Recep Ergenç

Recep Ergenç

Çılgın Trabzonlular

Bir spor (futbol!) şehri olan Trabzon, Avrupa Gençlik olimpiyatları nedeniyle kazandığı 500milyon TL’lik spor tesisini, Akyazı dolgu alanında yapılacak 40bin kişilik stadyum ile taçlandıracak.

Bir ay kadar sonra çıkmasını beklediğimiz yasa ile birlikte büyük şehir olacağız.

Eh bir de şampiyonluk kupamız da geldi mi var ya;

Göç duracak, zenginlik başlayacak, sokakta işsizimiz kalmayacak…

Ooooh…

Kazın ayağı öyle değil

Trabzon ekonomisi iç dinamikleriyle dönmüyor. Trabzon’a dışardan para girecek ki zenginleşsin.

Giriyor mu?

İnanmayacaksınız ama Trabzon’a en çok para “kamulaştırmadan giriyor” muş, duyun da inanmayın.

Kamulaştırmalar sürmesine sürüyor. Ama bu sıra ödemelerde bir tıkanıklık var…

Nereden belli?

Daire satışları düştü de ondan.

Belki basit bir veri ama ekonomik tıkanmanın önemli sinyallerinden biri bu. Peki ekonominin aktörleri durumu nasıl okuyor?

Trabzon’un 20 akil adamı Trabzon’u konuştu

Nerede?

TTSO’da.

Kim organize etti?

Garanti Bankası.

Buluşmayı Dünya Gazetesi adına Prof. Kenan Mortan yönetti.



Trabzon Belediye Başkanı Orhan F. Gümrükçüoğlu, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Köleoğlu (Kendisine bir türlü söz sırası gelmediği için toplantıyı terk etti),TSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Orhan toplantının katılımcıları arasındaydı.

Kim ne dedi?

TTSO Meclis Başkanı ve Türk İran İş Konseyi Başkanı olan Ali Osman Ulusoy, bu tür toplantılar için uzunca sayılabilecek bir konuşma yaptı. Ulusoy;

Biz onların TIR’larının deposundaki mazottan ÖTV ve KDV alıyoruz, onlarda Türk (!) TIR’larından yol vergisi (haraç) alıyorlar. Alınan haraç rekabetçi fiyat oluşturmamızı engellemektedir. İran’a Trabzon’dan yılda yapabileceğimiz 100bin TIR seferini bu nedenle gerçekleştiremiyoruz. İran transitinin Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinde yaratacağı zenginlik çok önemlidir.

Çözüm için siyasi karar gerekli: Transit nakliyatta diğer kapılardaki uygulamaları Trabzon ve Gürbulak kapılarında da uygulayalım yeter, Böylece Trabzon’un, Bölgenin kaderi değişir.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacisajihoğlu da çok uzun konuştu. Özetle, Trabzon ekonomisini etkileyen tüm sektörlerin üzerinden geçti. Ticaret, sanayi, lojistik, ihracat ve Turizm öncelikli alanlarımızdır dedi.

Cumartesi sabahı (7 Ocak 2012) yemedik içmedik çılgın Trabzonlulardan Ragıp Pirselimoğlu (Vargit Turizm sahibi) ile Uzungöl’e çıktık. Manzara inanılmaz güzeldi.
Uzungöl gerçekten cennetten bir köşe, ancak kelimenin tam anlamıyla Uzungöl’de in cin top oynuyordu.
Hani kış turizmi?
Uzungöl “kentsel dönüşüm” ve “arazi toplulaştırmasını” da içinde barındıran bütünsel bir planlama ile kurtarılmalı; yoksa yazık olacak…

Trabzon’da sanayi olmaz

Bu iddiaya yanıt, çılgın Trabzonlulardan biri olan Celil Hekimoğlu’ndan geldi: Olur, hem de bal gibi olur. Biz çılgın Trabzonlu girişimciler dağları devirip tesis yeri kazanıyoruz, yatırım yapıyoruz. Ama doğru ama yanlış.

Çılgın İhracatçılar Zorda

Soçi limanı ticari gemilere kapatıldı. Trabzonlu Çılgın İhracatçılarımız, 36 gemi ve yaklaşık 5000 aile Samsun’a göç etti. Samsun’dan Novorisk ve diğer limanları kullanarak ihracat yapıyorlar. Şeref Bektaşoğlu’nu dinlerken, karşı limanlarda Trabzonlu girişimcilerin yaşadıkları sorunlara, ürettikleri inanılmaz çözümlerle “çılgın” sıfatını fazlasıyla hak ettiklerini anladım.

Amiral gemisinde isyan var

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) TR 90 Bölgesinin her bakımından gelişmesi, kalkınması adına amiral gemisi konumuna geliyor.

Çok genç bir kurumun ve TR 90 Bölgesinin ikiye bölünmesi isteniyor. Konu bir yasa sorunudur ama ayrılığı (isyanı) atama ile gelen birinin başlatması ayrı bir çılgınlıktır.

Biz Bölgenin birliğini savunurken atama ile gelen Vali ayrılmayı savunuyor…

Son söz yerine bir fıkra, anlayana…

Hoca Cuma hutbesinde, kabağın cennet yemeği olduğunu söyler. Ardından köylü bir hafta hocaya kabak yemeği taşır. Hoca ertesi Cuma hutbede şunları söyler: “Kabak cennet yemeğidir ama hocanızdan g… boklu tavuğu da esirgemeyin”…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR