KTÜ'lü uzman duyurdu! "Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi"

KTÜ Farabi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İrfan Nuhoğlu, obezitenin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek açıklamalarda bulundu.

KTÜ'lü uzman duyurdu! "Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisi"

Obezite, günümüzün en önemli sağlık problemlerinden birisidir. KTÜ Farabi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İrfan Nuhoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

Kişinin, ihtiyacından fazla ve kalori değeri yüksek gıdaları tüketmesi sonrasında vücutta fazla enerji kaynağının sağlığı bozacak şekilde yağ olarak depolanmasına obezite (şişmanlık) denir.

KTÜ'lü uzman duyurdu! "Günümüzün en önemli sağlık problemlerimizden birisi"

"Vücut ağırlığının, normal sınırdan yüksek olması yaşam süresini ciddi bir biçimde etkiler. Vücut ağırlığı, normal sınır %20’den fazla ise obezite ortaya çıkar ve kişinin hayat kalitesini ve yaşam süresini bozar. Obezite hesaplamasında kullanılan Vücut Kitle İndeksi'ne (VKİ) göre sonuç, 30 kg/m2   üstünde ise obezite söz konusudur. VKİ’ye göre; 18-25 arası normal kilolu, 25-30 arası aşırı kilolu, 30 üstü obezite ve 40 üstü ise Morbid Obezite diye sınıflandırılır.

Obezite, tüm vücudu etkileyen bir metabolik sorundur. Özellikle kalp ve damar sistemi hastalığına, şeker hastalığına (tip2), uyku apnesine, bazı kanserlere, kemik ve eklem sistemi bozukluklarına yol açabilir. Ayrıca depresyon, adet sorunları ve kısırlık, erken bunama, kolesterol yüksekliği, gut, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, hamilelik ve bebek sorunları, iktidarsızlık, safra kesesi ve pankreas sorunlarına da neden olabilir.

Ne yazık ki ülkemiz obezite sıklığında, Avrupa’da birinci ve dünyada ise 4. sırada yer almaktadır. Obezite ile mücadelede acil önlemler alınmasına ihtiyaç vardır. Hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, obezitenin başlıca nedenleri olup çocukluk yaşından itibaren doğru beslenme bilincinin artırılması gerekmektedir.  Ayrıca genetik yatkınlık da önemli nedenlerden biridir.

KTÜ'lü uzman duyurdu! "Günümüzün en önemli sağlık problemlerimizden birisi"

Avrupa Sağlık Otoriteleri (European Association for the Study Of Obesity-EASO) tarafından 22 Mayıs günü “Avrupa Obezite Günü” olarak kabul ediliyor. 2010 yılından beri bu özel günde obezite ile ilgili farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Ancak sorun, yılda bir gün gündeme getirilecek boyutu çoktan aştı. Bu yüzden konuyla alakalı bilinçlendirici her türlü çaba çok önemli.
Obeziteye yönelik önlemlerin, hayatın her aşamasında olması gerekir."

Obeziteyle mücadele konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

İlk olarak herkes eğitilmeli ve doğru beslenme konusunda bilinçlendirilmelidir.
Dengeli beslenen bireyler için eğitimler verilmelidir.
Yüksek kalorili ve yağlı beslenmelerden uzak durulmalıdır.
Sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir.
Yüksek karbonhidratlı gıdalardan kaçınılmalıdır.
Hayvansal gıdalar sınırlı tüketilmeli ve bu gıdaların yağ oranına dikkat edilmelidir.
Aşırı beslenmeden ve hazır gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Hareket ve spor alışkanlıkları edinilmelidir.
Yeterince su tüketilmelidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler