans oyuncusu buluruz.

 

Söz konusu olan milyonlarca Euro Trabzon’da kalabilir mi?

Elbette kalabilir. Trabzon ekonomisi zaten İstanbul’a bağlı. Bizim ekonomimiz bayilikler üzerine kurulu, İstanbul üretiyor biz de bayilik yapıyoruz (bildiğin ticaret işte). İstanbul ile para yarışına girmemeliyiz. Bak şimdiden borç bini aştı. Bu işin tek koşulu var; kendi tarlamızdan ürün yetiştirmek, bütün sorun; altyapının organizasyonunda.

 

Bu eleştiri mi, bizim altyapımıza ne oldu?

Evet adını koymak gerekirse eleştiri. Otuz yıldır ortaya ciddi bir ürün çıkmadı. Trabzon şehri bu durumu görüyor ama mevcut yapıyı kontrol edenlerin kapılardaki unvanlar değişiyor, aynı insanlarla yola devam ediliyor. Bu şehre, Trabzonspor’u da içine alacak şekilde bir “spor ile kalkınma modeli” önermiştik. Görünen o ki, futboldan gayrisi yalan çoğunluk için. O zaman “futbolla kalkınma modelini” geliştirmeliyiz acilen.

Venezuella’nın “müzikle kalkınma modeli -el sistema-” gibi mi?

Elbette, ama bunu şehir isteyecek önce. Trabzon’da futbolu “Trabzon ekonomisine katkı verecek” hale ancak o zaman getirebiliriz.

 

Bizim aile de futboldan ekmek yedi

Rahmetli Arap Ergin (Ergenç - Abim olur-) Erdoğdu’da oynuyordu ve taş gibi bir sol bek idi. İlkokul mezunuydu. 1961 yılında pek çok transfer teklifi aldı. Ayni zamanda Ankara Emniyetspor Kulübü “Polis yapmak üzere” transfer teklifinde bulundu.

O Ankara Emniyetspor’u “Polis olmak koşulu” ile tercih etti. Aynı yıl altı Trabzonlu futbolcu daha (Yolsporlu Turgay, İdmangücünden Kuyumcu Osman …) Ankara Emniyetspor’u tercih ettiler.

Onlar herkesin dilindeki “mahalle”de yetiştiler. Toprak sahada (zımpara saha, kösele kramponlu ayakkabı) ile oynarlardı; yağmurlu havalarda ise çamur sahada antrenman yapar, şadırvanda temizlenirlerdi. Çok nadir olarak Atapark’taki hamama da maç sonrası gittikleri olurdu.

2

Trabzon şehri bunu nasıl yapacak?

Futbolla kalkınmayı bu şehrin projesi haline getireceğiz.

Proje?

Projelendirme, uzmanların işi olacak, hem futbolun hem projecilerin.

İşte fikrin ilk proje adımı…

 

                                Trabzon Ekonomisinin Güçlendirilmesi

                                              ÖNCELİK: FUTBOL

SORUN TANIMI:

 

1-      Trabzonspor Trabzon ekonomisine verdiğinden fazlasını alıyor. (Mevcut Transfer politikası ile paramız yurt dışına gidiyor.)

2-      Mevcut alt yapı organizasyonu ile kendi tarlamızdan ürün alınamıyoruz

 

HEDEFLER : Ne Yapmalıyız                              FAALİYETLER

1-      Trabzon Şehri, bir futbol akademisi kurar/ mevcudu içine alarak Trabzonspor, Trabzon şehrinin futbol alt yapısının yeniden düzenlenmesine edilmesine katkı verir.

 

2-      Trabzon Şehri futbol akademisinin kurar/ var olanların da içine katılması sağlar,

3-      Trabzonspor yasal olarak tanımlanmış altyapı faaliyetlerini sürdürürken, Trabzon’daki amatör takımları kendi alt yapısı olarak görür ve destekler.

4-      Trabzon şehri Trabzon Menajerlik A.Ş.’yi kurar.

5-      Ulusal ve uluslar arası arenada çoklu işbirlikleri yapar.

 

Faaliyet

Faaliyetin sorumlusu

Ortaklar

Sponsor

Zaman Planı

Göstergeler

1- Trabzonspor Futbol Akademisi projesinin hazırlanması

Serdar Bali

Trabzonspor

TFF

TSİAD

ASKF

 

DOKA

12 ay

Trabzonspor amatör futbol kulüplerini altyapı olarak kabul etti, menajerlik AŞ’yi kurdu

 

Güzel.

Her şey bir hayalle başlar.

 

Gökten üç elma düştü;

İkisi bu diyaloğu gerçekleştiren Serdar Bali ile benim başıma.

Üçüncüsü ise bu yazıyı okuyanın, okuyup bu projeye katkı vereceklerin başına.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR