NASA doğruladı! İşte en sıcak ay

NASA bilim insanları, yaptıkları ölçümlerde kayıtların tutulduğu 1880’den itibaren en sıcak ayın temmuz 2023 olduğunu teyit etti.

NASA doğruladı! İşte en sıcak ay

Dünya, iklim krizinin tetiklediği kavurucu sıcaklarla boğuşurken NASA da insanların hissettiği rekor sıcaklığı doğruladı.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) New York'ta bulunan Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü (GISS) bilim insanları, temmuz ayında küresel sıcaklık rekorunun gerçekleştiğini bildirdi. 1880'den bu yana en sıcak beş Temmuz ayının da son beş yıl içinde yaşandığı da vurgulandı.

İklim kriziyle tetiklenen ve Kuzey yarım küreyi etkisi altına kavurucu sıcaklar, binlerce ölüme yol açtı. Sıcak hava dalgalarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı başta Türkiye, İtalya ve Yunanistan olmak üzere birçok Akdeniz ülkesi, orman yangınlarına karşı seferberliğe geçmiş durumda.

NASA'dan yapılan açıklamada, Temmuz 2023'ün, NASA kayıtlarındaki tüm temmuz aylarından 0,24 derece ve 1951-1980'deki temmuz ayı sıcaklık ortalamasından 1,18 derece daha yüksek olduğu belirtildi.

MİLYARLARCA İNSANIN HİSSETTİĞİ SICAKLIK DOĞRULANDI
Temmuz 2023'ün şimdiye kadar en sıcak ay olduğu ifade edilen açıklamada "NASA verileri, dünya çapında milyarlarca insanın tam anlamıyla hissettiği şeyi doğruluyor" denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GISS Direktörü Gavin Schmidt de "Bu temmuz, sadece önceki temmuzlardan daha sıcak değildi, aynı zamanda 1880'e kadar uzanan kayıtlarımızdaki en sıcak aydı" bilgisini verdi.

Güney Amerika, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Antarktika Yarımadası'nın bazı bölümlerinin özellikle sıcak olduğunu belirten NASA, bu bölgelerde ortalamanın yaklaşık 4 derece üzerinde sıcaklık artışlarının yaşandığını belirtti.

Sıcaklıkta rekor kıran Temmuz 2023'te, özellikle son kırk yılda belirgin hale gelen sera gazı emisyonlarından kaynaklanan uzun vadeli insan kaynaklı ısınma eğiliminin sürdüğü ortaya kondu.

NASA’nın on binlerce metroloji istasyonundan alınan yüzey hava sıcaklığı verilerine göre 1880'den bu yana en sıcak beş Temmuz ayının, son beş yıl içinde yaşandığı vurgulandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem