CHP'den gizli meclis planı

12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmelerine karşın Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemeleri CHP'de 'kırımızı alarm' verilmesine yol açtı. Olağanüstü toplanan MYK'da, yapılan itiraza ret yanıtı verilmesi halinde yemin töreninde yapıl

CHP'den gizli meclis planı

12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilmelerine karşın Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın tahliye edilmemeleri CHP'de 'kırımızı alarm' verilmesine yol açtı. Olağanüstü toplanan MYK'da, yapılan itiraza ret yanıtı verilmesi halinde yemin töreninde yapılacak eylemler tartışıldı. 'Salona girelim ancak yemin etmeyelim' görüşü ağırlık kazandı.

MECLİS BAŞKANI DIŞARI ÇIKARAMAZ

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun toplantıda 'TBMM Genel Kurulu'na girmezsek ne olur, girersek ne olur? Girince yemin edersek arkasından neler gelir, girdiğimiz halde yemin etmezsek ne olur bunların hepsini tartışacağız. Yemin etmedik diye Meclis Başkanı 135 CHP milletvekilini dışarı çıkaramaz' diye konuştuğu öğrenildi.

DİRENİŞİN PARTİSİ

Toplantıda Grup Başkanvekili Muharrem İnce 'Tarihi bir süreçten geçiyoruz. CHP olarak sonuna kadar direnelim, direnişin partisi olalım. Gerekirse milletvekili yemini de etmeyelim' diyerek 'sert tavır' talebinde bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, 'Çok dikkatli ve her boyutunu tartışarak karar almalıyız. Rahmetli Ecevit'i Ecevit yapan projeleri değil, kritik dönemlerde aldığı kararlar ve sonuna kadar o kararlarının arkasında durmasıdır' diye konuştu.

Eski AİHM yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in de 'Mahkemenin aldığı bu karar Balbay ve Haberal'ın seçme ve seçilme hakkının engellenmesidir. Bu açıkça AİHS'ye aykırıdır ve bu konuda AİHM'de dava açılabilir' görüşünü ifade etti.

'AAA' DEDİRTELİM

Bazı MYK üyelerinin de toplantıda, 'Bir üst mahkemeye itirazımızdan da sonuç alamazsak, CHP'nin sahipsiz olmadığın ortaya koymalıyız. O zaman Meclis zemininde çok sert muhalefeti devreye sokmalıyız. Öyle eylemler yapalım ki, 'aaa' dedirtelim. Bu yemin etmemede olabilir, boykot da olabilir, tıkama da olabilir. Ancak kamuoyunun beklentilerinin çok çok üzerinde, tahmin dahi edilemeyecek tepkilerimiz gündeme gelmeli.Tüm seçenekler denenecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Prof. Dr. Mehmet Haberal ile gazeteci-yazar Mustafa Balbay'ın tahliye taleplerinin reddine yapılan itirazdan olumlu yanıt beklediklerini belirterek, 'Arkadaşlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız'' dedi. İtiraz sürecini bekleyeceklerini, olumsuz bir sonucu akıllarına dahi getirmediklerini anlatan Tekin, ''Olmazsa elbette biz arkadaşlarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Tüm seçenekler denenecektir' dedi. Tekin, bir gazetecinin BDP'nin boykot kararına ilişkin sorusuna ise ''O bizi ilgilendirmez, BDP farklı, biz farklıyız. BDP kendi çizgisinde nasıl düşünür, düşünmez onların değerlendirmesi. Biz her iki arkadaşımıza sonuna kadar sahip çıkacağız'' karşılığını verdi.

HER FIRSATTA 'HAPİSTEKİ VEKİLLER' SÖYLEMİ

Edİnİlen bilgilere göre, başta Genel Başkan Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm CHP yöneticileri Balbay ve Haberal hakkındaki sürecin tümüyle olumsuz sonuçlanması durumunda bile 'Hapisteki Vekillerimiz' söylemi ile Balbay ve Haberal isimlerini sürekli gündemde tutacak. Yapılan konuşmalarda, gerçekleştirilen etkinliklerde, siyasi organizasyonlarda sürekli olarak 'Hapisteki vekillerimiz Balbay ve Haberal' söylemi kullanılacak. İki milletvekilinin isimlerinin tüm Meclis platformlarında tutanaklara geçirilmesi için çaba gösterilecek.

Onlardan gelen mesaj ve açıklamalara önem verilecek, mutlaka gündeme

taşınacak. Böylece somut sonuç alınıncaya kadar Balbay ve Haberal

için 'hapisteki aktif milletvekilleri' prosedürü uygulanmış olacak.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler