Salih Çamoğlu

Salih Çamoğlu

Davutoğlu'nun kredisi

 Geride kalan haftanın en önemli gündemi hiç kuşkusuz AK Parti’nin 5. büyük kongresi idi.

 Ankara’da yapılan kongre, parti kurulduktan sonra ilk kez kurucu ve doğal lider Recep Tayyip Erdoğan’dan yoksun bir şekilde yapıldı.

 4. olağan genel kurulda genel başkanlığı Ahmet Davutoğlu’na devreden R. Tayyip Erdoğan, ülke yönetimine Cumhurbaşkanı olarak devam ediyor.

 AK Parti şatavatlı genel kurul yapmadı.

 Güvenlik sorunları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’da meydana gelen olayların gölgesinde şatavatlı, müzikli eğlenceli kongre yapmaktan kaçınan AK Parti buna rağmen yapısal bazı değişikliklere imza attı.

 Partinin kuruluşunda tüzüğe konularak güvence altına alınan bir kişi üç dönemden fazla üst üste milletvekili seçilemez kuralı, 7 Haziran seçiminin ardından hükümet kurulamaması, ardından gelen erken seçim ve parti içinden yükselen mağdur olduk feryatları yüzünden, üç dönem kuralı donduruldu.

 AK Parti bu zamana kadar Türkiye siyasetinde hiçbir partinin göze alamadığı bir sınırlama getirdiği için alkış da almıştı.

 Demek ki onların da dayanma gücü oldu, kuralı kaldırmak için zaman geldiğini düşündüler.

 Her seçimden tek başına iktidar çıkarken iyiydi.

 Ne zaman ki, tek başına iktidarı yakalayamadılar, tüzük değişikliğine gitmek zorunda kaldılar.

 Bir kez de olsa yine de üç dönem kuralı 7 Haziran genel seçiminde uygulandı, iyi ki de uygulanmış.

 Siyasete alttan gelen gençler de bir yerlerden devreye girmeleri gerekir.

 Siyasette köşe tutanlar ölene kadar tuttukları köşeyi bırakmadıklarına göre gençleştirme operasyonu yapmak da mümkün olmuyor.

 AK Parti milletvekillerinden başlayarak üç dönem üst üste milletvekilliği yapanlar sonraki dönem milletvekili olamıyor kuralını bir sefer uyguladıktan sonra dondurma kararı aldığına göre, demek ki AK Parti gerçekten Türkiye gibi zor bir süreçten geçiyor.

 AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ilk kez tek başına girdiği genel başkanlık sınavında tüm delegelerin oyundan yüz eksik oy aldı.

 Bu bir zaaf mıdır yoksa tek başına girilen seçimde normal bir sonuç mudur bunu AK Parti bireyleri değerlendirecektir.

 Kaldı ki, Davutoğlu en önemli sınavı 7 Haziran genel seçiminde verdi.

 Tek başına iktidar gitti ama yine de açık ara yarışın birinci partisi oldu.

 Davutoğlu’nun genel başkan olarak kredisi devam ediyor.

 Nereye kadar devam eder bilinmez.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR