Yüzde 18 KDV'den kaçış yok!

Bakanlar Kurulu'nun yeni konut alım satımında KDV oranını belirlemesi gerekiyor ancak konu hâlâ çözülebilmiş değil. Şimdi inşaatçılar ve konut satanlar hangi KDV oranını uygulayacağını bilmiyor.15.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6322 sayılı Kanun’la Bak

Yüzde 18 KDV'den kaçış yok!

Bakanlar Kurulu'nun yeni konut alım satımında KDV oranını belirlemesi gerekiyor ancak konu hâlâ çözülebilmiş değil. Şimdi inşaatçılar ve konut satanlar hangi KDV oranını uygulayacağını bilmiyor.

15.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6322 sayılı Kanun’la Bakanlar Kurulu’na “inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı vergi oranları tespit etme” yetkisi verildi. Ancak Bakanlar Kurulu yeni oranı belirlemediği için şu anda konut satanların hangi oranları kullanacağı da belli değil. 
 
ARTIK BÜYÜKLÜK GEÇERLİ DEĞİL
 
Çünkü Bakanlar Kurulu'nun oranları belirlerken kullanacağı kriterler ve gerekçeler birbiri ile çelişiyor. Bu nedenle hükümet oran belirlemekte zorlanıyor. Değişiklik yapmaya neden olan en büyük sorun müteahhitlerin 150 metrekareden büyük daireleri ikiye bölüp aynı kişiye iki ayrı evmiş gibi satarak yüzde 1 oranında KDV ödemesi ve 150 metrakenin altında olan lüks konut ile gecekondunun KDV'sinin aynı olmasıydı. 
 
Yeni kanun oran belirlemekte büyüklük kriterini ortadan kaldırdı. Ancak bu kez örneğin İstanbul'un lüks semtlerinden Levent'te iki ayrı cadde üzerinde bulunan biri pahalı villa diğeri ucuz gecekondu arasında nasıl bir ayrım yapılacağı şeklinde sorun yaşanmaya başladı. Şimdi bu sorunu da ortadan kaldıracak üç ayrı formül üzerinde duruluyor. Bakanlar Kurulu konut satışlarında KDV oranını inşaatın yapıldığı arsanın vergi değerine, konutun vergi değerine göre ve üçüncü olarak konutun bulunduğu yeri esas alarak tespit edebilecek. 
 
‘PROBLEM ÇIKARANLARI KAMU CEZALANDIRSIN’
 
Geçmişte tüketicinin yaşadığı tek tük sıkıntılar bulunduğunu dile getiren Çamlıbel, “Ancak 100 projeden iki tanesi problem yaşadı diye 98’ini karalamak gerekmez. Onları kamu cezalandırmalı. Tüketiciyi koruyacağız diye sektöre darbe vurmamak gerekir” dedi. 
 
‘MAKETTEN SATILMAZSA SERMAYE YETMEZ’
 
Çamlıbel, maketten satışın yasaklanmasının gayrimenkul sektörünü olumsuz etkileyeceğini savunarak, ''Gayrimenkul sektörünün en büyük sıkıntısı sermaye ve öz kaynak yetersizliğidir'' dedi. Sektörün 3 şekilde sermaye elde edebileceğini anlatan Çamlıbel, şöyle konuştu: ''Birincisi, halka açılabilir. Oradan topladığı parayla proje yapar. 
 
Fakat şu anda GYO'ların vergi istisnalarının kaldırılması konuşuluyor. Dolayısıyla halka açılmak herkeste soru işaretleri oluşturuyor. İkinci yöntem, yabancı ortak almak. Ancak Türkiye'de imar durumu ve ruhsatın kazanılmış hak olmadığını görüyoruz. Üçüncüsü de maketten satıştır ki, böylece paranın bir kısmı önceden alınıp, inşaat onunla destekleniyor. Eğer maketten satışı yasaklarsanız sektörün sermaye yeterliliği daha da sıkıntılı hale gelir.''
 
HEDEF YÜZDE 10 BÜYÜME
 
Çamlıbel, son çeyrekte Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi ve faiz düşüşüyle birlikte piyasaların moral bulduğunu söyledi. Türkiye'nin 2012'de yüzde 3 büyüyecek gibi göründüğünü belirten Çamlıbel, ''Gayrimenkul sektörü yüzde 2 büyüyerek yılı kapatacak. Türkiye önümüzdeki yıl yüzde 4-4.5 gibi büyüyecek gibi görünüyor. Gayrimenkul sektörü de yüzde 5-10 arasında bir büyümeye erişecek'' dedi. 
 
İŞTE KONUTTA YENİ KDV ORANLARINI BELİRLEYECEK 3 KRİTER
 
1- Vergi değeri daha düşük semtlerde bulunan arsalar üzerindeki konutların KDV oranı daha düşük, gelişmiş semtlerde satılan konutların KDV oranı ise metrekaresine bakılmaksızın yüzde 18 olarak belirlenecek. 
 
2- Aynı caddenin arka tarafında bulunan konutların KDV oranı caddeye bakan konutlara göre düşük olacak. Getirilmesi en olası düzenlemelerden birisi ise KDV'nin Emlak Vergisi değeri üzerinden belirlenerek alınacak olması.
 
3- Bakanlar Kurulu yetkisini kullanırken bugün olduğu gibi konut satışlarında %1 ve %18 KDV oranını kullanacağı gibi konutun Emlak Vergisi değerine veya bulunduğu muhite göre %1, %8 ve %18 gibi kademeli oranları da uygulayabilir.
 
EMLAK VERGİSİ BAZ OLACAK
 
Konuyla ilgil bir soruyu vergi.com.tr adlı internet sitesi uzmanı, "Kanun yayınlandığında KDV
oranının konutlarda inşaatın yapıldığı arsanın vergi değeri veya konutun vergi değeri
üzerinden alınacağı şeklinde yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdi. 
 
Oysa Maliye burada KDV'sini
konutun veya arsasının vergi değeri üzerinden almayı hedeflemiyor. Sadece farklı vergi oranı
belirlerken bu kriterleri esas alma yoluna gidiyor. Dolayısıyla eskiden olduğu gibi KDV
konutun Emlak Vergisi’ne esas alınan vergi değeri üzerinden değil piyasa satış fiyatı
üzerinden hesaplanacak" diye yanıtladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi