Alman siyasetinde Türk rüzgarı

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Kurultayı'nda parti genel başkan yardımcılığına seçilen Aydan Özoğuz, bu göreve gelen ilk Türk olarak tarihe geçti.Almanya'da iktidarın en büyük adayı SDP, Berlin'de yaptığı kurultayda partiyi iki yıl boyunca yö

Alman siyasetinde Türk rüzgarı

Alman Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Genel Kurultayı'nda parti genel başkan yardımcılığına seçilen Aydan Özoğuz, bu göreve gelen ilk Türk olarak tarihe geçti.

Almanya'da iktidarın en büyük adayı SDP, Berlin'de yaptığı kurultayda partiyi iki yıl boyunca yönetecek kadroyu seçti. Ana muhalefet partisinin yaptığı kurultayda, Alman siyasetindeki Türk ağırlığına bir halka daha eklendi. İki yıl önce yapılan kurultayda genel başkan seçilen ve yaklaşık on yıl önce Türk eşi Munise'den ayrılan Sigmar Gabriel, yüzde 91, 59 oy alarak görevine yeniden seçildi. Genel kurultayda partinin beş başkan yardımcılığı seçimi yapıldı. SPD başkan yardımcılığına aday olan partinin uyum politikalarından sorumlu milletvekili Aydan Özoğuz, 494 delegeden 427'sinin oyunu almayı başardı. Bu sonuçla partinin beş başkan yardımcısından biri olan Özoğuz, parti tarihinin ilk Türk kökenli başkan yardımcısı olarak tarihe geçti. Kurultaya katılan SPD'li Eyalet Uyum Bakanı Bilkay Öney de Aydan Özoğuz'un yanına gelerek tebrik etti. Delegelerden bu kadar destek almasının kendisini mutlu ettiğini açıklayan Özoğuz, adaylığı ile gençlere önlerinin açık olduğu mesajını vermek istediğini söyledi. Alman aşırı sağ parti NPD'nin kapatılması için çalışacağını aktaran Özoğuz, "Bundan sonra uyum sorunu ile ilgilenip, ayrımcılığı ortaya çıkaran nedenlerle mücadele edeceğim" dedi.

 ALMAN SİYASETİNE DAMGA VURAN TÜRKLER
 Sevim Çelebi, 1987 yılında Berlin Eyalet Meclisi'ne seçilen ilk Türk oldu. İki yıl sonra SPD üyesi Leyla Onur, Avrupa Parlamentosu'na (AP) seçildi. 1994'te Leyla Onur ve Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir, Federal Alman Meclisi'ne girdi. Özdemir daha sonra parti eşbaşkanı oldu. AP'de İsmail Ertuğrul, Vural Öger ve Ozan Ceyhun Almanya'yı temsil etti. Federal mecliste hala 5 Türk kökenli milletvekili var. Aygül Özkan, Bilkay Öney ve Dilek Kolat değişik eyaletlerde çeşitli bakanlıklar üstlendi. Eyalet meclislerinde ise 36 Türk kökenli milletvekili var.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem