Baykal'ı bekleyen büyük tehlike

CHP'nin hesaplarında ortaya çıkan 1 trilyonluk usulsüzlük nedeniyle Genel Başkan Baykal'ın da yargılanabileceği ve Erbakan'ın aldığı cezanın benzeriyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor Anayasa Mahkemesi tarafından CHP'nin muhasebe defterlerinde yap

Baykal'ı bekleyen büyük tehlike
CHP'nin hesaplarında ortaya çıkan 1 trilyonluk usulsüzlük nedeniyle Genel Başkan Baykal'ın da yargılanabileceği ve Erbakan'ın aldığı cezanın benzeriyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor

Anayasa Mahkemesi tarafından CHP'nin muhasebe defterlerinde yapılan inceleme sonucunda ortaya trilyonluk usulsüzlük, CHP lideri Deniz Baykal'ın Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan gibi 'Siyasi yasaklı hale düşme ihtamalini' gündeme getirdi. Hukukçular, Erbakan'da olduğu gibi, mahkemenin 'böyle büyük bir rakamın parti genel başkanından habersiz kullanılamayacağını' ifade ederek Baykal'a iki yılı aşan bir ceza verip siyasi yasaklı hale düşürebileceğini dile getirdi.

ERBAKAN'IN DA İMZASI YOKTU
Hukukcular, Refah Partisi davasında Yargıtay'ın direkt olarak Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmasını hukuki bulmadıklarını belirtirken CHP için izlenen yolun hukuka uygun olduğunu söyledi. Star gazetesinde yer ala habere göre Refah Partisi olayı ile CHP'de ortaya çıkan usulsüzlüklerin tıpa tıp aynı olduğunu belirten uzmanlar, imzası olmayan Erbakan kayıp trilyon davasından yargılandığına göre Baykal'ın da ortaya atılan usülsüzlükle ilgili olarak yargılanması gerektiğini savundu. Uzmanlar, şu görüşleri dile getirdi.

EŞİTLİK VARSA YARGILANMALI
Doç. Dr. Adnan Küçük: Erbakan hakkında suç duyurusunda bulunulduğunda milletvekilliği düşmüştü. Baykal'ın dokunulmazlığı var. Yargılanma olayında Erbakan'ın pozisyonu ile Baykal'ın pozisyonu aynıdır. Genel başkanlar partinin bütünlüğünü temsil eder. Eşitlik var ise Erbakan sorumlu tutularak ceza almışsa Baykal da sorumludur. Soruşturmada Baykal hakkında cezai şlem yapılması gerekir.

İKİ OLAY DA TIPA TIP AYNI
Prof. Dr. Mustafa Kamalak: Erbakan hakkında 'kayıp trilyon' için suç duyurusunu yasaları çiğneyerek Yargıtay Başsavcılığı açtı. Oysa Erbakan için de suç duyurusunu Anayasa Mahkemesi'nin yapması gerekiyordu. 7-8 yıldır haykırıyordum ama ispatlayamıyordum. Şimdi yeni bir fırsat doğdu. Kayıp trilyon davası ile CHP'deki usülsüzlükler tıpa tıp aynı olaydır. Bir genel başkanın bilgisi olmadan oradaki kişiler tarafından böyle bir şey yapılamaz. Erbakan yargılandıysa Baykal'ın da yargılanması gerekir.

AKIL YÜRÜTME CEZASI
Doç. Dr. Mustafa Şentop: Refah Partisi'nin kayıp trilyon davasında da Erbakan'ın imzası yoktu. Mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve diğer yetkililerin imzası vardı. Ancak 'Bundan genel başkanın haberi olmaması mümkün değildir' denildi. Varsayımlar üzerine Erbakan'ı mahkum ettiler. Akıl yürütmeyi Yargıtay'da uygun buldu. Baykal'ın da bu davaya dahil edilmesi mümkündür.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset