Bağışıklık sistemi yeniden tasarlanıyor! Kişiye özel kanser tedavisi dönemi

Bilim insanları, kansere yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor.

Bağışıklık sistemi yeniden tasarlanıyor! Kişiye özel kanser tedavisi dönemi

Bu yeni çalışmada, bağışıklık sistemi yeniden tasarlanıyor. 
Kanser hastalığı halen dünyada tedavisi bulunabilmiş değil. Pek çok araştırma yapılsa da herkes için geçerli bir sonuç halen elde edilemedi. Ancak bilim insanları son zamanlardan kişiye özel tedavilere odaklandı. Böylece kişinin bağışıklık sistemi yeniden dizayn edilerek tümöre saldırması hedefleniyor. Deneyin yapıldığı 16 hastanın her birine kendilerine özel bir tedavi uygulanıyor ve tümörlerindeki belli bir zayıf nokta hedef alınıyor. 

VÜDUTTA DEVRİYE GEZİYOR 

Çalışma bağışıklık sistemindeki T hücrelerine yoğunlaşıyor. Bu hücreler, vücutta devriye gezerek hücre problemlerini araştırmakla görevliler. T hücreleri reseptör denilen bir protein kullanarak enfeksiyonları ve kanserojen olabilecek hücreleri işaretliyor. Ancak kanseri belirlemek, T hücreleri ile için güç olabiliyor.  Bunu nedeni ise bizim kendi hücrelerimizin bozulmuş olması.  İşte araştırmanın arkasında da, kanser işaretleyen T hücrelerinin seviyesinin artırılması fikri yer alıyor.

KANSER TEDAVİSİ NASIL İŞLİYOR? 

Araştırmacılar kanser hücrelerini yakalamayı başarmış reseptörleri olan nadir T hücrelerini tespit ediyor. Ardından bu özelliği olmayan T hücreleri toplanıyor ve yeniden tasarlanıyor. Reseptörleri, kanser tespit edebilen reseptörlerle değiştiriliyor. Modifiye edilmiş bu T hücreler vücuda tümör tespit etmesi için yeniden yerleştiriliyor. T hücrelerinin kanser avcısına dönüştürülebilmesi için ciddi bir genetik manipülasyon işlemi gerekiyor. Genetik olan talimatnamelerinin yerine yeni talimatları yerleştiriliyor. Bunun için Crispr yani genetik değişim teknolojisi kullanılıyor.  

KANSER TEDAVİSİNDE İLERİ BİR SIÇRAMA

 Bu teknoloji ile hücrelerdeki DNA'larda belirli ve hassas değişiklikler yapılabiliyor. Deneysel çalışmaya diğer tedavilere yanıt vermeyen kolon, göğüs ve akciğer kanseri hastaları katılıyor. 16 hastanın 11’inde hastalık ilerlerken kalan 5’inde ise yatay bir seyire geçti.  Çalışma teknolojinin güvenliği ve uygulanabilirliği üzerinden de test ediliyor. Bilim insanları, doğru dozları ve etkiyi ölçebilmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyuyor. Araştırmayı yapan ekipten California Üniversitesi çalışanı Dr Antoni Ribas, “Bu kişiye özel kanser tedavisi geliştirilmesi çalışmalarında ileriye doğu bir sıçrama” diyor.

Ancak terapinin etkisini tam olarak görebilmek için çok erken olmakla beraber oldukça pahalı ve zaman alıcı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık