BİST 100, 2023'ün İlk Çeyreğinde Küresel Piyasaları Geride Bıraktı

BIST 100, 2023'ün ilk çeyreğinde %22,39 artışla küresel piyasaları geride bıraktı. Mart'ta %0,56 düşüş yaşasa da, teknoloji şirketlerinin başarısı ve bankacılık sektörünün %9,21 kazancı piyasaları destekledi.

BİST 100, 2023'ün İlk Çeyreğinde Küresel Piyasaları Geride Bıraktı

Borsa İstanbul, BIST 100 endeksiyle Mart ayını yüzde 0,56'lık düşüşle tamamlasa da, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 22,39'luk bir artışla küresel pay piyasalarını geride bıraktı. Yılın bu döneminde, merkez bankalarının faiz indirimi beklentileri ve teknoloji sektöründeki olumlu gelişmeler piyasaları canlandırdı.

ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın ilk çeyrekteki güvercin açıklamaları, yarı iletken çip ve yapay zeka sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların güçlü finansal sonuçları ile birleşerek küresel piyasalardaki yükselişi destekledi. Bu süreçte, New York Borsası'ndaki teknoloji şirketlerinin öncülük ettiği ralli, Avrupa ve Japonya piyasalarına da yayıldı.

Mart ayının sonunda, BIST 100 endeksi dolar bazında yüzde 11,39 artış gösterdi. Özellikle bilişim sektörü yüzde 67,54 ile en çok kazandıran sektör oldu. En çok işlem gören hisseler arasında Türk Hava Yolları ve Ereğli Demir Çelik gibi şirketler öne çıktı.

Bankacılık sektörü, Mart'ta yüzde 9,21 ile dikkate değer bir performans sergileyerek en çok kazandıran sektörler arasında yer aldı. Yurt içindeki yerel seçimlere yönelik belirsizliklerin yanı sıra, Türkiye'nin 5 yıllık CDS oranı Mart sonunda 310 baz puanı aşarak risk algısını yansıttı. Risk Eğilim Endeksi (REKS) ise, yabancı ve yerli yatırımcıların yüksek risk iştahını gösterdi.

Bu dönemde, küresel endekslerde yaşanan yükselişlerde Asya piyasaları da etkili oldu. Japonya'daki Nikkei 225 endeksi yüzde 20,63 ile dikkat çekici bir artış yaşarken, Avrupa'da DAX ve CAC 40 endeksleri güçlü kazanımlar kaydetti. Öte yandan, ABD'de Nasdaq ve S&P 500 endeksleri de yıl başından bu yana önemli kazançlar elde etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi