Ergenekon'da gizli tanık dinleniyor

  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 226. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay

Ergenekon'da gizli tanık dinleniyor

  İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 226. duruşması başladı.

 

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve eski Yarbay Mustafa Dönmez'in de aralarında bulunduğu 18 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada Oda TV Davası'nın tutuklu bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük de hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin özese, Gizli Tanık Tepe, İhsan Balabanlı ve Aykut Öztürk'ün duruşmada tanık olarak dinleneceğini belirtti. Öte yandan duruşmaya avukat Eşber Yağmurdereli ve oyuncu Füsun Erbulak da izleyici olarak katıldı.

 

"AKILLILIK EDİP GÖRÜŞMEDİM"

 

Özel bir bölümde, yanında üye hakim Hüsnü Çalmuk'un refakatinde, sesi ve görüntüsü bozularak yeminli ifade veren 'Gizli Tanık Tepe', "Sanıkları birebir tanımam. Uzaktan dolaylı tanırım. Bu işe karışmalarına hayret ediyorum. Bilinmesini isterim buraya vatandaşlık görevi olduğu için geldim. Tanıklık yapmam için kimsenin baskı ve yönlendirmesi de yoktur. Sanıklardan pek çoğuyla tanışıp görüşme imkanım vardı ama akıllık edip iyi ki görüşmemişim, yoksa bende orada sanıkların arasında olabilirdim" dedi.

 

"DURSUN ÇİÇEK'LE DENİZ KUVVETLERİNDE GÖRÜŞTÜM"

 

Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeler okunan gizli tanık, Cağaloğlu'nda yayıncı olduğunu dava sanıklarından Erol Manisalı'yı tanığını akademik çevrelere belki kitaplarını yayınlarım düşüncesiyle Manisalı'nın düzenlediği ev toplantılarına katıldığını da söyledi. Yayıncı bir arkadaşı vasıtasıyla Deniz Kuvvetlerine gittiği ve 8 kitabın müstehar isimle bastırmak istediklerini yönünde soruşturma kapsamında verdiği ifadeyi doğruladı.

 

Bu kitapların Kıbrıs, terör ve strateji konularında olduğunu da söyleyen gizli tanık, Dursun Çiçek'in de doktora tezini kitap olarak bastırmak için kendisiyle 2008 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yemekhanesinde görüştüğünü öne sürdü.

 

"ASKERİN GÖREVE GELMESİ İSTENİYORDU"

 

Mahkeme Başkanı Özese tanığa, Erol Manisalı'nın toplantılarında ne konuştuğunu ve neler önerdiğini sondu. Tanık, "Ülke elden gidiyor. Tek kalan ordu diyordu. Askerin göreve gelmesi isteniyordu" cevabını verdi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise 10 yıldır Cağaloğlu'nda yayıncılık yaptığını söyleyen tanığa Toplumsal Dönüşüm yayınevini ve Durmuş Ali Özoğlu ve Hatice Bahtiyar'ı tanıyıp tanımadığını sordu. Tanık, "İsmini duydum, onlar sektörde aykırı yayın evi olarak tanınır. Siyasi ağırlıklı kitaplar basarlar" dedi.

 

İZLEYİCİ DIŞARI ATILDI

 

"Dava sanıklarından Ergün Poyraz'ı tanır mısınız" sorusuna ise gizli tanık, "Kitabını bastırmak için birkaç kişiyle 2004-2005 yılları arısında gelmişti. Basmadık, başkası da basmayınca arkadaşlarıyla bir yayınevi kurdular" dedi. Dava sanıklarından Sevgi Eren Erol'u tanır mısınız sorusuna da "Buna cevap vermek istemiyorum" şeklinde cevap vermesi de dikkat çekti.

 

Dursun Çiçek'in tanığa bir sorusunu ise Mahkeme Başkanı Özese sanığın kimliğini ortaya çıkarabileceği gerekçesiyle reddetti. Bu sırada bir izleyicinin 'Hop hop' dediği duyuldu. Başkan Özese, bu sözler üzerine jandarma görevlilerinden izleyicinin dışarı atılmasını ve tutanak tutularak işlem yapılmasını istedi. İzleyici salondan jandarmalar eşliğinde dışarı çıktı. Gizli Tanık Tepe'nin ifadesinin alınmasına ara verildi.

 

        

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem