Aşure nasıl yapılır – Aşure günü ve önemi

İslam Alemi tarafından önemli günlerden sayılan Aşure gününde bir çok ürünün içine koyulduğu Aşure nasıl yapılır? 2016 Aşure günü hangi gün kutlanacak ve önemi nedir? İşte detaylar.

Aşure nasıl yapılır – Aşure günü ve önemi

İslam Alemi Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayının sevincini yaşarken bu ayın 10. günü kutlanan ve önemli gecelerden biri olarak kabul edilen Aşure günü 11 Ekim Salı Gününe denk geliyor. Peki Aşure gününün önemi nedir ve bu günde pişirilen aşure nasıl yapılır?
Tüm detaylar haberimizde…

Muharrem Ayının 10. Gününe denk gelen ve bu ayın en kıymetli gecesi olarak görülen Aşure günü ve gecesinde edilen duaların Allah-u Teala tarafından kabul edildiğine inanılır. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu. Ayrıca Aşure günü oruç tutmak sünnettir.



AŞURE NASIL YAPILIR?

Muharrem Ayının 10. Günü olan Aşure gününde en güzel tatlılardan biri olan Aşure pişirilerek komşulara dağıtılır. Peki Aşure hangi malzemelerle ve nasıl yapılır?

500 gr. Aşurelik buğday (3 su Bardağı), Yarım çay bardağı pirinç, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 200 gr. Kuru kayısı, 200 gr. Kuru üzüm, 1 su bardağı fındık, 3 lt. su, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı toz şeker, çeyrek çay kaşığı tuz, Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp suyu alınır).

Aşure’nin üzeri için ise 25 Gr. Fındık, 25 gr. kuş üzümü, 100 gr. Ceviz, 1 adet nar, tarçın.

HAZIRLANIŞI?      
                        
Nohut, fasulye ve buğday ayrı ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün buğdayı yıkanıp tencereye alınır, üzerine kaynar su eklenip yumuşayana kadar pişirilir. Fasulye ve Nohut da ayrı ayrı tencerelerde haşlanır. Yumuşayan buğdaya pişen nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç eklenir ve 15 dakika kadar kaynatılır. Sıcak üst, şeker, tuz, fındık, karanfil suyu eklenerek 15 dakika daha kaynatılır. Pişme sırasında eğer su yetersiz kalırsa ilave yapılabilir ve şeker miktarı damak zevkine göre ayarlanabilir.

Bu işlemin ardından aşure kaselere koyulur ve soğumaya bırakılır. Soğuyan aşurelerin üzeri fındık, ceviz, fıstık, kuru üzüm, kuş üzümü ve nar ile süslenir.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber