Erdoğan işaret etti ilgi bir anda arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Osmanlıca açıklamasından sonra Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde verilen başlangıç ve ileri seviyedeki Osmanlıca kurslarına ilgi arttı.Bu kapsamda görüştüğümüz Küçükçekmece Belediyesi ‘Geleneksel Sanatlar Akademisi’

Erdoğan işaret etti ilgi bir anda arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  Osmanlıca açıklamasından sonra Küçükçekmece Belediyesi bünyesinde verilen başlangıç ve ileri seviyedeki Osmanlıca kurslarına ilgi arttı.

Bu kapsamda görüştüğümüz Küçükçekmece Belediyesi ‘Geleneksel Sanatlar Akademisi’ ile ‘Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ Osmanlıca hocaları Osmanlıca tartışmalarına son noktayı koyacak açıklamalarda bulundu.

‘DAHİLİYECİ, KİMYACI BİLE OSMANLICA ATÖLYEMİZE GELİYOR’

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi Osmanlıca dersi hocası, Dr. Nevzat Kaya, 1 buçuk senedir akademide Osmanlıca dersleri verdiğini belirterek, “Geçen sene derslere başladık. 1,5 senedir dersler devam ediyor. Geçen sene 2 grubumuz vardı, bu sene de 2 grup var ancak artık sınıflarımız daha kalabalık.”dedi.

Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi Osmanlıca Arşivleme Atölyesi hocası Prof. Dr. Ömer İşbilir de, “Daha ileri düzeyde Osmanlıca gerektiren bir atölye olmamıza rağmen kursumuza ilgi çok fazla. Yıllardır Osmanlıca öğretiyorum. Çok değişik kesimlerden ilgisi olanlar var. Kimyacı, Uzman Doktor Dahiliyeci bile Osmanlıca öğreniyor.”diye konuştu.

‘DAHA FAZLA KELİME BİLİRLERSE OKUYABİLİRLER’

Osmanlıcanın aslında Osmanlı Türkçesi olduğunu da sözlerine ekleyen Kaya, televizyona çıkarak Osmanlıca metinleri okuyamayan meslektaşlarını, “Osmanlıca aleyhinde konuşanlar okuyup anlayamadıklarını söylüyorlar, niye anlamıyorlar çünkü halkın konuştuğu dil başka, ilim dili başka. Daha çok kelime bilmeleri lazım geliyor.” diyerek eleştirdi.

Ömer İşbilir de Kaya’yı, “Arşiv belgeleri halka hitaben yazılmış belgeler değil, televizyona çıkarıyorlar bazı insanları hadi oku bakalım diyorlar, o insanlar da okuyamıyor. Arşiv belgesi uzmanlar tarafından yazılmış bir belgedir. Osmanlı katiplerinin kendi aralarındaki yazışmalardır.” diyerek destekledi. 

‘OSMANLICAYI TÜRKÇE GİBİ ÖĞRETECEĞİZ’

Geleneksel Sanatlar Akademisi’nde öğrencilerinin Osmanlıca’yı kolaylıkla öğrendiğinin de altını çizen Kaya, “ Osmanlı Türkçesi’ni öğrenmek zor değil. Kademe kademe, basamak basamak öğretilmeli. İlkokulda Türkçe’yi bize nasıl öğrettilerse bizde tıpkı onun gibi basitten zora doğru Osmanlıca’yı kolaylıkla öğretebiliriz.”dedi.

Prof. Dr. Ömer İşbilir de, kızlarının birinin ilkokul 3. sınıfa, diğerinin 4. sınıfa giderken Osmanlıca öğrendiğini kaydederek, Osmanlıca’nın küçük yaşlarda çocuklara kolaylıkla öğretilebileceğini yineledi.

‘MEZAR TAŞLARI EN DOĞRU KAYNAK’

Ayrıca Kaya, Osmanlıca öğrenilmesini mezar taşları üzerinden eleştirenlere de şu sözlerle yanıt verdi: “Bir tarihçinin kullanacağı en doğru kaynak mezar taşları veya kitabelerdir çünkü taş üzerine yazılmıştır, silinmesi veya değiştirilmesi mümkün değildir. Bunlardan daha tarihi ve mükemmel bir kaynak yoktur.”

‘KENDİ TARİHİMİZİ OKUYUP ANLAYAMIYORUZ’

Günümüzdeki öğrenci ve öğretmenlerin kendi tarihlerini dahi okuyup anlayamadıklarını da Osmanlıca bilmemelerine bağlayan Kaya, “Osmanlı Türkçesi’nin öğrenilmesi lazım çünkü bizim kaynaklarımızın büyük bir kısmı Osmanlıca. Kendi tarihimizi okuyamıyoruz. Osmanlı tarihinde devrin sosyolojisinin tamamı var ama bundan hiç kimsenin haberi yok.”diye konuştu.

Bir senedir Osmanlıca kursuna devam ettiğini belirten Nurgül Şabahat (Ev Hanımı) da, Osmanlıca’nın sanıldığı kadar zor olmadığını, haftada 3 saatlik bir dersle kolaylıkla öğrendiğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem