Ogün Samast'tan şok iddia

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, Çocuk Mahkemesi'ndeki duruşmada, "Sedat Şahin'in sağ kolu Trabzon Otogarı'na beni öldürmeye gelecekmiş. Öyle duymuştum" dedi. Samast, Yasin Hayal'den korktuğu için cinayeti işled

Ogün Samast'tan şok iddia

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, Çocuk Mahkemesi'ndeki duruşmada, "Sedat Şahin'in sağ kolu Trabzon Otogarı'na beni öldürmeye gelecekmiş. Öyle duymuştum" dedi. Samast, Yasin Hayal'den korktuğu için cinayeti işlediğini öne sürerek, "Hayal'in eski sabıkalarına baktığınız zaman neden korktuğumu anlayacaksınız" diye konuştu.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alındı. Duruşmada söz alan Ogün Samast, olayın üzerinden uzun zaman geçtiğini belirterek, "Hiçbir şey hatırlamıyorum. Savunmam okunursa hatırlarım. Daha önce verdiğim ifadeler doğrudur. Şu aşamada bir şey söylemek istemiyorum. Yanlış bir şey söylerim. Yalancı duruma düşmek istemediğimden bir şey söylemek istemiyorum" diye konuştu.
Bunun üzerine Samast'ın 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifade okundu. Samast ifadesi okunduktan sonra, "Verdiğim ifade doğrudur, tekrarlıyorum" dedi. Daha sonra Samast'ın çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı'nın "Yasin Hayal'in sana 'olaydan sonra silahı at' dediği halde neden silahı yok etmedin?" sorusu üzerine Samast, "Hatırlamıyorum" dedi. Mahkeme Başkanı, Samast'a, "Mülkiye müfettişlerine verdiğin bir ifadede 'İyi ki Samsun'da yakalandım. Çünkü Trabzon'a gitseydim orada beni öldürürlerdi'
şeklinde bir beyanın olduğu ve bu beyanının tutanaklara yansımadığı basında çıkan haberlerde yer almakta. Böyle bir ifaden oldu mu?" diye sordu. Samast ise, "Evet öyle dedim. O bilgiyi kimden aldığımı hatırlamıyorum. Ama öyle bir bilgi almıştım. Sedat Şahin'in sağ kolu Trabzon Otogarı'na beni öldürmeye gelecekmiş. Öyle duymuştum" diye karşılık verdi.
Mahkeme Başkanı'nın bir sorusu üzerine kimseden para almadığını ifade eden Samast, "Sadece yaklaşık 200 lira gibi bir para İstanbul'a gelmek için Yasin Hayal'den almıştım" dedi. Samast'a üye hakim, "İstanbul'a geldiğin güne kadar her şeyi hatırlıyorsun, ilk verdiğin ifadelerde. Ancak İstanbul'da yaptıkların konusunda detaylı bir şey hatırlamıyorsun. Önceki ifadelerinde de hep 'hatırlamıyorum' diyerek geçiştirmişsin. Olaydan önceki gün İstanbul'da neler yaptın, kimlerle görüştün, Agos Gazetesi önüne gidip
keşif yaptın mı?" diye sordu. Bunun üzerine Samast, "Hayır. Sadece olay günü gittim. Yanımda kimse yoktu, yalnızdım" diye yanıt verdi.
Ogün Samast, mahkeme heyetinin soruları üzerine, Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'i sadece ismen tanıdığını, olay günü veya öncesinde İstanbul'da kendisiyle görüşmediğini dile getirdi. "2010'da cezaevindeyken evlenmişsin. Eşini daha önceden tanıyor muydun?" sorusuna, Samast'ın, "Bu özel konuya giriyor. Bu konuda konuşmak istemiyorum" demesi üzerine üye hakim, "Cevap vermeyebilirsin ama eşinin soyadının ifadelerde geçen Satılmış Şahin ile bir olması üzerine bu soruyu sordum" dedi. Bunun üzerine Samast, "Öyle desenize. Hayır, eşimi tanımıyordum. Cezaevinde tanımıyordum. Şahin soyadında başka kişilerde vardır. Onla ilgisi yoktur" şeklinde cevap verdi.
Mahkemenin kadın üye hakimi de Samast'a, "Bu cinayeti niçin işledin?" diye sordu. Samast soruyu, "Bilmiyorum" diye yanıtlayınca hakim bu kez, "Çocuk yaştasın, paraya ihtiyacın var, çalışmıyorsun. Bir cinayet işliyorsun, 'kimseden para almadım' diyorsun. Peki, niye yaptın?" diye sordu. Samast ise, "Kimseden para almadım. Ailemin, akrabalarımın tüm banka kayıtlarını inceleyebilirsiniz. Yasin Hayal'den korktuğum için yaptım. Hayal'in eski sabıkalarına baktığınız zaman neden korktuğumu anlayacaksınız" dedi.

 

Duruşma savcısı ise, "Cinayeti işleyeceğini Yasin Hayal'den başka kimse bilmiyor. 'Bu konuyu sadece Yasin ile konuştum diyorsun ancak savcılık tarafından alınan ikinci ifadeden de Erhan Tuncel'in evinde buluştuğunuzda Tuncel'in 'bu cinayeti işledikten sonra kahraman olacaksın' dediğini söylüyorsun" demesi üzerine Samast, "Öyle bir şey söylemedim. O kısmı ben söylemedim. Onun neden öyle yazıldığını ifademi alan savcılara sormak gerekir" diye konuştu.
Samast'a soru soran üye hakim de, "Tanık olarak dinlenen arkadaşların 'Ogün Samast bize bu cinayeti işleyeceğini söylüyordu. Ama çok yalancı birisi olduğu için biz kendisine inanmıyorduk' diyorlardı. Tanık ifadelerinden anlaşılıyor ki başkalarına da söylemişsin" dedi. Bunun üzerine Samast, "Ben sadece Yasin Hayal'den talimat aldım. Bu konuyu kimseye söylemedim. Eğer biri öyle bir ifade vermişse neden öyle bir şey söylediğini ona sormak lazım. Belki de onunla kavga etmişimdir. Ondan öyle söylemiştir"
dedi.

Samast mahkeme heyetinin peş peşe sorular sorması üzerine, "Çok yoruldum ihtiyaç arası verelim" dedi. Mahkeme heyeti duruşmaya 15 dakika ara verdikten sonra Samast'ın çapraz sorgusuna devam etti.

 

 

Ogün Samast’ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle, kamuoyunda taş atan çocuklar yasası olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunun’daki değişiklik üzerine dosyası ayrılarak, "görevsizlik kararı" ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk defa hakim karşısına çıktı.

 

Mahkeme başkanı Samast’a ’’Suça Sürüklenen Çocuk’’ tabirinin kısaltması ’’S.S.Ç’’ şeklinde hitap etti.

 

Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, karara tepki olarak Hrant Dink’in ailesi ve davanın diğer müdahillerinin duruşmaya katılmayacaklarını ve tekrar davanın birleştirilmesini talep edeceklerini söyledi.

 

Yeni yasa kapsamında cezasında büyük oranda indirim de alabilecek olan Samast’ın, 6 yıl sonra cezaevinden çıkabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler