Define merakı faciayla sonuçlandı

 Konya’nın Karapınar İlçesi Hotamış Beldesi’nde 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı bir evde meydana gelen patlamanın, define ararken kendi yaptıkları patlayıcının denenmesi sırasında meydana geldiği iddia edildi. Evin içinde yaklaşık bir ayda 11 m

Define merakı faciayla sonuçlandı

 

Konya’nın Karapınar İlçesi Hotamış Beldesi’nde 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı bir evde meydana gelen patlamanın, define ararken kendi yaptıkları patlayıcının denenmesi sırasında meydana geldiği iddia edildi. Evin içinde yaklaşık bir ayda 11 metre derinliğinde tünel açıldığı belirlendi.
 
Karapınar İlçesi’ne bağlı Hotamış Beldesi Şabanlı Mahallesi’nde çiftçi Mehmet Emin Yemiş’e (44) ait tek katlı fazla kullanılmayan müstakil bir evde dün saat 21.30’da şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alevlerin yükseldiğini gören çevre sakinleri, jandarma ve itfaiyeye haber verdi. Güvenlik güçleri bina çevresine kimseyi yaklaştırmazken, itfaiye görevlilerinin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü.
 
Patlamada yaralanan Mehmet Emin Yemiş’in kızı Ayşegül Yemiş (16), ambulansla Karapınar Devlet Hastanesi’ne Yavuz Sözen de (31), Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde kaldırıldı. 
 
2 ODADA 4 CESET BULUNDU
 
Alevler söndürüldükten sonra eve giren itfaiye ve jandarma ekipleri iki odalı evin bir odasında 3, diğer odasında da 1 ceset buldu. Yapılan incelemede ölen 4 kişinin ev sahibi Mehmet Emin Yemiş, kızı Dönay Yemiş (10), İskender Gümüşsoy (39) ve Cengiz Akhan’a (30) ait olduğu belirlendi. Cumhuriyet Savcılığının yaptığı incelemede evin bir odasında yaklaşık 11 derinliğinde tünel bulunması dikkat çekti. Tüneli define aramak için açıldığı öne sürülürken, çukura iple indikleri ve aydınlatmak içinde elektrik kablosu çektikleri saptandı.
 
1 AYDIR DEFİNE ARIYORLARMIŞ
 
Patlamanın ardından geniş çaplı soruşturma başlatılırken, ölenlerden Mehmet Emin Yemiş’in, ailesiyle birlikte oturduğu evin yaklaşık 10 metre yakınında kendine ait kullanılmayan 2 odalı evin altında define olduğunu şüphelenmesinin ardından, cihazla evin tabanında arama yaptırdığı ortaya çıktı. Cihazla yapılan aramanın ardından kullanılmayan evin mutfak olan bir odasının tabanını arkadaşları İskender Gümüşsoy, Cengiz Akhan ve Yavuz Sözen ile birlikte kazmaya başladığı belirlendi. 
 
11 METRE DERİNLİĞİNDE KUYU
 
Mehmet Emin Yemiş ve 3 arkadaşının yaklaşık 1 ay boyunca 11 metre derinliğinde tünel kazdığı saptandı. Kazı çalışması sırasında sert bir zeminle karşılaşılması üzerine definecilerin bomba yaparak sorunu çözmeye çalıştıkları belirlendi. 
 
BOMBA YAPMIŞLAR 
 
İskender Gümüşsoy, Cengiz Akhan ve Yavuz Sözen, dün arkadaşları Bayram T. (31) yönetimindeki otomobille Konya kent merkezine geldi. İddiaya göre 4 kişi burada, bomba yapımında kullanılmak üzere malzeme aldıktan sonra tekrar Hotamış Beldesi’ne döndü. Gümüşsoy, Akhan ve Sözen, Mehmet Emin Yemiş’i arayıp, define aradıkları evine gitti. Bayram T. de onların yanından ayrıldı.
 
Gümüşsoy, Akhan, Sözen ve Yemiş, plastik bir leğen içinde niteliği henüz belirlenemeyen bir sıvı maddesine toz şeker kullanarak patlayıcı yaptı. 
 
BOMBAYI DENEMEK İSTERKEN PATLAMA OLDU 
 
4 kişi yaptıkları patlayıcıdan bir miktar alıp kül tablasında, patlayıp patlamadığını denemek istedi. Sigara ateşiyle kül tablasındaki patlayıcı tutuşturuldu. Bu sırada kül tablasından sıçrayan ateş kıvılcımının leğendeki bombaya isabet etmesi sonucu şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından evde bulunan eşyalar alev aldığı saptandı.
 
10 YAŞINDAKİ KIZIN YANINDA BOMBA DENEMESİ 
 
Patlamada hayatını kaybeden 10 yaşındaki Dönay Yemiş’in ise babası ve arkadaşlarının kazı ve bomba yapma çalışmalarını izlemek için yanlarında bulunduğu belirtildi. Yaralanan Ayşegül Yemiş’in ise içmeleri için su getirdiği sırada patlama meydana geldiği tespit edildi. 
 
Olayın ardından Bayram T. ve ölen Mehmet Emin Yemiş’in eşi Medine Yemiş, kaçak kazı yapıldığını bilip sakladığı iddiasıyla gözaltına alındı. Bayram T.’nin ifadesinde İskender Gümüşsoy, Cengiz Akhan ve Yavuz Sözen ile yaptıkları alışverişi anlatırken; Medine Yemiş’in ise ifadesinde, eşini sürekli uyardığını ama vazgeçmediğini söylediği öğrenildi. 
 
Tedavi altına olan yaralılardan Ayşegül Yemiş’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtirken, Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi’ndeki Yavuz Özen’ın, sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Özen’in, tedavisi tamamlandıktan sonrada gözaltına alınacağı öğrenildi.
 
PATLAMANIN MEYDANA GELDİĞİ BİNA YIKILDI 
 
Dün, Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yerinde yapılan incelemenin ardından, kazılan çukurun sonuna ulaşmak için patlamanın meydana geldiği bina iş makineleriyle yıkıldı.
 
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam