Nefes kesen operasyonla yakalandılar

Yolcu uçağına Florya'dan bir sandaldan lazer tutan iki kişi yakalanarak gözaltına alındı. İlk defa bir uçağa lazer tutan kişiler Türkiye'de yakalanırken, uzmanlara göre lazer ışığının pilotların üzerinde flaş körlüğü olarak adlandırılan geçici görememe du

Nefes kesen operasyonla yakalandılar

Yolcu uçağına Florya'dan bir sandaldan lazer tutan iki kişi yakalanarak gözaltına alındı. İlk defa bir uçağa lazer tutan kişiler Türkiye'de yakalanırken, uzmanlara göre lazer ışığının pilotların üzerinde flaş körlüğü olarak adlandırılan geçici görememe durumu yaratabiliyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı'na inişe geçen uçaklara zaman zaman yapılan lazer tacizlerine bugün bir yenisi daha eklendi. Akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na iniş yapmak için alçalan uçaklara Florya açıklarında bir sandaldan lazer tutuldu. Uçuş emniyetini tehlikeye sokan lazer ışınlarına maruz kalan Ağrı-İstanbul seferini yapan uçağın kaptan pilotu durumu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol kulesine iletti. Yetkiler de uçuş güvenliğini etkileyen lazer tutulma polise bildirdi. 
 
KARADAN VE HAVADAN TAKİP
 
Polis, uçaklara lazer tutanları yakalamak için çalışma başlatırken bölgede uçuş yapan polis helikopteri aynı frekanstan yapılan anonsu duyarak şüphelinin yerini tespit etti. Hava Trafik kontrol kulesi ile irtibata geçen polis, yerini tespit ettiklerini ve olay yerine polis ekibi yönlendirdiklerini söyledi. Polis botu lazer tutulan tekneye yaklaşırken ışıklarını kapattı ve sessiz moda geçerek takibi sürdürdü. Bu sırada helikopter de lazerin geldiği noktaya doğru alçaldı. 
 
SİVİL HAVACILIK VE EMNİYET ORTAK ÇALIŞMA BAŞLATTI
 
Polisin çok yaklaşmasına rağmen teknedeki magandalar lazer tutmaya devam etti. Tam bu sırada polisler tekneye ani baskın yaparak A.D. ve K.Y. isimli iki şahsı suçüstü yakaladı. Tekneden polis botuna alınan şahıslar Küçükçekmece Polis Merkezi'ndeki sorgularının ardından nöbetçi savcılığa sevk edildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü 2011 Ekim ayında uçaklara lazer tutanların sıkı takibi ve yakalananların ağır şekilde cezalandırılması için ortak çalışma başlatmıştı. 
 
10 BİN TL PARA CEZASI
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2012'de uygulamaya koyduğu yönetmeliğe göre, uçuş emniyetini riske edecek şekilde uçaklara lazer tutanlara, uçak haberleşmesine müdahale ederek, benzer ihlallerde bulunanlara 10 bin TL para cezası veriliyor.
 
FLAS KÖRLÜĞÜNE NEDEN OLABİLİR
 
Uzmanlar, lazer ışığının pilotların üzerinde flaş körlüğü olarak adlandırılan geçici görememe durumu yaratabileceğini belirtiyorlar. İstanbul Atatürk Havalimanı'na inişe geçen uçaklara zaman zaman olan lazer tacizi olaylarına diğer ülkelerde de rastlanılıyor. Daha önce Amerikan Airlines'ın Miami-New York seferini yapan uçağı iniş için alçalmaya başladığı sırada yerden pilota yeşil lazer ışığı tutulmuş, ABD'li pilotun gözünde hasar oluşmuştu. Yine Avustralya'da iki Türk genci, Qantas Havayolları'na ait uçağa lazer tuttukları için gözaltına alınmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem