Sürmene'nin bıçak ustaları

Trabzon'un bıçaklarıyla ünlü Sürmene ilçesinde dövme bıçak yaparak geçimini sağlayan ustaların, sanatın kaybolmaması ve pazar ortamının genişletilmesi için aynı çatı altında bir araya getirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. Sürmene Kaymakamı Mustafa Özar

Sürmene'nin bıçak ustaları

Trabzon'un bıçaklarıyla ünlü Sürmene ilçesinde dövme bıçak yaparak geçimini sağlayan ustaların, sanatın kaybolmaması ve pazar ortamının genişletilmesi için aynı çatı altında bir araya getirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

 Sürmene Kaymakamı Mustafa Özarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sürmene'nin ülke geneline bıçaklarıyla ün saldığını, bıçakçılığın ilçede önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
İlçede seri üretim yapan işletmeler tarafından ülkenin pek çok yerine bıçak gönderildiğini belirten Özarslan, ''Sürmene'de üretilen bıçaklar Türkiye'nin her yerinde satışa sunuluyor. Bıçaklar kalitesiyle de yıllardır adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu bizler için gurur verici'' dedi.
Özarslan, dövme bıçakçılığın geleneksel el sanatları arasında yer aldığını ifade ederek, ''Sürmene'de dövme bıçakçılık önemli sanatlardan biri. Ancak yıllar içinde birçok meslekte olduğu gibi bu meslekte de çırak yetişmediği için dövme bıçakçılık da kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Biz bu sanatın yaşatılması için çeşitli projeler üretmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

 
Yaptıkları araştırma sonucunda ilçede sadece 15 dövme bıçak üretimi yapan ustanın kaldığını belirlediklerini vurgulayan Özarslan, şöyle devam etti:

 ''Bu tespitimizden sonra neler yapabileceğimizi düşündük. Amacımız bu sanatın yaşaması ve ekonomik olarak sıkıntı içindeki ustaları rahatlatmak. Bu amaç doğrultusunda bir süre önce TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün de katılımıyla toplantı düzenledik. Sayın Erdöl, bu çalışma için çeşitli girişimlerde bulunuyor ve destek veriyor. Üreticilerin mevcut durumları, gelecekleri, sektörde üretime nasıl daha çok katkıda bulunabilecekleri, kaliteli ve bol kazançlı üretim için neler yapılması gerektiğini araştırıyoruz. İlçemizde evinde geleneksel dövme bıçak sanatını sürdüren 15 usta kaldı. Sanat kaybolmadan ustalarımızı bir araya getirmeyi arzuluyoruz.''
Özarslan, evlerde üretim yapan dövme ustalarının sorunlarının seri üretim yapan işletmelere göre çok farklı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:


''Bu sanatçılarımızdan sadece 4'ü lise mezunu, diğerleri ilkokul mezunu. Dünyayı, piyasa koşullarını anlamaları zor. Hepsinin 70-80 arasında sabit müşterisi var. Yıllardır aynı kişilerle çalışıyorlar ve hallerinden memnunlar. Farklı müşteri bulmaya ya da değişime açık değiller. Biz bu düşünceyi ortadan kaldırarak, farklı bir gözle sektöre bakmalarını istiyoruz. Sanatlarını pazarlama konularında kendilerine yardımcı olacağız. Birliğin bu sanatçılarımıza büyük katkısı olacağına inanıyorum. Örneğin şu anda tek tek yaptıkları malzeme alımını birlik olunca toptan gerçekleştirebilecekler ve bu da maliyeti düşürecektir.

Ayrıca AB projelerine başvuru noktasında, ulusal, yerel kaynaklı kredi almaları konusunda yaşadıkları zorluklar birlik aracılığıyla aşılabilecek.''
Özarslan, ustaların aynı çatı altında birleşmelerinin her bakımdan yararlı olacağına inandığını, bu sürecin kısa sürede tamamlanmasını planladıklarını ifade ederek, dövme bıçak ustalarının sorunlarına ilişkin rapor hazırlanacağını da kaydetti.

-''DÖVME BIÇAKLAR, SANATSAL VE TURİSTİK ÜRÜN OLARAK
TANITILMALI''-


İlçede bıçakçılık sektöründe fabrikalaşmış Sürmene Bıçakçılık AŞ (SÜRBISA) Genel Müdürü Bülent Karalı da dövme bıçak üretimi yapan ustaların bir araya getirilmesinin, bu sanatın yaşaması açısından önemli olduğunu söyledi.
Birlik kurulması çalışmalarını olumlu bulduklarını belirten Karalı, ''Dövme bıçak üretimi yapan kişiler piyasa şartlarından kopuklar. Usta günde 3 tane el yapımı bıçak üretiyorsa, bunları iletişimde bulunduğu iş yerine ya da kişiye satıp geçimini bu şekilde sağlıyor. Tek başlarına çalıştıkları ve çırakları da olmadığı için daha fazla üretim yapmaları zor. Zaten bu kendilerinden beklenemez'' dedi.
Karalı, el işi ürünlerin her zaman daha üstün olduğunu vurgulayarak, ''Bu sanatçıların birlik çatısı altında toplanmaları bence iyi olur. Eğer başarılabilirse çok güzel. Dövme bıçaklar seri üretim şeklinde değil de sanatsal ve turistik ürün olarak tanıtılmalı. Bu yöntem daha doğru olur, çünkü diğer türlü kalitesi düşer ve bir kıymeti kalmaz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel