Trabzon’da emekliler haftasında milli takım tepkisi

Burhan Bayraktar; Biz açlık sınırının altında yaşarken siz topa dokunmadan 400 bin lira bir oyuncuya nasıl verebildiniz?

Trabzon’da emekliler haftasında milli takım tepkisi
Haber61/Haber Servisi Röportaj; Levent Ustabaşı

30 Haziran Emekliler günü..
Bu neden hafta boyunca çeşitli etkinliklerle emeklilerin sorunları dile getiriliyor.
Neden mi 30 Haziran?
Çünkü Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk o gün emekliye ayrıldı ve Türkiye’de bu gün emekliler için ayrı tutuluyor.  
Türkiye Emeklileri Trabzon Şubesi Başkanı Burhan Bayraktar ile dertleştik.
Sorunlarını dinledim.
Bir dokundum bin ah işittim.

EN FAZLA EMEKLİ TRABZON’DA VAR

En fazla emekli Trabzon’da mı var?
Bölge olarak mı?
Evet. Karadeniz Bölgesi’nde en fazla emekli belkide Trabzon’da var. 

Rakam verebilir misiniz?
143 bin emekli var.  Bunların 62 bin 500’ü açlık sınırı olan 1370 liranın altında maaş alıyor.

Yardımcı olun, durumum çok kötü diyerek size başvuran oluyor mu?
Neredeyse her gün oluyor.  Bu Ramazan mesela Ortahisar ve Büyükşehir Belediyesi’nden kumanya yardımı talebinde bulunduk.

Destek verdiler mi?
Yüzde 50’sini karşıladık. Buna da şükür.

ÇOCUKLARINA İŞ İSTEYEN OLDU

İş isteyen oluyor mu?
İş isteyen çok oluyor. Kimisi de çocukları için iş istiyor. Hatta son 1 ay içerisinde 80 emeklimiz ya iş istedi yada çocuğu için yardım. Çocuğuna iş bulmak için aracı olmamızı isteyenlere, ‘bunu sosyal devlet yapar’ diyoruz. Kişisel ihtiyaçları çözebilecek maalesef durumda değiliz.  Ama biz dernek olarak bazı girişimlerde bulunup özel sektörde yüzde 50 indirimde yararlanabilecekleri imkanlar sunuyoruz. Mesela bir hastanede yüzde 50 indirimimiz var. Derneğimize emeklilerimiz gelsin bu kampanyalar mutlaka sorsun incelesin. 

2500 EMEKLİ KONUT İÇİN BAŞVURDU

Peki Trabzon’da ev sıkıntısı yaşayan emekliler var mı?
Bakın çok güzel bir soru sorunuz.  Başbakan kongremizde, “TOKİ iş birliği ile emeklilerimizi konut vereceğiz” demişti. O sözde havada kaldı halen tutulmadı.

Bunun için size başvuran gelen oldu mu?
Evet talepleri aldık. Tam 2 bin 500 emeklimiz konut için başvurdu. 


MİLLİ TAKIM BİZİ YARALADI

Milli takımda bir oyuncu 3-4 maçta topa dokunmadan 400 bin lira aldığı yazıldı. Takip edip hiç yorum yaptınız mı?

Üzüldük şaşırdık ve kınadık. Emekliye katkı verilmemişse, açlık sınırının altında emekli kurtarılmamış ise, emekli promosyonu gerçekleşmemiş ise, tüfe artışları gıdadan alınmamış ise, gerçek bir intibak yapılmamış ise, Başbakan 7 ay önce söz verdiği ‘300 lira promosyon emeklilerimize verilecek’ sözü yerine getirilmemiş ise milli takımın yurt dışına gidip oyuncuları futbol topuna ve sahaya ısınmadan bu kadar parayla donatılması bizi yaralıyor. Canımızı acıtıyor. Emekli saygı duyulası danışılan insandır. Tecrübe taşıyan insandır. Tecrübe taşıyan bu insanların uzun yıllar hizmet verdiği bu ülkemizde yoksul durumda bırakılması kendilerini yaralar. Dolayısıyla toplumun omurgası olan bu emekliler kendilerini güçlü hissedemezler.

VİCDANLARI KARAR VERSİN

Nasıl yorumlar yaptılar başka?
Türk milli takımımızın başarılı olmasını bizde cani gönülden sitiyoruz. Açlık sınırının altında yaşayan insanların yaşadığı bu ülkenin milli takımının böyle rakamlarla anılıyor olması bizleri yaralamaktadır. Unutmasınlar büyük önder Atatürk şunu söylemiştir; “Emekli devletin aynadaki resmidir.”

Hakkınızı helal ediyor musunuz?
Biz açlık sınırının altında yaşarken siz topa dokunmadan 400 bin lira  bir oyuncuya nasıl verebildiniz? Bu soruyu onlar cevaplasın. Vicdanları karar versin.

BAŞKASININ EMEKLİSİ BİR MAAŞLA TÜRKİYE TURUNA ÇIKIYOR BİZ YAYLAYA ÇIKAMIYORUZ

Yaşadığınız ilginç bir anı var mı?
(gülerek) Bak şimdi Leventçiğim. Hollandalı 2 turist geldi. Emekliler derneğini buldu, rehber yanlarında. Hollandalılar sordum. Kaç aydır birikim yaparak Türkiye’deki Karadeniz turunu tamamlamayı düşünüyor sunuz? diye sorduğumda, “Hayır maaşlarımızı alarak geldik” dediler. Biri büro emeklisi diğeri maden emeklisi. Bizim emeklimiz kendi yaylasına maaşıyla çıkamıyor. Onlar ise başka ülkeden tek bir emekli maaşıyla gelenleri gördükçe içimi yaraladı bu durum..

Emekliler derneğine neden geldiler?
Emekli oldukları için… Kendi sivil toplum örgütlerini görmek istediler.

Onlara durumunuzu anlattınız mı?
Ülkemi kötüler gibi olacağını düşünerek birşey söylemedim. Ülkemin güzelliklerini anlattım. O an ezildim üzüldüm iç üzüntüyü yaşadım. Adam maaşını alıp dünya turunu çıktı benim keni emeklim yaylasına çıkamıyor. Ne diyeyim ki Levent!

NELER İSTİYORLAR? 

* Ben ölünce 460 lira alıyor eş ve çocuklar. Bir milletvekili öldüğünde 120 bin lira civarında bir para alıyor. Bunun neresinde adalet var? Ben 26 yıl çalıştım o belkide en fazla 2 dönem milletvekilliği yaptı!

* Siyasiler seçimler öncesi kapımızı aşındırıyorlar. Her gün geliyorlar. Ama seçim bittiğinde ne gelen var ne giden. Ne de verilen sözler. 

* Biz emekliden 12 adet sağlıkta katkı payı alınıyor. Bunun kalkmasını istiyoruz. Bu zaten maaştaki tüfe artışlarını kökünden yok ediyor.

* 2000 sonrası intibak istiyoruz. Yani maaşlar arasındaki dengesizliği giderilmesi gerekiyor. Bu konuda çok söz aldık ama yok.

* 5510 sayılı yasaya sosyal güvenlik çatısında bütün emekliler eşit iken şimdi memur emeklilerine 6’şar aylık zam yüzde 5 olarak belirlenmiş olup işçi ve bağkur emeklileri 3,15 dolayında tutulmaktadır. Bu da emekliler arasında ücret makasının açılması demektir.

* Bayramdan önce memur emeklilerine maaşlarının ödeniyor olması işçi ve Bağ-Kurluya ödenmiyor olması emekliler arasında emeklilerin canını acıtmaktadır. Maaşları önce vermek emeklinin ücret politikasını çözmüş değildir. Daha çok gelecek aylarda borçlanmasıdır. Ücret dengesizliği böyle çözülmez!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber