Atatürk'ü kurtaran saati hırsız çaldı

Çanakkale savaşı esnasında Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kurtaran cep saatinin yıllar sonra bir hırsız tarafından çalındığını duymuş muydunuz?Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak, Alman Paşa Liman Von Sanders'in Atatür

Atatürk'ü kurtaran saati hırsız çaldı

Çanakkale savaşı esnasında Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kurtaran cep saatinin yıllar sonra bir hırsız tarafından çalındığını duymuş muydunuz?

Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak, Alman Paşa Liman Von Sanders'in Atatürk'e hediye ettiği saatin öyküsünü anlattı.

Koçak şöyle konuştu: "O saati Atatürk'e Alman paşa Liman Von Sandres hediye etmişti. Bu saat Çanakkale çarpışmaları esnasında Atatürk'ün hayatını kurtarmıştı. Atatürk'de bir zaman sonra o saati yeniden Alman Paşa'ya iade etmişti. Hayat kurtaran o saat daha sonra Alman Paşa'nın evine giren hırsız tarafından çalındı.

Koçak, Banu Güven'in diğer sorularına şu yanıtı verdi:

Siz dinin Kurtuluş savaşında bir tutkal olduğunu söylediniz ve çok tepki geldi.

Bu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Özellikle TBMM'nin dualarla Cuma günü açılmasının bir manası var. Milli mücadele Türk milliyetçiliğinin bir mücadelesi olarak gündeme gelmiş olsaydı asla başarılı olamazdı. Onun için o mücadeleye veren Atatürk başta olmak üzere İslami sloganlarla mücadele yürütmek gereğini anladılar. Çok akıllı, becerikli, zeki ve yetenekli insanlardı. Bunu bilecek kadar siyasi tecrübeleri vardı. Bu
yoldan milli mücadeleyi örgütlediler. O zaman bunu niye söylüyorsun diye tepki gösteriyorlar. Bana 'acaba kurtuluş savaşını dini bir savaş mı?' diyorlar. Hayır öyle bir şey yok ama İslamın son derece yoğun bir biçimde içinde olan bir savaş olduğunu söylemeliyiz.

Tarihle ilgili nasıl bu kadar farklı ifadeler anlatılıyor?

Bugün hepimizin içinde yer aldığı siyasi bir pozisyon var. O pozisyona göre tarihsel bir gerçek inşa ediyoruz. Bunun hakikaten olmup olmadığı önemli değil. Ondan sonra da kutsallaştırılıyor ki eleştirilemesin. Biz gönlümün geçtiği gibi yazarsak, bugünü anlamamızı, geleceğe ilişkin doğru bir politika kurmamız asla mümkün olamaz. Bugünkü siyasi pozisyonları açısından doğru politika kurulamamasının geçmişe bakışın da donukluk olmasıdır.

1932'deki Türk Tarih Kongresi'ni okuyanlar farklı şeyler düşünebilir mi?

Bu tamamen resmi tarihin kristalize olmuş halidir. Burada ilk defa Türkler'in ata yurdu orta Asya'dır. Her okulda varolan orta asya göç yolları vesaire. Türkler acaba hangi ırka mensuptur dediğinizde beyaz ırk öne çıkar. O yıllarda kafatası ölçerek insanlar değişik basamaklara konulmuş. Resmi tarihte bu şekilde yaratılmış oluyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem