Ziraat Odası Başkanı Bekar devlete seslendi

Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, fındık fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Ziraat Odası Başkanı Bekar devlete seslendi
Fındık fiyatlarının beklenen rakamaların altında seyretmesi üreticileri mağdur ederken Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, fındık fiyatının düşük seyretmesinin sebebinin fındık baronları olduğunu iddia etti. 

Mustafa Bekar yaptığı açıklamada, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi konusunda devlete seslenerek şunları söyledi: "Karadenizin ve Karadeniz halkının olmazsa olmaz ürünü fındığın fiyatını fındık baronlarının daha fazla para kazanma pahasına, aşağıya çekmeye devam ediyorlar. Fındık mevsiminde kilosunu 15 TL'den başlattıkları fiyat bu günlerde 9 ile 10 TL arasında seyrediyor. Ne değişti de sürekli fiyatlar düşüyor.  Aslında fiyatlar düşmüyor, düşürülüyor! 

Bir Ticaret Borsası Meclis Başkanı'nın, Ziraat odalarını hedef alıp 'Her gün fındık fiyatlarını kamuoyunda dillendirmeyin bu serbest piyasa koşullarına göre iner, yükselir' diyor. Bir de 'Benim için çok önemli değil. Pahalı alır pahalı satarım, ucuz alır ucuz satarım' diyor bu zat. Yani her iki durumda da kazanırım demek istiyor. Peki her türlü çile ve meşakkatle bu fındığı yetiştiren çiftçi ne yapsın, fındık fiyatları düştü mü maliyetini bile kurtaramayan üretici, emeğinin karşılığını kimden alacak? Borsacıların tuzu kuru..! Kaybeden hep çiftçimiz, fındık üreticimiz oluyor. Serbest piyasayı kaldırdılar, rekabet öldürüldü. Fındık Büyük bir baronla, birkaç büyük ticaret erbabının eline terk edildiğinden, Karadenizin olmazsa olmaz ürünü altın fındık, bu para baronlarının yüzünden yerlede sürünmeye devam ediyor.

Devlet, artık bu alın terinin sömürücüsü baronlarına dur demelidir. Karadenizlinin alınteri göz nuru ve emeğinin heba olmasını engellemelidir. Fındık derhal bir kanun ile milli ürün statüsüne alınmalı. Bir taban fiyat koymalı. Devlet üreticinin fındığını tek elden almalı. Lisanslı depo sistemini de bu uygulamada kurmalıdır. Yoksa  fındığın asalak kurtları hırsızlar, alın terini çalmaya devam edecekler. Bizler Ziraat Odaları olarak,Ticaret borsalarındaki bazı yöneticilerin dediğinin aksine susmayacağız, bundan sonra daha da çok, alın terini çalan hırsızları dillendirmeye kamuoyu oluşturmaya devam edeceğiz." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber