Libya'da rüzgar yine tersine esiyor

Libya'da isyancılar, koalisyon güçlerinin Muammer Kaddafi rejimime karşı başlattığı hava harekatlarının ardından, son hız Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye ilerlemeye başladı. Kaddafi'nin memleketi Sirte yolundaki yerleşim birimlerini teker teker ele geçiren

Libya'da rüzgar yine tersine esiyor

Libya'da isyancılar, koalisyon güçlerinin Muammer Kaddafi rejimime karşı başlattığı hava harekatlarının ardından, son hız Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye ilerlemeye başladı. Kaddafi'nin memleketi Sirte yolundaki yerleşim birimlerini teker teker ele geçiren isyancılar, bugün önemli sanayi ve liman kenti Ras Lanuf'a girdi. Hız kesmeyen isyancıların, Sirte'den önceki en büyük yerleşim birimi Bin Cevad'ı da ele geçirdiği haberi geldi.

Koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının başladığı 19 Mart tarihine dek, isyanın merkezi olan Bingazi’ye kadar geri çekilmek zorunda kalan isyancılar, Cumartesi günü stratejik önemi çok büyük Ecdebiye ve Brega kentlerini tekrar ele geçirmeyi başardı.

Pazar günü ilerleyişine devam eden isyancılar, Brega’nın batısındaki bir diğer önemli sanayi kenti Ras Lanuf yolu üzerindeki yerleşim birimlerini kuşattı. Kaddafi karşıtı isyancılar Ras Lanuf'a girerken, bu haberden sadece 1,5 saat sonra, isyancıların Sirte'nin önündeki son engel olan Bin Cevad'ın kontrolünü ele geçirdikleri belirtildi.

Böylece, isyancılar Libya'nın doğusundaki tüm petrol üretim tesislerinin kontrolünü ele geçirmiş oldu. Bu tesisler, Tobruk, Es Sider, Ras Lanuf, Brega ve Zueitina (Ecdebiye).

SİRTE'YE GİDEN YOLDA ENGEL KALMADI

Bu sabah yaşanan ilk gelişmelerde, El Cezire televizyonu, isyancıların Ras Lanuf’tan bir önceki durak olan Ukeyla’nın eteklerine mevzilendiklerini belirtti. Bu esnada, Brega’nın 30 km batısındaki El Bişer kentinde de isyancıların hareket halinde oldukları ifade edildi.

Bu haberlerden kısa bir süre sonra, Sirte Körfezi'ndeki önemli sanayi ve liman kenti Ras Lanuf'un, isyancıların kontrolüne geçtiği belirtildi. Bingazi'den 370, Ecdebiye'den 210 km uzaklıkta olan Ras Lanuf, 12 Mart tarihinde Kaddafi güçlerinin eline geçmişti.

İsyancılardan Valid El Arabi, Ras Lanuf'ta hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını söyledi.

Bu bilgilerin gelmesinin üzerinden henüz iki saat geçmeden, Sirte'ye giden yolda ara vermeden ilerlemeye devam eden isyancıların, bu sefer Ras Lanuf'un 50 km batısındaki Bin Cevad'a girdiği belirtildi. Böylece, Kaddafi'nin memleketi Sirte'nin önündeki son engel de ortadan kalkmış oldu.

İsyancıların, bu sabah TSİ 09.00'da Fransız savaş uçaklarının Bin Cevad'a düzenlediği hava harekatının ardından harekete geçtiği ve kente girdiği ifade edildi. Muhammed Ali El Atviş adındaki isyancı, "Kaddafi askerleri korkak fareler gibi kaçıyor. Silahlarını, üniformalarını bırakıp, sivil kılığında gizleniyorlar" dedi.

İsyancılar, Bin Cevad'a girişlerini havaya ateş açarak kutladı. Kaddafi güçlerinin, başkent Trablus'tan 375 km ötedeki Sirte'de toplandıkları düşünülürken, bazı isyancılar hükümet güçlerinin tekrar Bin Cevad'a yönelmiş olabileceğini belirtti. Namir Sega adındaki isyancı, Bin Cevad'ı kontrol ettiklerini ve Kaddafi'ye bağlı askerleri aradıklarını söyledi.

PETROL İHRACATI BAŞLATILACAK

 

İsyancıların ekonomi, finans ve petrolden sorumlu temsilcisi Ali Tarhoni, isyancıların elinde bulunan Libya'nın doğusundaki petrol üretim tesislerinde günde 100-130 bin varil üretim gerçekleştirildiğini açıkladı. Tarhoni, bu rakamı rahatlıkla günlük 300 bin varil seviyesine çekebileceklerini belirtti. 

Tarhoni, isyancı hükümetin Katar ile anlaşma yaptığını, anlaşma kapsamında bu ülkeye petrol ihracatının bir hafta içinde başlatılacağını ifade etti.

Tarhoni, anlaşmaya vardıkları Katarlı şirketin, ihraç edecekleri petrolün pazara sunulmasından sorumlu olacağını söyledi. İsyancıların ekonomi alanındaki temsilcisi, en büyük sıkıntılarının ellerinde bulunan bölgeye gemi göndermeyi kabul edecek nakliyat şirketleri bulmak olduğunu belirtti.

TRABLUS KOALİSYON GÜÇLERİNE ÖFKELİ

Koalisyon güçlerinin düzenlediği hava harekatları, Ecdebiye ile Sirte arasındaki 400 km’lik yolda Kaddafi rejimine ait birlikleri etkisiz hale getirirken, Libya hükümetinin öfkesi de giderek artıyor.

Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Ülkelerine karşı düzenlenen hava operasyonlarının dolu dizgin devam ettiğini ve Ecdebiye ile Sirte arasındaki güzergahta çok sayıda sivil ile askerin ölümüne neden olduğunu” ifade etti.

İbrahim, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin en kısa zamanda toplanması talebini yineledi.

ABD’DEN KADDAFİ REJİMİNE SUÇLAMA

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Pazar günü yayımlanan röportajında, Kaddafi rejimini koalisyon güçlerini suçlu göstermeye çalışmakla suçladı.

ABD istihbarat kaynaklarına dayanarak konuşan Gates, “koalisyon savaş uçaklarının operasyon düzenlediği bölgelere, Kaddafi güçlerinin sivillere ait cesetler yerleştirdiğini, böylece koalisyon güçlerince düzenlenen operasyonlara sivillerin hedef olduğu görüşünün benimsetilmeye çalışıldığını” ifade etti.

Libya hükümet sözcüsü İbrahim ise hava harekatlarından araçlarıyla kaçmaya çalışan çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

Libya hükümeti, geçen hafta yapılan operasyonlarda 100 sivilin hayatını kaybettiğini iler sürmüş, bu iddia koalisyon güçlerince reddedilmişti.

OBAMA STRATEJİSİNİ SAVUNDU

Libya’da düzenlenen harekat nedeniyle ABD kamuoyunun baskısı altında olan Başkan Barack Obama, Libya’da sergiledikleri stratejiyi savunarak, “çok sayıdaki sivili Kaddafi’nin kan banyosundan koruduklarını” söyledi.

Bu arada, Papa 16'ncı Benedict, Libya'da ateşkes ilan edilmesini ve çatışma halindeki taraflar arasında diyalog kurulmasını istedi.

'REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞIYIZ'

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya'da olası bir rejim değişikliği fikrine karşı çıktı. Gates, Libya'da rejim değişikliği düşüncesinin "çok karmaşık" bir husus olduğunu belirtti.

LİBYA KONFERANSI LONDRA’DA

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Salı günü düzenlenecek Libya konferansının Londra’da gerçekleştirileceğini ve konferansa 35’ten fazla ülkenin katılım göstereceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dahil olmak üzere, 35’ten fazla ülkenin dışişleri bakanının Londra’daki konferansa katılacaklarını belirttikleri” ifade edildi.

'SİLAH YARDIMI YAPMAYACAĞIZ”

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Libya'daki koalisyon güçlerinin isyancılara silah sağlamayacağını söyledi.

Fox, İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, Sunday Times gazetesinin "İngiltere Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hazırlanıyor" haberini yalanladı. Libya genelinde BM silah ambargosu olduğunu kaydeden Fox, "Bunu kabul etmeliyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya