Hızlı Geçiş Sistemi 2023'te 526 Milyon Araçlık Kullanım ile Rekor Kırdı

Türkiye'deki Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), 2023'te 526 milyon araç tarafından kullanıldı. Otoyol ve köprülerdeki 576 gişe aktif. Ücret toplama sistemleri yerli üretimle yönetiliyor, SGS ile trafik akışı kolaylaştırıldı.

Hızlı Geçiş Sistemi 2023'te 526 Milyon Araçlık Kullanım ile Rekor Kırdı

Türkiye genelindeki otoyol ve köprülerde engellere takılmadan ulaşım sağlayan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), geçtiğimiz yıl boyunca 526 milyon 364 bin 972 araçlık bir kullanım rakamına ulaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, HGS; engelli geçiş imkanı, anında otomatik ödeme, trafikte süreklilik ve radyo frekansı ile tanımlama gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Tüm taşıt sınıflarının abone olabildiği bu sistem, otoyolların daha verimli kullanımını sağlamak amacıyla sürekli olarak geliştiriliyor. 2023 sonu itibarıyla, ülke genelinde 264 HGS giriş ve 312 HGS çıkış gişesi aktif hale getirilmiş bulunuyor.

Ayrıca, otoyol ve boğaz köprülerindeki ücret toplama istasyonlarının yönetimi ve elektronik etiketler dahil tüm sistem ekipmanlarının yerli üretim olması hedefiyle Karayolları Genel Müdürlüğü ve PTT arasında önemli bir protokol imzalandı. Bu kapsamda 2021'den itibaren Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) yerini tamamen HGS'ye bırakırken, geçiş ücretlerinin bu sistem üzerinden tahsil edilmesi sağlandı.

HGS kullanımının büyük bir kısmını otoyollar oluştururken, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçen araç sayısı da kayda değer bir rakama ulaştı. Diğer yandan, Serbest Geçiş Sistemi (SGS) sayesinde, ücret toplama noktalarında şerit seçimi yapma zorunluluğu kalkarken, araçlar normal trafik akışında ücretlendiriliyor. SGS'nin kurulum çalışmaları birçok noktada başarıyla tamamlanmış durumda.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem