Baykal dosyasında flaş gelişme!

Hükümetin üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü ve önümüzdeki hafta Meclis'te ele alınması planlanan özel yetkili mahkemeleri kaldıracak düzenlemenin yasalaşması durumunda; CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesine nede

Baykal dosyasında flaş gelişme!

Hükümetin üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü ve önümüzdeki hafta Meclis'te ele alınması planlanan özel yetkili mahkemeleri kaldıracak düzenlemenin yasalaşması durumunda; CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesine neden olan kaset olayı ile ilgili soruşturma da, özel yetkili olmayan savcı tarafından yürütülecek. Böylece, gizli tutulan dosyada savcılığın bugüne kadar yapmış olduğu bütün işlemler de, Baykal'a ve avukatına açılacak.

2. MADDE İLE YETKİ VERİLDİ

Milliyet'ten Türker Karapınar'ın haberine göre, özel yetkili savcılık ve mahkemeler, 2012'de yapılan kanun değişikliğiyle kaldırılırken, yerlerine TMK'nın 10. maddesiyle görevli savcılık ve mahkemeler getirildi. Ancak kanunla kaldırılmalarına karşın özel yetkili mahkemelere baktıkları davaları sonuçlandırıncaya kadar geçici 2. madde ile yetki verildi. Hükümet, geçici 2. madde ile TMK'nın 10. maddesiyle görevli savcılık ve mahkemeleri kaldırmak için kanun teklifi hazırladı. Kanun teklifi yasalaşırsa, tamamen kaldırılacak olan savcılık ve mahkemelerin baktıkları davalar ve soruşturmalar, normal savcılıklara ve normal ağır ceza mahkemelerine gönderilecek. Ankara'da, kanunla kaldırılmalarına karşın geçici yetki ile görevlerine devam eden 11 ve 12. Ağır Ceza mahkemeleri ile TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi bulunuyor. Bu mahkemelerde devam eden davalar, kanun yasalaştığı taktirde normal ağır ceza mahkemelerine gönderilecek. Bunlar arasındaki bazı davalarda hüküm verildi, ancak Yargıtay karar vermedi. Kanun yasalaşırsa Yargıtay'ın da hüküm verilen davaları görev yönünden bozması gerekecek.

Sivas, Umut, Mavi Hat, Hopa, Sauna

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davalar şöyle:

* Madımak Otel'de 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yanarak can verdiği olayların bir numaralı şüphelisi olarak Interpol kararıyla tüm dünyada aranırken, Sivas'ta öldüğü ve gizlice gömüldüğü ortaya çıkan dönemin Sivas Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin "zamanaşımı" kararıyla düşürülen davası.

* Sivas olaylarının ardından dosyaları ayrılan 3 sanığın halen yargılandığı dava.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı BOTAŞ ihalelerindeki yolsuzluk iddiasıyla, aralarında eski BOTAŞ Genel Müdür Vekili Rıza Çiftçi, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski yöneticisi ve LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in de bulunduğu sanıkların yargılandığı "Mavi Hat" davası.

* 24 Ocak 1993'te gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun bombalı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan "Umut Operasyonu" davası.

* Başbakan'ın Hopa mitingi sırasında yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümünü Ankara'da protesto ettikten sonra 28 kişi hakkında "örgüt" suçundan 42,5 yıla varan hapis cezası istemiyle açılan "Hopa Davası".

* Kamuoyunda, "Sauna Çetesi" olarak bilinen ve aralarında eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır ile sanatçı brahim Tatlıses'in de bulunduğu 18 sanığın yargılandığı "Küre Operasyonu" davası.

* Interpol kararı nedeniyle İtalya'da gözaltına alınan terör örgütü DHKP-C'nin Belçika sözcüsü Bahar Kimyongür'ün, "silahlı terör örgütü yönetmek" suçundan yargılandığı dava.

* "Sürgündeki Kürt Parlamentosu" ile "Kürdistan Ulusal Kongresi"nin oluşumunda yer alan Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nejdet Buldan, Ali Haydar Cilasun ve Yaşar Kaya'nın da arasında bulunduğu 31 sanığın silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan yargılandığı dava.
- Kastamonu'da Başbakanlık miting otobüsüne eskortluk yapan polis aracına yönelik eylemin de arasında bulunduğu bir dizi saldırıyla ilgili 3 kişinin yargılandığı dava.
12 Eylül, Kurban yolsuzluğu
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bazı davalar da şöyle:
- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın, 32 yıl aradan sonra darbeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla yargılandığı 12 Eylül davası.
- Kurban bağışı kesimi ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla Deniz Feneri Derneği, LÖSEV ve Mehmetçik Vakfı başkanlarının da aralarında bulunduğu sanıkların yargılandığı dava.
- Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin gizli kalması gereken bilgileri temin ettikleri iddiasıyla yargılandığı dava.
- Kayseri’deki "ihaleye fesat karıştırma" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Ankara ve Kayseri’de il emniyet müdürlüğü yapan Orhan Özdemir’in de aralarında bulunduğu 78 kişi hakkında açılan dava.
28 Şubat, Turgut Özal, faili meçhuller, suikastler, Redhack
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davalar da şunlar:
- Eski Genekurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 103 sanık hakkında, 16 yıl aradan sonra 28 Şubat 1997'de iktidar olan Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla açılan 28 Şubat davası.
- Ergenekon davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı zehirlemek suretiyle öldürdüğü iddiasıyla açılan dava.
- Redhack (Kızıl Hackerlar) grubu üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan ve yaklaşık 9 ay tutuklu kaldıktan sonra açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edilen 3 kişinin de aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı dava.
- Dönemin Emniyet Genel Müdürü, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile dönemin özel harekât polislerinin de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili 23 yıl aradan sonra açılan dava.
- Çankaya Köşkü'nün nizamiyesine 25 Kasım 2013'te gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek istediğini söyleyen ve çantasında ruhsatsız tabanca ele geçirilen Mehmet Salih Atlı'nın, Cumhurbaşkanı'na suikast iddiasıyla yargılandığı dava.
- Erdoğan’ın Göktürk-2 uydusunun fırlatılma törenine katılmak için ODTÜ’deki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'ne gelmesini protesto eden 11 öğrenciye "örgüt" suçundan açılan dava.
- Kayseri'de unlu mamuller sektöründe tekel oluşturmak için şirketler kuran, kamu kurum ve kuruluşlarının açtığı ekmek ve yemek ihalelerine hangi firmaların gireceğini belirleyerek haksız kazanç temin eden 93 kişilik suç örgütü hakkında, 309 yıldan 362 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava.
- Ankara Kumrular caddesinde 20 Eylül 2011'de bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen, 5 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör eylemi ve Güney Ekspresi'nde bulunan patlayıcıyla ilgili 19 kişi hakkında açılan dava.
Kozmik Oda, Deniz Baykal, Paris cinayetleri
Kanun teklifi yasalaşırsa özel soruşturma usüllerine tabi olan TMK'nın 10. maddesiyle yetkili savcılıklarda süren soruşturmalar da, normal usüllerle yürütülecek. Bu soruşturmalarda şüpheli, mağdur veya müdafiilerine dosyadaki her türlü bilgi ve belge verilebilecek. TMK'nın 10. maddesiyle görevli savcılık tarafından yürütülen bazı soruşturmalar da şöyle:
- Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast düzenleneceği iddiasıyla başlatılan, "Kozmik Oda".
- 27 Mayıs 1960 darbesinde Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte idam edilen Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yeğeni Hasan Serdar Bilir ve kız kardeşinin yaptığı suç duyurusu üzerine, darbe sorumluları ve Yassıada yargılamaları sırasındaki işkence ve kötü muamele iddiaları.
- Paris’te 3 PKK’lı kadının öldürülmesiyle ilgili Ömer Güney hakkındaki soruşturma.
- Redhack üyesi oldukları iddiasıyla aralarında ünlü dizi oyuncusu Barış Atay’ın da bulunduğu şüphelilerle ilgili soruşturma.
- CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığından istifa etmesine neden olan kaset olayı.
- Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dekan odasının "işgal" eylemi.
- 12 Eylül 1980 döneminde, "sistematik işkence" yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma.
- Somali'deki Türk Büyükelçiliği'ne 27 Temmuz 2013'te yapılan saldırıyla ilgili soruşturma.
- Türk pilotların Lübnan'da kaçırılmasıyla ilgili soruşturma.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem