Orhan Çavuşoğlu

Orhan Çavuşoğlu

MHK’da ilginç işler oluyor

Çoktan beri yazacaktım ancak  araya başka şeyler girince sıra şimdi geldi

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) hakem klasmanlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Bir kere şunu söyleyeyim. “MHK’nın  Karadeniz bölge sorumlusu Hikmet Öksüzoğlu  yumruğunu masaya vurdu”.

Bunu biliyorum…

Bazı özel bilgiler içerden gelince, MHK temsilcisi abeyimiz Öksüzoğlu’nun nasıl bir mücadele verdiğini,daha iyi  anladım.

Klasman da bir tek hakemimiz dışarı da kaldı.

Abdullah Yılmaz…

Kötü bir sezon mu geçirdi, süper lig hakemimiz Yılmaz ? MHK geçtiğimiz sezon süper ligde Abdullah Yılmaz’a yalnızca 1 maç verdi. Koskoca sezonda  sadece 1 maç verdikleri  bir hakemi, hangi kritere göre klasman düşürdükleri bilinmiyor(!)

Öksüzoğlu elinden gelenin fazlasını yaptı ama MHK'nın diğer yetkilileri Trabzonlu hakem istemiyor, TFF yönetiminin tamamına yakını istemiyor, İstanbul basını da istemiyor.

Geçtiğimiz sezona bakın…

Aynı hataları yapan hakemlere farklı cezalar verilmedi mi ? Aynı hatayı yapan süper lig hakemlerinin biri ceza aldı , diğeri maç verilerek ödüllendirildi.

Örnek mi?

Süleyman Abay, Ali Palabayık

Her ikisi de, ceza alanı dışındaki pozisyona penaltı çaldı.

Abay infaz edildi, Palabıyık bir hafta sonra süper ligde yine düdük çaldı. Ne gariptir ki, her iki hakemin hata yaptığı maçların gözlemcisi de  Taner Gizlenci
 
Şimdi sizin hakem olsanız bu MHK’ya güvenir misiniz? Gözlemciye güvenebilir misiniz ? Sizi yöneten kurumlara güvenir misiniz ?

Peki bu kadar güvensiz hakem FB, GS,veya  BJK aleyhine hata yapabilir mi ?

İstanbul’da ki maçlarda fistanlı hakemler, Trabzonspor maçına sıra geldiğinde, Efe oluşları bu yüzdendir işte

Cesaretli hakem görüntüsü Trabzon’a… Gördüğünü çalan hakem görüntüsü Trabzon’a.

***      
Asıl traji komik Deniz Ateş Bitnel’in 5 ayda FİFA hakemliğinden PTT birinci lig klasmanına düşürülmesidir. Deniz Ateş Bitnel MHK tarafından  geçen sezon ligin ilk yarısının en iyi hakemi seçildi.

Yetmedi  FİFA kokartı takan Trabzonlu hakem Barış Şimşek’in FİFA kokartı, abuk subuk gerekçelerle  elinden alındı,  Bitnel’e verildi. Zorla, iterek., büyüterek.pompalayarak , hayal kurarak, yeteneksiz ve hak etmeyen  birini bir anda FİFA hakemi yaparsanız ,yanılgınızda işte bu kadar büyük olur

MHK’nın hakem yeteneği konusunda ki tespiti bu kadar işte.                                              
***   
        
MHK 9 ayda 4 kez talimatları değiştirdi. Dünyada  bu kadar kısa sürede, bu kadar bu kadar çok talimat değiştirebilen bir kurum var mıdır?
Ben bilmiyorum.

Eski kural ”İllerdeki profesyonel takım sayısının 1,5 katı süper lig hakemi olur” şeklindeydi. MHK kuralı " İllerdeki hakem sayısına" göre şeklinde değiştirdi

Peki dünyada hangi ciddi bir kurum,kendisine bağlı başka bir kurumda ,9 ayda 4 kez tüzük talimat değişikliğine müsaade eder?.
Bizim  TFF dışında tabiii..

Peki niye yapılır bu talimat değişiklikleri?

Benim tahminim şu (!)

Bunların elinde yetenekleri sınırlı hakemler var.MHK bu hakemleri süper lige alacak, ancak onlar eski kurallara uymuyor.  MHK tüzükleri ve kuralları bu yeteneksiz hakemlerin kriterlerine uyduruyor.

 Yeni talimat değişikliğiyle Süper Lig hakemleri İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropelllere yayılacak. Yoksa ildeki hakem sayısına göre, Süper lig hakemi, kuralı niye kabul edilir

İyi yada kötü oylarak bakmıyor MHK. Birilerini hak ettikleri için, veya  yetenekli hakem olduğu için değil, kotayı doldurmak için kullanıyor. Bu kadar çok  talimat değişikliği yapılmasının nedeni İstanbul, Ankara, ve İzmir’deki hakemlere klasman yükseltmek.  FB, GS ve BJK’nın zar görmesini engellemek. Basın tepkisini almamak.

Trabzon cırlayacaksa cırlasın, sesi zaten çok çıkmaz.

Trabzon dışındaki Trabzonlu hakemler’de nasibini aldı bu değişik talimatlardan.  Örneğin Serhan Malkoç, örneğin süper lig yardımcı hakemi  Gökhan Memişoğlu ve Özgür Ertem. Bunlar ‘da MHK organizasyonuyla klasman düşürüldüler

Bakın süper lig hakemimiz Abdullah Yılmaz geçtiğimiz sezon 5 maç yönetse ve klasmana düşürülse sorun olmazdı.
Belki  Süper ligdeki  hakem sayısının 44 den 22 ye düşürülmesinin de etkisi olmuştur. Ama şunu bilin ki,hakemlerin yüzde 65 i kendilerini yöneten kişi ve  kurumlara güvenmiyor…

Allahı var  MHK'da çağdışı bir yöntemle , deneme yanılma metoduyla yoluna devam ediyor .Önce yapıyor sonra bakıyor, olmazsa talimat değiştiriyor.
 
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR