El Nino Etkisiyle Tarihin En Sıcak Kışı Yaşandı! Sırada bahar var

Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023'ün El Nino etkisiyle tarihin en sıcak kışını yaşadığını, bu durumun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu ve sıcaklıkların artmaya devam edeceğini belirtti.

El Nino Etkisiyle Tarihin En Sıcak Kışı Yaşandı! Sırada bahar var

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin başında olan Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023'ün başlarında yaşanan ve El Nino olayının tetiklediği olağanüstü sıcaklık dalgalarına dikkat çekti. Aralık, Ocak ve Şubat ayları boyunca kaydedilen sıcaklıklar, dünya genelindeki ortalama kış sıcaklıklarının 1,29 derece üzerine çıkarak 13,24 dereceye ulaştı. Bu durum, 1941-1980 yılları arasındaki ortalamanın belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşti.

Prof. Dr. Kurnaz'a göre, Pasifik Okyanusu'ndaki sıcaklık değişimleri, El Nino ve La Nina olayları, dünya genelindeki sıcaklık değişimlerini doğrudan etkiliyor. El Nino'nun aktif olduğu dönemlerde dünya genelinde sıcaklıkların arttığını belirten Kurnaz, 2023 yılında başlayan El Nino döneminin, tüm zamanların en sıcak yılını ve kışını beraberinde getirdiğini vurguladı.

bogazici-universitesi-iklim-degisikligi-ve-politikalari-uygulama-ve-arastirma-merkezi-muduru-prof-dr-levent-kurnaz.jpeg

Kurnaz, yaşanan bu sıcaklık artışlarının ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu belirtti. İklim değişikliğinin sıcaklıklar üzerindeki etkisinin, El Nino ve La Nina dönemlerinde farklılık gösterdiğini, ancak genel eğilimin sürekli bir ısınma yönünde olduğunu ifade etti. Kurnaz, gelecek yıllarda yaşanacak La Nina dönemlerinde dahi, bugünkü El Nino sıcaklıklarının yaşanabileceğini öngördü.

Kış aylarında Türkiye'de ve dünyada ciddi bir kuraklık yaşanmadığını belirten Kurnaz, buna rağmen bahar aylarında beklenen yağışların tarım sektörü için hayati önem taşıdığını söyledi. Mart ve Nisan aylarındaki yağışların, özellikle tarım için kritik önemde olduğunu vurgulayarak, bu dönemde yeterli yağış alınamaması halinde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Son olarak, Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 derece ısınma hedefinin geçtiğimiz 12 ay içinde aşıldığını, ancak bu durumun kalıcı olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirtti. Kurnaz, önümüzdeki yıllarda bu hedefin sürekli olarak aşılıp aşılmadığının daha net bir şekilde anlaşılacağını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam