’’1 Mayıs Taksim alanıdır yargılanamaz”

1 Mayıs’ta “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttıkları” iddiasıyla haklarında dava açılan sendika yöneticileri bugün hakim karşısına çıktı. Suçlamaları reddeden sanıklar, ’’1 Mayıs Taksim alanıdır yargılanamaz” dedi.DİSK, KESK, TMMO

’’1 Mayıs Taksim alanıdır yargılanamaz”

1 Mayıs’ta “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttıkları” iddiasıyla haklarında dava açılan sendika yöneticileri bugün hakim karşısına çıktı. Suçlamaları reddeden sanıklar, ’’1 Mayıs Taksim alanıdır yargılanamaz” dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB yöneticileri Kani Beko, Arzu Çerkezoğlu, Ahmet Özdemir Aktan, Mehmet Soğancı Lami Özgen hakkında, ’’Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’’ ve ’’Kamu malına zarar vermek’’ iddiasıyla 1,5 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

İstanbul 28’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen hazır bulundu. Sanıkları 50’ye yakın avukat savundu.

İddianamenin okunması ve kimlik tespitleriyle başlayan duruşma salonun yetersizliği nedeniyle büyük bir salonda görüldü. Duruşmada savunma yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, savunmasında 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının yasalardan doğan bir hak olduğunu ve yasaklanamayacağını öne sürdü.

KESK Başkanı Lami Özgen ifadesinde ’Taksim’i yasaklamanın AİHM ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu kaydettiği savunmasında “1 Mayıs dava konusu yapılamaz. Bundan dolayı bu dava hükümsüzdür’’ dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı’da savunmasında “1 Mayıs 2015 günü için de karar alacağız ve Taksim’de kutlayacağız. Bu bizim görevimiz’’ diye konuştu.

Son olarak savunmasını yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, ’’1 Mayıs’ta Taksim’e çağrı yapmak değil, Taksim’e çıkılmaması için bu bayram kutlamasını engellemek suçtur. Muhalefet etmek, slogan atmak, protesto gösterisi düzenlemek, bunu kentin en merkezi meydanında yapmak değil, bu meydanı korumak adına halka, yurttaşlara karşı inanılmaz bir şiddet gösterisi hazırlamak suçtur’’ ifadelerini kullandı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan da hakkındaki suçlamayı reddederek beraatini istedi. Sanıkların savunmalarının ardından avukatların talepleri alındı. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatlerini talep ettiler.

Mahkeme heyeti sanıklar ve sanık avukatlarının sunmuş oldukları dilekçelerin değerlendirilmesi için duruşma erteledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem