4 kardeş kendini astı!

Kahramanmaraş’ın Dereli Köyü’ndeki bağ evinde asılmış olarak bulunan Beraris (26), Raden (31), Sajen (27) ve Rulin Sağocak (30) kardeşlerin kesin ölüm nedenini, araştırmadan sonra Adana Adli Tıp Kurumu açıklayacak. Kız kardeş Sajen’in evin arkasındaki kul

4 kardeş kendini astı!

Kahramanmaraş’ın Dereli Köyü’ndeki bağ evinde asılmış olarak bulunan Beraris (26), Raden (31), Sajen (27) ve Rulin Sağocak (30) kardeşlerin kesin ölüm nedenini, araştırmadan sonra Adana Adli Tıp Kurumu açıklayacak. Kız kardeş Sajen’in evin arkasındaki kulübede, Beraris’in ön avluda, Raden’in evin sağındaki küçük kulübede, diğer kız kardeş Rulin’in evin girişinde kendini astığı belirlendi. 4 kardeş, dün öğle namazını müteakip Ulu Cami’de kılınan cenaze namazının ardından Şeyh Adil Mezarlığı’nda yan yana toprağa verildi. Cenaze törenine baba Necdet Sağocak sağlık sorunları nedeniyle katılmadı.

UYKU HAPLI GİRİŞİM

İddiaya göre olay şöyle gelişti: Astım hastası anne Neyran Sağocak İstanbul’da tedavi görüyordu ve 15 Nisan’da yaşamını yitirdi. Henüz sağken bile “Annemiz ölürse biz yaşayamayız” diyen kardeşler, çevrelerine intihar edeceklerini söylediler. Annelerini İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’nda defneden kardeşler, Kahramanmaraş’a dönüş yolunda “Artık yaşamamızın anlamı kalmadı”, “Viyadükten mi atlasak, tren yolunda mı intihar etsek” gibi konuşmalar yaptılar. Babalarıyla Kahramanmaraş’a döndükten sonra yeniden İstanbul’a giden kardeşler, kaldıkları otelde alkol içine uyku hapı katarak toplu intihar girişiminde bulundu, ancak başarılı olamadılar. İkinci intihar girişimi için gittikleri ormanda ise annelerinin ilk evliliğinden olan ablaları Berja tarafından ikna edildiler.

SAKİNLEŞTİRİCİ KOYDU

Yeniden Kahramanmaraş’a dönen kardeşler, “annelerinin hatırası” olduğu gerekçesiyle evlerinde kalmak yerine, annelerinin yılan korkusundan gitmediği bağ evine yerleştiler. Avukat babaları Necdet Sağocak (65), çocukların intihar düşüncesini engellemek için danıştığı psikolog tavsiyesiyle içeceklerine “sakinleştirici” koydu; ancak kardeşler üçüncü gün “Biz neden bu kadar sakiniz” diyerek durumu fark etti. Baba Sağocak, evde intihar için kullanılabilecek bıçak gibi kesici delici aletlerle hap, ip gibi tehlikeli tüm araç gereci ortadan kaldırttı. Ancak iddiaya göre kardeşler, olay günü babalarının kendileriyle ilgilenmesi için görevlendirdiği Hayri Tepebaşılı’yı alışverişe yolladılar ve nereden buldukları araştırılan iplerle intihar ettiler.

HİÇ DUYULMAMIŞ İSİMLERİN ANLAMI

Baba Sağocak’ın çocuklarına ilginç isimler koyduğu da belirtildi. Beraris’in “Temiz kalp”, Sajen’in ise “Sağocak ailesinin Sa’sı ile gen’in birleşmesinden oluştuğu” ve “Sağocak ailesinin genini taşıyan” anlamına geldiği öne sürüldü. Rulin’in “topraktan yeniden diriliş”, Raden’in ise “Tanrı’dan olma” anlamına geldiği bildirildi. Raden’in aynı zamanda Eski Mısır’da Adalet Tanrısı’nın adı olduğu da öne sürüldü. Necdet Sağocak’ın Neyran Hanım’la 32 yıldır evli olduğu da kaydedildi.

ÖZ TÜRKÇE İDDİASI

Kardeşlerin garip isimleri merak konusu oldu. Etimoloji araştırmaları bulunan Sevan Nişanyan, söz konusu isimlerin Ermenice olmadığını söyledi. Kuzey Irak’ta Kürtçe yayın yapan Kürdistan TV’nin Diyarbakır bölge muhabiri Cihan Öztürk, Kürtçe olmadığını söyledi. Kafkas Bilim Araştırma Vakfı Başkanı Muhittin Ünal da isimlerin Kafkas dillerine ait olmadığını belirtti.

Bu arada baba Necdet Sağocak’ın çocuklarına adlarını eski “öz Türkçe”den yararlanarak verdiği ve nüfus kayıtları yapılırken memur ile uzun süre tartıştığı öğrenildi. Sağocak’ın isimleri kaydetmek istemeyen memura “Siz kaydedin isimler Türkçe değil ise Cumhuriyet Savcısı dava açsın” diyerek işlem yaptırdığı öğrenildi.

‘Bir kardeş karar aldığında diğerleri de buna uyuyordu’

Necdet Sağocak’ın birlikte çalıştığı Avukat Emine Ağaoğlu, kardeşlerin “zeki insanlar” olduğunu belirterek şöyle konuştu: , “Yetişkin, ama çok radikal kararlar alabilecek, biraz değişik karakterlerdeydi çocuklar. Normal, sıradan insanlar gibi değillerdi, hayata bakış açıları çok farklıydı ve birbirleriyle aralarındaki bağ çok kuvvetliydi. Bir kişi bir karar aldığında hepsi buna uyabiliyordu.”

Avukat Emine Ağaoğlu, “Çocuklar bence birbirlerini vazgeçirmesinler diye ayrı noktalarda intihar etti. Zaten son 2 gün artık hiç kimseyle görüşmüyorlardı. Bir öğretmen yakınlarına da ‘Defol git, yoksa sana da zarar veririz’ demişler. Olaydan sonra Necdet Bey, ‘Anneye bu kadar bağlılık olur mu?’ diye soruyor. O da bu kadarını anlayabilmiş değil” dedi.

‘Ölmeden önce birbirlerinin kimliklerini yırtıp atmışlar’

Kahramanmaraş CHP İl Başkanı Galip Yılışın, yakınlarından aldığı bilgiye göre, anneye aşırı düşkün çocukların “Acaba ölsek annemizin yanına gider miyiz” gibi sorular sormaya başladıklarını, 2 gün önce tüpgazı açarak intiharı denedikleri, ama yanlarında çalışan Hayri Tepebaşılı’nın son anda onları engellediğini söyledi. Yılışın şöyle konuştu: “Olay günü evin önündeki arabadan müziğin sesini sonuna kadar açmışlar. Babaları, vazgeçirmek için ‘Benim canımdan da can gitti. Ölen, benim eşimdi. Ama onu yaşatmak istiyorsanız, asıl siz yaşamalısınız’ diye mesaj atmış. Kelimelerin bittiği yer burası. Ölmeden önce birbirlerinin kimliklerini dahi yırtmışlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem