Fadime Nineyi kaçırmayın!

Horon yada kemençe denilince akla ilk gelen şehir Trabzon’da son zamanlarda bu kültür gün geçtikçe etkisini yitiriyor. Özellikle gençlerin kemençeden uzaklaşması, şehirde kemençenin sadece horon için kullanılan bir enstrüman olması kabul edilemez acı bir

Fadime Nineyi kaçırmayın!

Horon yada kemençe denilince akla ilk gelen şehir Trabzon’da son zamanlarda bu kültür gün geçtikçe etkisini yitiriyor.

Özellikle gençlerin kemençeden uzaklaşması, şehirde kemençenin sadece horon için kullanılan bir enstrüman olması kabul edilemez acı bir gerçek haline geldi. Oysa ki kemençe usta eller tarafından çalındığında keman gibi keyifli solo tadı verebiliyor.

Trabzon’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi duydukları ve merak ettikleri yöresel değerimizin kemençe ve horon olmasına rağmen şehrimizde düzenli kemençe ile müzik dinletisi yada kemençe gecesi niteliğinde program yapılamaması, yada yapılan gecelere destek verilmemesi bu kültürün gün geçtikçe erimesine sebep olacaktır.

Zigana Yörük Çadırı şehrin yöresel değerlerini yaşatma ve gelecek nesillere aktarma amacı ile büyük bir adım attı. Bu bağlamda şehirde açık büfe kahvaltı kültürü ile eş zamanlı yöresel yiyeceklerin de tekrardan gün yüzüne çıkmasını sağlandı. 3-4 yıl öncesine kadar şehir dışından gelen bir misafirimize yöresel yiyecek tattırmakta zorlanırken şimdi ise şehrin bir çok noktasında hatta ve hatta konseptiyle alakasız olmasına rağmen bir çok pastanesinde bile bu tatlara ulaşmak mümkün.  Zigana Yörük Çadırının asıl amacı ise şehri kemençe ile bütünleştirmek. Bütün mekanlarda kemençeyi çalınır, aranır ve olmazsa olmaz bir enstrüman haline dönüştürmek. Bu hedefe Akyazı şubesinde her gece sahne veren işletme, kemençe programları ile 1 yıl önce başlayan şimdi ise safi kemençe geceleri düzenleyerek bu hedefini daha hızlı adımlarla ilerlemeyi hedefliyor.

Pazar günü kalkınma şubesinde yapılacak kemençe gecesine yöresel sanatçılardan Nihat Kumaş ve ünlü şovmen Fadime nine lakaplı Ahmet Yıldırım katılacak.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler