Cinsel suçlara modern hadım

Başbakan Erdoğan’ın cinsel suçlara verilen cezaların artırılması talimatının ardından yasa tasarısı hazırlandı. Çocuklara cinsel saldırıda bulunan pedofillere, cezai yaptırımın yanı sıra ‘modern hadım’ denilen kimyasal kastrasyonun önü açıldı. Adalet Baka

Cinsel suçlara modern hadım
Başbakan Erdoğan’ın cinsel suçlara verilen cezaların artırılması talimatının ardından yasa tasarısı hazırlandı. Çocuklara cinsel saldırıda bulunan pedofillere, cezai yaptırımın yanı sıra ‘modern hadım’ denilen kimyasal kastrasyonun önü açıldı.
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve AB Bakanı Egemen Bağış’ın ortak çalışmasıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında cinsel suçlara yönelik cezaları atıran 10 maddelik bir yasa tasarısı hazırlandı.
 
‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’ Başbakan’a yapılacak sunumun ardından Bakanlar Kurulu’na sevk edilecek. Tasarının, Ekim ayında parlamentoya sevk edilmesi ve öncelikli olarak yasalaştırılması kararlaştırıldı. Tasarıda, TCK’nın 105. Maddesi’ne yapılan eklemeyle isim verilmeden cinsel hormanların, isteğin ve fonksiyonların devre dışı bırakılması anlamına gelen kimyasal hadımın önü açıldı.
 
4 SEÇENEKLİ 2’NCİ YAPTIRIM
 
 Taciz suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde davaya bakan mahkeme, cezai yaptırımın yanı sıra şu dört seçenekli ikinci bir yaptırıma da karar verebilecek:
 - Tıbbi tedaviye tabi tutulabilecekler. (Kimyasal müdahaleyle cinsel fonksiyonların devre dışı bırakılması.)
- Tedavi programlarına katılmakla yükümlü kılınabilirler.
 - Suçlu olan kişi, çocuk mağdurunun oturduğu bölgeden başka bir yerde ikamet etmekle yükümlü kılınabilecek. 
 - Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmaktan yasaklanabilecekler. (Okul, kreş gibi.)
 
‘ENSEST’ TCK’DA İLK KEZ!
 
Tasarıda, yer alan diğer maddeler ise özetle şöyle:
 - Çocuklarını zorla ya da tehditle evlendiren ailelere veya sevdikleri kişiyle onun rızası dışında evlenmek isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüldü.
 - Cinsel saldırı, yılbaşı, maç, konser ve miting gibi insanların bir arada toplu bulunmasından kaynaklanan mekanlarda gerçekleşmesi halinde TCK’nın 102’nci Maddesi’nde verilen cezalar yarı oranda artırılacak.
 - TCK’ya ilk kez ensest tanımı girdi. Birinci derece kan bağıyla bağlı olan kişilere yönelik taciz, ‘ensest suç’ kapsamına alındı. Bu suçlara 102. Madde’de verilen cezalar, iki kat artırılarak uygulanacak.
 - Mağdurun ‘ruh sağlığı’yla ilgili rapor alınması uygulaması kaldırılacak. 
 
DÜNYADA BU CEZA NASIL UYGULANIYOR?
 
Çek Cumhuriyeti’nde pedofili suçlularına cerrahi kastrasyon cezası veriliyor. Yani ameliyatla testisler çıkarılıyor. ABD’nin bazı eyaletlerinde pedofili suçluları idam edilirken, bazı eyaletlerde suçluya iki seçenek sunuluyor; hadım cezası ya da 20 yıl hapis cezası. Bazı ülkelerse cezalandırmak için pedofili hastasının ikinci bir suç işlemesini bekliyor. Türkiye’nin ise yasa tasarısına göre Almanya örneğini benimsediği anlaşılıyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, Almanya’da hadımın tıbbi ve psikolojik tedaviyi kapsadığını söylemişti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem