Türkiye'nin Ocak Ayındaki Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi Yüzde 20 Arttı

Ocak ayında Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırım %20 artışla 910 milyon dolara ulaştı. En fazla yatırım ABD'den geldi. Madencilik ve perakende sektörleri öne çıktı. Toplam UDY 264 milyar doları aştı.

Türkiye'nin Ocak Ayındaki Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi Yüzde 20 Arttı

Ocak ayında Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırım (UDY) miktarı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20'lik bir artış göstererek 910 milyon dolar seviyesine ulaştı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi istatistiklerine dayanarak bu bilgilerin yer aldığı bir bültenin yayımlandığı belirtildi.

Detaylara göre, yatırım sermayesi girişleri 399 milyon dolar, yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışlarından elde edilen gelir 415 milyon dolar ve borçlanma araçları yoluyla sağlanan finansman 102 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bunun yanında, yatırım tasfiyelerinin toplam UDY girişlerine 6 milyon dolarlık bir azalma olarak yansıdığı gözlendi.

2024 Ocak ayında Türkiye'nin elde ettiği UDY miktarı, aynı dönemdeki cari açığın yüzde 36'sını karşıladı. 2002 yılından bu yana yapılan kümülatif değerlendirme, Türkiye'ye yapılan UDY girişlerinin toplamının 264 milyar doları geçtiğini ortaya koydu.

Yapılan analizlere göre, ocak ayında Türkiye'ye en fazla yatırım yapan ülke yüzde 44 pay ile ABD oldu. Almanya ve Birleşik Krallık sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 12 ile takip etti. Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinin Türkiye'ye yaptıkları toplam yatırım ise yüzde 27'lik bir paya sahip.

Sektörel bazda bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü 167 milyon dolarlık (yüzde 42) yatırım ile en fazla sermaye girişini çeken sektör oldu. Bu sektörü, yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 15'ini çeken toptan ve perakende ticaret sektörü izledi.

Türkiye, özellikle son yıllarda uluslararası yatırımcılar için cazip bir destinasyon haline gelmeye devam ediyor. Bu durum, ülkenin ekonomik çeşitliliğinin ve yatırım olanaklarının genişliğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi