"Fındıkta file çuval kullanılmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta aflatoksinleşmeyi önleyen file çuvalların kullanılması gerektiğini belirtti.Kozoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü ile

"Fındıkta file çuval kullanılmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, fındıkta aflatoksinleşmeyi önleyen file çuvalların kullanılması gerektiğini belirtti.

Kozoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında fındık üreticilerine, ürünün aflatoksinleşmesine karşı uyarılarda bulundu.

Üreticileri bilinçlendirmek için sürekli çalışma yaptıklarını dile getiren Kozoğlu, "Fındığın yerine konulabilecek başka bir ürün yoktur. Böylesine önemli ve stratejik değeri olan bir ürüne her aşama sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kozoğlu, fındık üretiminde kalitenin de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Fındıkta üretimi kaliteli yapmalıyız. Bunlardan bir tanesi de her aşamadaki çuvallamadır. Bu kapsamda da  fındıkta aflatoksinleşmeyi önleyen file çuval kullanılmalı. Biz oda olarak aldığımız çuvalları Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa bir program dahilinde dağıtıyoruz. Aflatoksinleşmeme demek, fındığın randımanının ve dolayısıyla da fiyatının artması demektir. Biz üreticiler olarak fındığımıza sahip çıkmazsak yanlış yapmış oluruz. Yanlıştan medet umanların ekmeğine de yağ sürmüş oluruz."

Fındıkta özellikle file çuvalların kullanılması gerektiğine de dikkati çeken Kozoğlu, "Fındık üreticilere dağıtılan delikli file çuvallar Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalarla yararlı görülerek önerildi. Önümüzdeki yıllarda bu çuvalların kullanımının yaygınlaştırılması için de çalışmalar sürdürülecektir" dedi.

arsifile-cuval-dagitimi.jpg

file-cuval-1.jpg

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem