Putin kendi kazdığı kuyuya düştü

Türkiye'ye karşı bir dizi yaptırım kararı alan Rusya, kazdığı kuyuya kendi düştü. 23 Kasım'dan bugüne Rus Rublesi dolar karşısında yüzde 5 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası 'Enflasyon zilleri çalıyor' uyarısında bulundu.   Rus borsasının değer kaybı yü

Putin kendi kazdığı kuyuya düştü
Türkiye'ye karşı bir dizi yaptırım kararı alan Rusya, kazdığı kuyuya kendi düştü. 23 Kasım'dan bugüne Rus Rublesi dolar karşısında yüzde 5 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası 'Enflasyon zilleri çalıyor' uyarısında bulundu.
 
Rus borsasının değer kaybı yüzde 11'i aştı, yatırımcı ülkeden kaçışa başladı. Putin, yaptırımların en ağır bedelini ise kendi vatandaşına ödetti. Sebze-meyve TIR'larımıza geçit verilmeyen Rusya'da, 24 Kasım ile kıyaslandığında ürün fiyatları yüzde 400'e varan artış gördü, fiyatlar 5 kata kadar arttı. 
 
TEZGAH YANIYOR 
 
Rus vatandaşının kriz öncesinde 1.70 dolara aldığı bir kilo limon, 10 dolara fırladı. Domatesin fiyatı 2 dolardan 4.70 dolara, brokolinin 2 dolardan 5.50 dolara, soğanın 0.7 dolardan 2 dolara, karnabaharın 2.20 dolardan 5 dolara tırmandı. Salatalık, portakal, mandalina, elma, armut da artışlardan nasibini aldı. 
 
GELİRLERİ DÜŞTÜ 
 
Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisi'nin açıkladığı verilere göre, 3'üncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 daralan Rus ekonomisi giderek küçülüyor. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçılarından Rusya'nın geçen yıl kaynak satış geliri, ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 68'ini oluşturdu. Ancak petrol ve doğalgaz gelirleri 450 milyar dolardan
 
TATİLDEN VAZGEÇTİLER
 
Rusya'da yaşanan ekonomik kriz ve rublenin değer kaybetmesi, tatilini yurt dışında geçirmeyi tercih eden Ruslar'ın sayısında ciddi düşüşe yol açtı. Rusya Seyahat Sanayii Birliği'nin verdiği bilgiye göre; Ocak- Eylül 2015 döneminde yurt dışına giden Rus turist sayısı yüzde 31.4 azaldı. Bu, son 15 yılda görülen en büyük düşüş oldu. Ocak-Eylül döneminde yaklaşık 10 milyon Rus tatilini yurt dışında geçirdi. Öte yandan Antalya, yılın 11 ayında Rus turist pazarında 644 bin kayıp yaşadı. 2013 ve 2014 yıllarını Antalya'da lider kapatan Rusya, 2015'te ilk sırayı, öncesinde olduğu gibi yine Almanya'ya bıraktı. Almanya'dan Antalya'ya 3 milyon 89 bin turist geldi.
 
PARALARI ERİDİ
 
ABD ve AB ülkelerinin uyguladığı ekonomik ambargo sonrası, geçen yılın son çeyreğinden itibaren Rus ekonomisi krizde. Bu krize Türkiye'ye yönelik olarak peşpeşe açıkladıkları ekonomik yaptırımlar eklenince, Rusya günden güne çöküşe geçti. Ülke ekonomisinin negatif seyri sayılara yansıdı. Rus para birimi ruble, 23 Kasım'dan bugüne dolar karşısında yüzde 5 değer kaybetti. 23 Kasım'da 65.83 seviyesinden kapanan dolar/ruble paritesi, önceki gün 69 seviyesini aşarak son 3 ayın zirvesine çıktı.
 
'GAZ VERMİYORUM' DİYEMEZLER
 
EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, enerji anlaşmalarının çok ciddi tazminatlar içerdiğini anımsatarak, "Bu anlaşmalarda hem alıcı hem de satıcı taraflara çok ciddi yükümlülükler getirilmiş durumda. Biz nasıl ki 'Senden gaz almıyoruz' diyemiyorsak, Rusya'da yarın bize 'Artık size gaz vermeyeceğim' diyemez" dedi. Ertürk, ayrıca Rusya ekonomisinin özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde gaz satışını durdurmayı kaldıramayacağını belirtti.
 
ENFLASYON TELAŞI SARDI
 
Rus yetkililerin Türkiye'ye ekonomik ambargosunun faturası ağır oldu. Sebze-meyve fiyatlarının tavan yaptığı Rusya'da, Merkez Bankası da enflasyon telaşına girdi. Rusya Merkez Bankası, Rus hükümetinin Türkiye'den bir dizi ürünün ithalatına yasak getirmesinin yıl sonuna kadar ve 2016 yılı başlarında enflasyonda 0.2-0.4 puan artış yaratacağını hesapladı.
 
YATIRIMCI KAÇIYOR
 
Rusya'nın sert açıklamalarının ardından yatırımcılar ülkeyi terk etmeye başladı. Rus uçağının düşürülmesinden bu yana Rusya borsasında kayıplar yüzde 11'i aştı. RTS endeksi, analistlerin kritik destek olarak nitelendirdikleri 800 puana kadar geriledi. RTS endeksi, böylece 23 Kasım'dan bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 11 kaybettirmiş oldu.
 
PETROL FENA VURUYOR
 
Avrupa'nın petrol göstergesi olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 3 üzerinde değer kaybederek yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesi olan 39.99 dolara geriledi. Brent petrolün varil fiyatı Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretiminde kısıtlamaya gitmedi. Arz fazlalığının devam edeceğine dair endişelerle petrol fiyatlarında gerilemenin devam etmesi bekleniyor. Bu senaryo, gelirlerinin büyük kısmını petrol ihracatından elde eden Rusya'yı daha kötü günlerin beklediğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem